CRNI BARŠUN - ELEGANTAN KOLAČ S AROMOM KAVE




Crni kolač – elegantan kolač s aromom kave

 

 

Raskošna Red velvet (crveni baršun) torta poznatija je od crnog baršuna i često se priprema kao desert za Valentinovo zbog svoje crvene boje. U crnu verziju ide kava, dodatak mnogim kolačima i tortama, od najslavnijeg talijanskog deserta tiramisu do starinskih torti s orasima.

 

 

 

Crni baršun

 

Sastojci:

 

·        190 g brašna

·        125 g šećera

·        30 g nezaslađenog kakaovog praha

·        1 čajna žličica sode bikarbone

·        1/2 žličice soli

·        125 g mlaćenice

·        65 ml ulja

·        2 velika jaja

·        1 žličica ekstrakta vanilije

·        1 žličica bijelog octa

·        2 žlice crne prehrambene boje

·        65 ml kuhane kave

 

 

 

Priprema:

 

Zagrijte pećnicu na 175°C. Okrugli pleh namastiti i pobrašniti. U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju, ocat i crnu prehrambenu boju.

Postupno umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke dok se ne sjedine. Umiješajte kavu. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 30-35 minuta. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE