HARČO - GRUZIJSKA JUHA OD GOVEDINE



Harčo – gruzijska juha od govedine

 

 

U potrazi za bogatom i zasitnom juhom od junetine recepti vas mogu odvesti do gruzijskog specijaliteta koji se naziva harčo. Nerijetko gusta poput gulaša, ta juha osim mesa sadrži rižu, rajčice i (često) sjeckane orahe, kao i velikodušnu količinu svježeg korijandra. No sastojci se mogu i razlikovati od regije do regije, pa se tako osim junetine koriste i govedina, janjetina, svinjetina te druge vrste mesa.

 

 

 

Harčo

 

 

Sastojci:

 

·       1,3 kg junetine ili govedine za gulaš

·        3 žličice soli

·       4 žlice ulja

·       srednja glavica luka

·       komad celera

·        1 l goveđe juhe

·        800 g pelata iz limenke

·        2 suha lista lovora

·        žličica mljevenih sjemenki korijandera

·        žličica mljevene dimljene paprike

·       2 režnja češnjaka

·       90 g nekuhane riže

·        Limun

·       15 g svježeg peršina

·        10 g svježeg kopra

 

 

Priprema:

 

Luk i celer nasjeckajte, a češnjak protisnite. Limun iscijedite i sačuvajte dvije žlice soka. Meso očistite i narežite na kockice. Posolite meso. Zagrijte dvije žlice ulja u velikom loncu za juhu pa pržite meso u dvije ture dok ne porumeni sa svih strana te ga izvadite na tanjur.

Prema potrebi dodajte još malo ulja pa pržite nasjeckani luk i celer pet minuta ili dok ne omekša. Zatim dodajte rajčice s njihovim sokom, juhu, litru vode, dva lista lovora i meso. Kad prokuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko dva sata ili dok govedina ne omekša. Dodajte rižu, dvije žlice limunova soka, češnjak, sjemenke korijandra i mljevenu papriku. Poklopite i ostavite da se riža skuha. Na kraju dodajte peršin i kopar pa poklopite i ostavite da odstoji još deset minuta prije posluživanja.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA