EKLER KOLAČ BEZ PEČENJA
Ekler
kolač bez pečenja
Ekler je popularna francuska slastica koja se sastoji od kuhanog tijesta
(fran. choux) punjenog kremom od vanilije
te prelivenog čokoladnom glazurom.
Ekler kolač bez pečenja
Sastojci:
- 500 ml hladnog mlijeka
- 500 g vrhnja za šlag
- 85 g instant praha za puding od
vanilije bez kuhanja
- 125 ml glatkog maslaca od
kikirikija
- 120 g čokoladnih kapljica
- keksi po želji za podlogu
Priprema:
1.
Položite tanke
integralne kekse poput graham keksa u jednom ravnomjernom sloju na dno
pravokutnog lima za pečenje. Broj keksa ovisit će o veličini posude.
2. Napravite puding prema uputama na instant vrećici: u mikseru
pomiješajte instant prah i hladno mlijeko dok ne dobijete gustu smjesu. U nju
dodajte i glatki maslac od kikirikija te ručno umiješajte polovicu vrhnja koje
ste prethodno istukli u šlag.
3.
Polovicu dobivene
smjese premažite preko keksa. Na kremu dodajte još jedan sloj keksa i preko
njega premažite ostatak kreme. Na vrh kolača položite još jedan sloj keksa. Sve
zajedno stavite u hladnjak na pola sata da se kolač stisne.
4. Napravite čokoladnu glazuru: U mikrovalnoj pećnici zagrijte
ostatak vrhnja za šlag. Prelijte ga preko čokoladnih kapljica i ostavite tako
par minuta. Toplina vrhnja će otopiti čokoladu – pomiješajte sve zajedno i
glazuru prelijte preko ohlađenog kolača. Vratite u hladnjak i pustite da se
hladi oko dva do četiri sata.
5. Ohlađeni kolač narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar