KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA




Krumpir od tisuću slojeva

 

 

Krumpir pave, Mille-Feuille krumpir ili krumpir od tisuću slojeva različiti su nazivi za istu gastronomsku poslasticu. Riječ je o tanko narezanim listićima krumpira koji se termički obrađuju s maslacem, sljubljuju u čvrsti blok, a potom režu na manje komade i peku u dubokom ulju.

 

 

Krumpir od tisuću slojeva

 

Sastojci:

·       2 kg krumpira

·       12 žlica pročišćenog maslaca

·       3-4 čajne žličice morske soli

·       biljno ulje za prženje

 

 

Priprema:

 

1.      Odaberite veće krumpire otprilike iste veličine. Ogulite ih i odrežite tanje rubove. Sa sjeckalicom narežite krumpir na iznimno tanke kriške debljine oko jednog milimetra. Kratko ih potopite u hladnoj vodi.

2.     Stavite kriške krumpira između dvije čiste pamučne krpe i dobro ih posušite. Isplati se potrošiti više vremena da biste detaljno posušili krumpir – krajnji rezultat bit će ukusniji i hrskaviji.

3.     Osuđene kriške krumpira pomiješajte s pročišćenim maslacem i sa solju. Poslažite ih jedan preko drugoga u kalup za kruh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje sve dok ne potrošite sastojke. Poslagane kriške krumpira trebale bi doći do vrha kalupa. Dobro ih utisnite u kalup.

4.     Prekrijte vrh kalupa aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko dva sata, odnosno dok ne omekša i ne bude termički obrađen do kraja. Provjerite metalnom čačkalicom je li krumpir pečen prije nego što isključite pećnicu.

5.     Ispečeni krumpir prekrijte drugim kalupom za krumpir i dobro pritisnite. U drugi kalup stavite ciglu ili neki slični predmet kako biste spljoštili krumpir. Krumpir ohladite, a potom sve zajedno stavite u hladnjak preko noći.

6.    Izvadite krumpir iz kalupa, narežite ga na ploške debljine oko jednog centimetara i ispecite u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i na postanu hrskavi. Stavite ih na papir za upijanje masnoće, dodatno posolite i uživajte. Dobar tek!

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe