BOŽANSTVENA TORTA OPERA




Božanstvena torta opera

 

 

Ako ste u potrazi za raskošnom tortom, morate isprobati recept za francuski klasik - tortu opera. U slast!

 

 

 

Božanstvena torta opera

 

Sastojci:

 

Za biskvit:

 

·        70 g brašna

·        45 g maslaca

·        6 jaja

·        6 bjelanjaka

·        30 g šećera

·        225 g mljevenih blanširanih badema

·        225 g šećera u prahu

 

 

 

Za sirup:

·        1,25 dl vode

·        80 g šećera

·        1½ žlica instant kave

 

 

 

Za kremu:

·        60 ml vode

·        100 g šećera

·        200 g maslaca

·        1 jaje

·        1 žumanjak

·        2 žlice instant kave

·        2 žlice vrele vode

 

 

 

Za ganache:

·        250 g tamne čokolade

·        1,25 dl punomasnog mlijeka

·        60 ml slatkog vrhnja

·        60 g maslaca

 

 

 

Za glazuru:

·        150 g čokolade za kuhanje

·        115 g maslaca

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Biskvit:

 

 

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dva lima (30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Istucite jedan po jedan snijeg pa dodajte šećer i miksajte dok ne postane čvrst. U drugoj posudi miksajte bademe, šećer u prahu i jaja na srednjoj brzini oko 3 minute da se dobije pjenasta smjesa. Dodajte brašno i tucite na najmanjoj brzini samo dok se ne uklopi u smjesu.

 

Zatim kuhačom pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka, a potom i otopljeni maslac. Smjesu podijelite u dva lima i poravnajte površinu. Pecite 5-7 minuta - biskvit mora biti svijetlo smeđ. Izvadite iz pećnice, prekrijte papirom za pečenje i pažljivo preokrenite da skinete papir za pečenje. Okrenite papir i čistom stranom prekrijte biskvit. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

 

 

 

Sirup:

 

Za sirup pomiješajte sve sastojke u loncu i zakuhajte. Ostavite da se ohladi.

 

 

 

Ganache:

 

Za kremu otopite instant kavu u vrućoj vodi. Prokuhajte šećer i vodu i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim nastavite kuhati bez miješanja dok sirup ne provrije. Jaje i žumanjak mutiti dok masa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim miksajući na najmanjoj brzini dodajte sirup u tankom mlazu. Zatim pojačajte brzinu na srednju i tucite još 5 minuta da se smjesa zgusne. Omekšali maslac istucite špatulom i dodajte u smjesu 2 žlice odjednom, muteći na srednjoj brzini. Na kraju pojačajte brzinu i tucite dok se krema ne zgusne i postane svilenkasta. Dodajte kavu, pa stavite u hladnjak na 20 minuta – dok se krema ne zgusne dovoljno za punjenje biskvita. Često ga promiješajte.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA