KOLAČ S OBILJEM FINOG SUHOG VOĆA




Kolač s obiljem finog suhog voća

 

 

Voćni kolač potječe još iz antičkog Rima, a tijekom stoljeća je evoluirao u desert koji se priprema diljem svijeta. Ova verzija nadahnuta je tradicionalnim obiteljskim receptima koji su se prenosili generacijama, ali s modernim preokretom – suho voće se natapa u rumu kako bi dobilo bogatiji okus, dok se smjesa obogaćuje citrusnim notama i mješavinom začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića.


 

 

Kolač s obiljem finog suhog voća

 

Sastojci za 12 osoba

 

Natopljeno voće

 

Sastojci:

 

·       zlatne grožđice 0,75 šalica

·       grožđice 0,75 šalica

·        datulje 0,50 šalica

·       sušene brusnice 0,50 šalica

·       sušeni ananas 0,50 šalica

·        rum 0,25 šalica

 

 

Priprema:

 

U srednje velikoj zdjeli pomiješaj suho voće i 1/4 šalice ruma. Pokrij zdjelu i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 6 sati ili preko noći.


 

Kolač

 

Sastojci:

 

·       suncokretovo ulje

·       maslac 250 g

·        jaje 4 kom

·       suncokretovo ulje 0,25 šalica

·       ekstrakt vanilije 2 žličica

·        sol 1 žličica

·        oštro brašno 2,50 šalica

·        prašak za pecivo 1 žličica

·       cimet 2 žličica

·        đumbir u prahu 1 žličica

·        muškatni oraščić 0,50 žličica

·       šećer 1,25 šalica

·        smeđi šećer 0,75 šalica

·        mlijeko 1 šalica

·       narančina korica 1,50 žličica

·        orasi 1 šalica

·       sok od naranče 0,25 šalica

·       rum 2 žlica

 

 

Priprema:

 

Zagrij pećnicu na 135 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm (s odvojivim dnom) ili kalup s rupom u sredini premaži sprejem za kuhanje. Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, obloži dno papirom za pečenje, a zatim izreži traku papira i obloži stranice kalupa. Ako koristiš kalup s rupom u sredini, obloži dno, stranice i središnji dio papirom za pečenje.


 U srednje velikoj zdjeli pjenjačom umuti 4 velika jaja sobne temperature, 1/4 šalice ulja od repice, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1 žličicu soli. U drugoj zdjeli pomiješaj 2 i 1/2 šalice glatkog brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice mljevenog cimeta, 1 žličicu mljevenog đumbira i 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića.


 U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje na srednjoj brzini izmiksaj maslac sobne temperature, 1 1/4 šalice šećera i 3/4 šalice smeđeg šećera. Miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta, otprilike 3 minute. Dodaj smjesu s jajima i miksaj dok se sastojci ne sjedine.


 Dodaj trećinu smjese s brašnom u mikser i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini. Umiješaj 1/2 šalice mlijeka, zatim dodaj polovicu preostale smjese s brašnom i ponovno miksaj. Na kraju umiješaj preostalo mlijeko i brašno, miješajući dok se sve ne sjedini.


 Dodaj natopljeno suho voće (bez cijeđenja), 1 šalicu nasjeckanih oraha i naribanu koricu 1 srednje naranče. Lagano umiješaj sve sastojke špatulom. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Stavi kalup na lim za pečenje kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje.


 Peci kolač 2 do 2 sata i 10 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi kolač u kalupu 30 minuta. Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, pažljivo oslobodi bočne stranice kalupa i premjesti kolač na rešetku. Ako koristiš kalup s rupom u sredini, preokreni kalup na rešetku, ukloni dno i pažljivo odlijepi papir za pečenje s kolača.


 U maloj zdjeli pomiješaj 1/4 šalice svježeg soka od naranče i 2 žlice ruma. Dok je kolač još topao, premaži ga pripremljenom smjesom u nekoliko navrata, sve dok ne upije svu tekućinu. Ohladi kolač potpuno, otprilike 2 sata. Za najbolji okus i teksturu, ohlađeni kolač omotaj slojem prozirne folije, a zatim aluminijske folije. Ostavi da odstoji preko noći prije rezanja i posluživanja.


 

Pripremila: Ivana Matas  

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?