KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA
Krumpir od tisuću slojeva
Krumpir pave, Mille-Feuille krumpir ili krumpir od tisuću
slojeva različiti su nazivi za istu gastronomsku poslasticu. Riječ je o tanko
narezanim listićima krumpira koji se termički obrađuju s maslacem, sljubljuju u
čvrsti blok, a potom režu na manje komade i peku u dubokom ulju.
Krumpir od tisuću slojeva
Sastojci:
·
2 kg krumpira
·
12 žlica pročišćenog
maslaca
·
3-4 čajne žličice
morske soli
·
biljno ulje za prženje
Priprema:
1.
Odaberite veće
krumpire otprilike iste veličine. Ogulite ih i odrežite tanje rubove. Sa sjeckalicom
narežite krumpir na iznimno tanke kriške debljine oko jednog milimetra. Kratko
ih potopite u hladnoj vodi.
2.
Stavite kriške
krumpira između dvije čiste pamučne krpe i dobro ih posušite. Isplati se
potrošiti više vremena da biste detaljno posušili krumpir – krajnji rezultat
bit će ukusniji i hrskaviji.
3. Osuđene kriške krumpira pomiješajte s pročišćenim maslacem i sa
solju. Poslažite ih jedan preko drugoga u kalup za kruh koji ste prethodno
obložili papirom za pečenje sve dok ne potrošite sastojke. Poslagane kriške
krumpira trebale bi doći do vrha kalupa. Dobro ih utisnite u kalup.
4. Prekrijte vrh kalupa aluminijskom folijom i stavite peći u
prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko dva sata, odnosno
dok ne omekša i ne bude termički obrađen do kraja. Provjerite metalnom
čačkalicom je li krumpir pečen prije nego što isključite pećnicu.
5. Ispečeni krumpir prekrijte drugim kalupom za krumpir i dobro
pritisnite. U drugi kalup stavite ciglu ili neki slični predmet kako biste
spljoštili krumpir. Krumpir ohladite, a potom sve zajedno stavite u hladnjak
preko noći.
6. Izvadite krumpir iz kalupa, narežite ga na ploške debljine oko
jednog centimetara i ispecite u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu
boju i na postanu hrskavi. Stavite ih na papir za upijanje masnoće, dodatno
posolite i uživajte. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar