PASTA OD PISTACIJA - SAVRŠEN DODATAK SVAKOM DESERTU
Pasta od pistacija – savršen dodatak svakom desertu
Čim čujemo da neki kolač
sadrži pistacije, odmah ga poželimo probati. Pistacije svakom desertu dodaju
kraljevski status, a pasta od ovih orašastih plodova im uvijek daje bogat i pun
okus. Bilo da se radi o cimet rolicama, torti ili sufleu s ovim dodatkom, nema
sumnje da će svaki desert biti smazan do posljednjeg zalogaja. Ako ste fan
pistacija, imate sreće jer ovoga puta donosimo recept za domaću pastu od
pistacija.
Pasta od pistacija
Sastojci:
- 200 g
očišćenih pistacija
- 40 ml
vode
- 70-100
g šećera (umjesto šećera možete dodati bijelu čokoladu i punomasno mlijeko
za bogatiji i slađi okus)
- 50 ml
kokosovog ulja
- prstohvat
soli
Priprema:
- U
kipuću vodu ubacite pistacije na jednu minutu. Zatim ih procijedite i
odmah stavite u hladnu vodu.
- Za
bolju teksturu i boju paste neophodno je očistiti pistacije. Stavite
pistacije na čistu kuhinjsku krpu, zamotajte ih i protresite. Tako će se
ljuske odvojiti.
- U
zdjelu dodajete 40 ml vode koja će pokriti dno. Kada voda zakipi dodajte
šećer, malo promiješajte i pričekajte da se šećer rastopi.
- Pistacije
prelijte sirupom (voda+šećer) i pričekajte da se ohlade, oko 15 minuta.
- Smjesu
stavite u blender, dodajte ulje i vodu. Blendajte dok ne dobijete homogenu
smjesu.
- S
obzirom na to da ovo zavisi od jačine blendera – budite strpljivi jer
proces može trajati 10-15 minuta.
- Za
dodatni boost slatkoće
možete dodati bijelu čokoladu i punomasno mlijeko dok blendate. Ako se
odlučite za ovaj korak preskočite šećerni sirup jer će slatki okus doći od
bijele čokolade.
Za što sve možemo
koristiti pastu od pistacija?
Pasta od
pistacija popularan je namaz koji se može koristiti na različite načine. Osim
što može biti zamjena za čokoladne namaze i mazati se na kruh i palačinke,
postoje i drugi načini na koji možete iskoristiti ovaj slatkiš. Već smo
spomenuli cimet rolice i torte, a tu je i tiramisu sa pistacijom. Paste je
toliko ukusna da ju čak možete jesti i na žlicu!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar