DOMAĆE PIŠKOTE
Domaće piškote
Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote
su prefin keksić koji se može jesti samostalno. U nastavku pronađite najlakši i
najbrži recept za domaće piškote. Priprema je brza i laka, a ovaj recept bit će
vam dokaz da puno toga možemo pripremiti kod kuće, bez dodatnih troškova.
Domaće piškote
Sastojci:
- 2 jaja
- 6 dag šećera
- 5 dag oštrog brašna
- 3 dag škrobnog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 mala žličica praška za pecivo
Priprema:
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Tucite žumanjke dok
se ne zapjene pa polako dodajte polovicu pripremljene količine šećera (3
dag) i vanillin šećer.
- Mikserom tucite bjelanjke dok ne očvrsnu i počnu se iz
pjene pretvarati u snijeg. Nastavite tući i pritom u nekoliko navrata
dodajte drugu polovicu šećera (3 dag). Naposljetku ćete dobiti čvrst
snijeg.
- Snijeg polako umiješajte u žumanjke. Povežite oštro i
škrobno brašno te prašak za pecivo u jednoj zdjeli pa kroz sito prosijte
na smjesu žumanjaka i snijega. Polako povežite sve sastojke laganim
miješanjem.
- Obložite protvan za pečenje masnim papirom. Pripremite
vrećicu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je
nemate, možete iskoristiti običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete
odrezati jedan vrh. Rupa na vrhu ne treba biti šira od vrha vašeg palca.
- Ubacite pripremljenu smjesu u vrećicu pa pomoću nje
oblikujte piškote. Sami odaberite kakve će veličine biti vaše piškote, ali
vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će
tijekom pečenja narasti i raširiti se.
- Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i
pecite dok piškote ne postanu zlatnožute, 10-ak minuta. Kada izađu iz
pećnice, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se
stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar