KOKICE - KAKO PRIPREMITI SLANI ZALOGAJ ZA DRUŽENJE VIKENDOM




Kokice – kako pripremiti slani zalogaj za druženje vikendom

 

 

Kokice su jedne od najukusnijih i najjeftinijih grickalica, ali i najzdravijih grickalica, a 19. siječnja obilježava se njihov dan. Potreban vam je samo kukuruz kokičar i malo ulja ili masti, a zalogaj je spreman za manje od deset minuta.

 

 

 

Kokice

 

Sastojci:

 

·       3 žlice kokosovog ili maslinovog ulja

·       40 g kukuruza kokičara

·       1 žlica maslaca

·       Sol

 

 

Priprema:

 

Zagrijte ulje

Zagrijte maslinovo ulje u loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri, a ako koristite kokosovo ulje ostavite da se u potpunosti rastopi. 

 

 

Stavite nekoliko zrna

U ulje stavite tek tri do četiri zrna kukuruza, poklopite i pričekajte da puknu.

 

 

Dodajte ostali kukuruz

Dodajte ostatak kukuruza, ali pripazite da je kukuruz raspoređen u ravnomjernom sloju. 

 

 

Pecite

Poklopite lonac, maknite s vatre i pričekajte 30 sekundi. Ova metoda najprije zagrijava ulje na odgovarajuću temperaturu, a zatim u tih 30 sekundi omogućava da se postigne ista temperatura u svakom zrncu i da gotovo sav kukuruz, kad se ponovno vrati na vatru, pukne otprilike u isto vrijeme. 

 

 

Rastopite maslac

Nakon što se pucketanje uspori na svakih nekoliko sekundi, maknite lonac s vatre i kokice ubacite u široku zdjelu. Maslac rastopite u manjoj tavi, a ako pustite da malo posmeđi to će kokicama dati još intenzivniji okus. Prelijte maslacem, posolite po ukusu i poslužite odmah.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 


Primjedbe