KOLAČ S OBILJEM FINOG SUHOG VOĆA
Kolač s obiljem finog suhog voća
Voćni kolač potječe još iz antičkog Rima, a tijekom stoljeća
je evoluirao u desert koji se priprema diljem svijeta. Ova verzija nadahnuta je
tradicionalnim obiteljskim receptima koji su se prenosili generacijama, ali s
modernim preokretom – suho voće se natapa u rumu kako bi dobilo bogatiji okus,
dok se smjesa obogaćuje citrusnim notama i mješavinom začina poput cimeta,
đumbira i muškatnog oraščića.
Kolač s obiljem finog suhog voća
Sastojci za 12 osoba
Natopljeno voće
Sastojci:
·
zlatne grožđice 0,75 šalica
·
grožđice 0,75 šalica
·
datulje
0,50 šalica
·
sušene brusnice 0,50 šalica
·
sušeni ananas 0,50 šalica
·
rum 0,25
šalica
Priprema:
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj suho voće i 1/4 šalice
ruma. Pokrij zdjelu i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 6 sati ili preko
noći.
Kolač
Sastojci:
·
suncokretovo ulje
·
maslac 250 g
·
jaje 4
kom
·
suncokretovo ulje 0,25 šalica
·
ekstrakt vanilije 2 žličica
·
sol 1
žličica
·
oštro
brašno 2,50 šalica
·
prašak
za pecivo 1 žličica
·
cimet 2 žličica
·
đumbir u
prahu 1 žličica
·
muškatni
oraščić 0,50 žličica
·
šećer 1,25 šalica
·
smeđi
šećer 0,75 šalica
·
mlijeko
1 šalica
·
narančina korica 1,50 žličica
·
orasi 1
šalica
·
sok od naranče 0,25 šalica
·
rum 2 žlica
Priprema:
Zagrij pećnicu na 135 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm (s
odvojivim dnom) ili kalup s rupom u sredini premaži sprejem za kuhanje. Ako
koristiš kalup s odvojivim dnom, obloži dno papirom za pečenje, a zatim izreži
traku papira i obloži stranice kalupa. Ako koristiš kalup s rupom u sredini,
obloži dno, stranice i središnji dio papirom za pečenje.
U srednje
velikoj zdjeli pjenjačom umuti 4 velika jaja sobne temperature, 1/4 šalice ulja
od repice, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1 žličicu soli. U drugoj zdjeli
pomiješaj 2 i 1/2 šalice glatkog brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice
mljevenog cimeta, 1 žličicu mljevenog đumbira i 1/2 žličice mljevenog muškatnog
oraščića.
U zdjeli
miksera s nastavkom za miješanje na srednjoj brzini izmiksaj maslac sobne
temperature, 1 1/4 šalice šećera i 3/4 šalice smeđeg šećera. Miksaj dok smjesa
ne postane pahuljasta, otprilike 3 minute. Dodaj smjesu s jajima i miksaj dok
se sastojci ne sjedine.
Dodaj trećinu
smjese s brašnom u mikser i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini. Umiješaj
1/2 šalice mlijeka, zatim dodaj polovicu preostale smjese s brašnom i ponovno
miksaj. Na kraju umiješaj preostalo mlijeko i brašno, miješajući dok se sve ne
sjedini.
Dodaj
natopljeno suho voće (bez cijeđenja), 1 šalicu nasjeckanih oraha i naribanu
koricu 1 srednje naranče. Lagano umiješaj sve sastojke špatulom. Smjesu prebaci
u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Stavi kalup na lim za pečenje kako bi
se osiguralo ravnomjerno pečenje.
Peci kolač 2 do
2 sata i 10 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi
kolač u kalupu 30 minuta. Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, pažljivo
oslobodi bočne stranice kalupa i premjesti kolač na rešetku. Ako koristiš kalup
s rupom u sredini, preokreni kalup na rešetku, ukloni dno i pažljivo odlijepi
papir za pečenje s kolača.
U maloj zdjeli
pomiješaj 1/4 šalice svježeg soka od naranče i 2 žlice ruma. Dok je kolač još
topao, premaži ga pripremljenom smjesom u nekoliko navrata, sve dok ne upije
svu tekućinu. Ohladi kolač potpuno, otprilike 2 sata. Za najbolji okus i
teksturu, ohlađeni kolač omotaj slojem prozirne folije, a zatim aluminijske
folije. Ostavi da odstoji preko noći prije rezanja i posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar