JEČAM S GRAHOM ZUPPA DI FARRO
Ječam s grahom zuppa di farro
Zuppa
di farro popularno je jelo toskansko jelo, osobito u šarmantnom
gradu Lucca i njegovoj okolici. Riječ je o jelu na žlicu sastavljenom od ječma
i graha koje je popularan izbor u hladnijem dijelu godine.
Ječam s grahom zuppa di farro
Sastojci:
- •
750 ml povrtnog temeljca
- 500 g kuhanog šarenog graha
- 200 g ječma
- 200 g nasjeckane rajčice iz
konzerve
- 50 g pancete
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- 1 luk
- 1 grančica ružmarina
- maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- listovi kadulje
Priprema:
1.
Zagrijte malo
maslinova ulja u većem loncu i na njemu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer.
Kuhajte oko pet minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckanu pancetu i
nastavite pirjati nekoliko minuta. U lonac ubacite grančicu ružmarina i
nekoliko listova kadulje te sve začinite sa solju i paprom.
2.
Sadržaj lonca podlijte
s pola litre povrtnog temeljca i nasjeckanim rajčicama. Ubacite u lonac i
kuhani grah pa sve zajedno termički obrađujte oko 10 minuta.
3.
Izvadite iz lonca
ružmarin i kadulju pa štapnim mikserom zgusnite jelo. Tada dodajte ostatak
temeljca i ječam. Na laganoj vatri nastavite kuhati jelo oko pola sata do 40
minuta, odnosno dok se ječam ne skuha do kraja. Dodatno posolite i popaprite.
4. Servirajte zuppu di farro s ekstra djevičanskim maslinovim uljem
i malo crnog papra. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar