ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE




Švedske mesne okruglice

 

 

Najpoznatije mesne okruglice na svijetu voljet će i djeca i odrasli. Tradicionalno se serviraju uz pire krumpir i malo džema od brusnice, no možete ih poslužiti uz vaš najdraži prilog.

 

 

 

Švedske mesne okruglice

 

Sastojci za 6 osoba:

 

·      50 g krušnih mrvica

·       150 ml mlijeka

·      Jaje

·       češanj češnjaka

·      1/2 glavice crvenog luka

·       500 g mljevene junetine 250 g mljevene svinjetine

·       2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

·       Sol, papar

·       3 žlice suncokretova ulja za prženje

 

 

 

 Umak:

 

·      50 g maslaca

·       3 žlice glatkog brašna

·       500 ml temeljca

·       200 ml slatkog vrhnja

·       1 žlica sojina umaka

·       žlica senfa

·       Sol

 

 

Priprema:

 

U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, jaje, češnjak, posolite i popaprite. Ostavite desetak minuta da krušne mrvice upiju mlijeko. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, mljevenu junetinu i svinjetinu te peršin. Dobro izmiješajte rukom i oblikujte 20 okruglica. U velikoj tavi zagrijte ulje i okruglice pržite tako da dobiju boju sa svih strana. Trebat će vam desetak minuta. Kad su dobile boju, izvadite ih iz tave i stavite sa strane. Nakon što ste izvadili okruglice iz tave, nemojte je prati jer će eventualni zagoreni komadići koji su ostali na dnu dati bolji okus umaku. Ubacite maslac i ostavite da se otopi pa dodajte glatko brašno i miješajte. Kada dobije zlatnožutu boju, ulijte temeljac i slatko vrhnje, dodajte senf i sojin umak. Nemojte soliti ako je temeljac već slan. U umak vratite mesne okruglice i prokuhajte minutu do dvije. Servirajte u umaku uz pire krumpir i malo džema od brusnice.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe