BASKIJSKI CHEESECAKE
Baskijski cheesecake
Baskijski cheesecake,
poznat i kao “Burnt
Basque Cheesecake”, dolazi iz španjolskog Baskijskog
područja, a posebno je popularan u San Sebastiánu. Ovo je neobična verzija
cheesecakea jer se peče na visokoj temperaturi, što mu daje karakterističnu karameliziranu, tamnu koricu i
mekanu, kremastu unutrašnjost.
Baskijski cheesecake
Sastojci:
- 400 g
krem sira
- 90 g
vrhnja za šlag, 30-33% m.m.
- 90 g
kiselog vrhnja
- 1/2
žličice vanilije
- Korica
limete (opcionalno)
- 110 g
šećera
- 3 jaja
- 1/2
žličice soli
- 18 g
glatkog brašna
Priprema:
- Sve
sastojke izvadite minimalno sat vremena prije pečenja iz hladnjaka kako bi
vam bili sobne temperature. Zagrijte pećnicu na 250 C. Kalup za pečenje
promjera 16 cm obložite s 2 zgužvana komada papira za pečenje (ako
koristite kalup većeg promjera prilagodite količinu sastojaka i vrijeme i
temperaturu pečenja!).
- U
zdjeli miksajte krem sir, šećer, vaniliju i koricu limete oko 3 minute.
Dodajte jedno jaje i kratko izmiksajte na laganoj brzini kako bi unijeli
što manje zraka u cheesecake. Ovo je bitno jer ne želite souffle već
kremasti i gusti kolač. Nastavite s dodavanjem jaja i kratkim miksanjem
iza svakog dodavanja.
- U
drugoj zdjeli sjedinite brašno, sol, vrhnje za šlag i kiselo vrhnje.
Procijedite smjesu kroz sito kako bi nestale grudice i dodajte u smjesu
sira i jaja. Sjedinite špatulom i izlijte u kalup.
- Par
puta lupite s kalupom o podlogu da izađu mjehurići zraka. Prebacite u
pećnicu i pecite 23 minute (ovo vrijeme pečenja vrijedi za moju pećnicu
koja nije jaka, vi provjerite svoje nakon 20 minuta, ako je potamnio onda
je gotov). Izvadite pečeni cheesecake i ostavite da se ohladi na sobnoj
temperaturi, trebat će mu par sati.
- Prebacite
u hladnjak i ostavite da se hladi preko noći. Izvadite tortu minimalno 30
minuta prije serviranja iza hladnjaka kako bi postao kremastiji. Poslužite
uz voće, čokoladnu preljev ili karamelu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar