AVGOLEMONO - GRČKA JUHA S LIMUNOM
Avgolemono - grčka
juha s limunom
Avgolemono je grčki umak od
temeljca, jaja i limuna, a ime dijeli i s finom pilećom juhom kojoj služi kao
baza. Idealna je za pripremu kada vam ostane višak pečene ili kuhane piletine,
a jede vam se nešto brzo gotovo, toplo i neodoljivo na žlicu. Kremasta nota koju juha avgolemono
duguje žumanjcima, kao i mirisni limun razlozi su zbog koje je Grci obožavaju.
Avgolemono - grčka
juha s limunom
Sastojci:
·
2-3 žlice maslinova ulja
·
2 mrkve
·
1/2 glavice manjeg celera
·
2 manje
glavice luka
·
2 režnja
češnjaka
·
2 l pileće juhe
·
2 lista lovora
·
šalica
riže
·
Sol
·
Papar
·
2 kom pilećih prsa
·
120 ml
svježe cijeđenog limunova soka
·
2 jaja
·
sjeckani
peršin
Priprema:
U lonac srednje veličine stavite 2/3 vode. Stavite na vatru
te dodajte malo sjeckane mrkve i celera te posolite. Pileća prsa odvojite od
kosti, narežite na manje komade pa stavite u toplu vodu. Kuhajte desetak minuta
dok piletina ne omekša. Izvadite piletinu iz vode i ostavite sa strane da se
ohladi, a juhi u kojoj se kuhala piletina dodajte vode da bude ukupno dvije
litre. U velikom loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckanu mrkvu, celer
i luk te uz miješanje i dolijevanje minimalne količine vode pirjajte 5-6
minuta. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak. Dodajte juhu i listiće lovora.
Kad proključa, dodajte rižu, posolite i popaprite. Smanjite temperaturu i
kuhajte 20 minuta. Na kraju dodajte meso. U manjoj posudi dobro izmiješajte
jaja i sok od limuna. Dodajte dvije šeflje vrele juhe da se ujednači
temperatura jaja. Zatim isipajte u juhu pa odmah sklonite s vatre. Kod
posluživanja pospite peršinom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar