ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE
Švedske mesne okruglice
Najpoznatije mesne okruglice na svijetu
voljet će i djeca i odrasli. Tradicionalno se serviraju uz pire krumpir i malo
džema od brusnice, no možete ih poslužiti uz vaš najdraži prilog.
Švedske mesne
okruglice
Sastojci za 6 osoba:
·
50 g krušnih mrvica
·
150 ml
mlijeka
·
Jaje
·
češanj
češnjaka
·
1/2 glavice crvenog luka
·
500 g
mljevene junetine 250 g mljevene svinjetine
·
2 žlice
nasjeckanog svježeg peršina
·
Sol, papar
·
3 žlice
suncokretova ulja za prženje
Umak:
·
50 g maslaca
·
3 žlice
glatkog brašna
·
500 ml
temeljca
·
200 ml
slatkog vrhnja
·
1 žlica
sojina umaka
·
žlica
senfa
·
Sol
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, jaje,
češnjak, posolite i popaprite. Ostavite desetak minuta da krušne mrvice upiju
mlijeko. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, mljevenu junetinu i svinjetinu te
peršin. Dobro izmiješajte rukom i oblikujte 20 okruglica. U velikoj tavi
zagrijte ulje i okruglice pržite tako da dobiju boju sa svih strana. Trebat će
vam desetak minuta. Kad su dobile boju, izvadite ih iz tave i stavite sa
strane. Nakon što ste izvadili okruglice iz tave, nemojte je prati jer će
eventualni zagoreni komadići koji su ostali na dnu dati bolji okus umaku.
Ubacite maslac i ostavite da se otopi pa dodajte glatko brašno i miješajte.
Kada dobije zlatnožutu boju, ulijte temeljac i slatko vrhnje, dodajte senf i
sojin umak. Nemojte soliti ako je temeljac već slan. U umak vratite mesne
okruglice i prokuhajte minutu do dvije. Servirajte u umaku uz pire krumpir i
malo džema od brusnice.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar