DOMAĆE PIŠKOTE




Domaće piškote

 

 

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su prefin keksić koji se može jesti samostalno. U nastavku pronađite najlakši i najbrži recept za domaće piškote. Priprema je brza i laka, a ovaj recept bit će vam dokaz da puno toga možemo pripremiti kod kuće, bez dodatnih troškova. 

 

 

 

Domaće piškote

 

Sastojci:

  •  2 jaja
  • 6 dag šećera
  • 5 dag oštrog brašna
  • 3 dag škrobnog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 mala žličica praška za pecivo

 

 

 

Priprema:

 

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Tucite žumanjke dok se ne zapjene pa polako dodajte polovicu pripremljene količine šećera (3 dag) i vanillin šećer.
  2. Mikserom tucite bjelanjke dok ne očvrsnu i počnu se iz pjene pretvarati u snijeg. Nastavite tući i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovicu šećera (3 dag). Naposljetku ćete dobiti čvrst snijeg.
  3. Snijeg polako umiješajte u žumanjke. Povežite oštro i škrobno brašno te prašak za pecivo u jednoj zdjeli pa kroz sito prosijte na smjesu žumanjaka i snijega. Polako povežite sve sastojke laganim miješanjem.
  4. Obložite protvan za pečenje masnim papirom. Pripremite vrećicu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate, možete iskoristiti običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan vrh. Rupa na vrhu ne treba biti šira od vrha vašeg palca.
  5. Ubacite pripremljenu smjesu u vrećicu pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kakve će veličine biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tijekom pečenja narasti i raširiti se.
  6. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite dok piškote ne postanu zlatnožute, 10-ak minuta. Kada izađu iz pećnice, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?