BRZE KRAFNE IZ PEĆNICE
Brze krafne iz pećnice
Počelo
je vrijeme karnevala, a slastica koja je zaštitni znak maškara definitivno
su krafne. Ovo prženo tijesto posipano šećerom kalorično
je, ali ako ga pečete u pećnici, izbjeći ćete veliku količinu ulja.
Brze krafne iz pećnice
Sastojci:
·
900 g oštrog brašna +
oko 100 g glatkog
·
40 g svežeg kvasca
·
4 jaja
·
300 ml jogurta
·
200 ml vode
·
150 g šećera + oko 150
g za posipanje
·
150 g margarina + 100
g za premazivanje
Priprema:
Kvasac razmutite u mlakoj vodi i dodajte žlicu
šećera.
Pomiješajte brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljeni
margarin i aktivirani kvasac. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo.
Dobro ga zamijesite i ostavite sat vremena da odstoji, da se
udvostruči.
Kada se tijesto diglo, radnu površinu pospite glatkim brašnom,
istresite tijesto i mijesite lagano i polako. Površinu i tijesto ponovno
pospite brašnom i razvaljajte valjkom za tijesto na 1 - 1,5 cm debljine.
Čašom vadite krafne i slažite ih na lim koji ste premazali
drugim margarinom. Pazite da ostavite razmak između krafni jer će jako narasti
i zbog toga sigurno neće sve stati u jedan lim.
Prvi lim s krafnama ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim
upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Tek tada čašom vadite drugu
turu krafni.
Kada se pećnica zagrijala, a krafne se udvostručile, stavite da
se peku dok ne dobiju boju. Dok se peku otopite ostatak margarina i čim
izvadite iz pećnice, krafne odmah premažite i pospite šećerom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar