MOZART TORTA
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a5547/raskosna-mozart-torta-s-nutellom.html
MOZART TORTA
Sastojci:
Za kore:
• 330 g brašna
• 60 g kakaa
• 15 g praška za pecivo
• 6 jaja
• prstohvat soli
• 16 vanilin šećera
• 270 g šećera
• 150 ml mlijeka
• 150 g otopljenog maslaca
Za kremu:
• 1 l mlijeka
• 16 g vanilin šećera
• 200 g šećera
• 70 g kukuruznog škroba
• 500 g maslaca
• 100 g pečenih pistacija
• 150 g Nutelle
• 2 žlice kakaa
• nekoliko kapi ruma
Za sloj marcipana:
• 200 g marcipan mase za kolače
• 200 g marcipan smjese za kolače
Za ukrašavanje:
• nekoliko Mozart kuglica
• 30 - 50 g kakaa
Priprema:
Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, sol i vanilin šećer pa postupno dodajte šećer i nastavite miksati još 4 minute.
Ulijte mlijeko sobne temperature i otopljeni maslac i promiješajte.
Nakon toga dodajte prosijanu smjesu suhih sastojaka s kakaom i ponovno promiješajte.
Na dno okruglog kalupa promjera 24 cm stavite aluminijsku foliju, izlijte smjesu s korom, poravnajte i pecite na 170 stupnjeva oko 45 do 50 minuta.
Pomiješajte šećer, vanilin šećer i kukuruzni škrob, izmiješajte pjenjačom pa ulijte 250 ml hladnog mlijeka.
Ponovno umutite žičanom pjenjačom.
600 ml mlijeka zagrijte pa na štednjaku uz stalno miješanje postupno ulijevajte smjesu sa škrobom.
Zakuhajte neprestano miješajući.
Kad se pojave prvi mjehurići kuhajte još 30 sekundi pa maknite s vatre.
Smjesu izlijte u pravokutnu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru izvadite iz kalupa pa je podijelite na 4 jednaka dijela.
Pečene pistacije blendajte dok ne dobijete pastu.
Izmiksajte omekšali maslac pa postupno dodajte ohlađenu smjesu s mlijekom i miješajte dok ne dobijete strukturu nadjeva.
Četvrtinu nadjeva pomiješajte s pastom od pistacija.
Odvojite još dvije četvrtine kreme pa to pomiješajte s Nutellom.
U preostalu kremu dodajte kakao i rum i promiješajte.
Marcipan masu podijelite na 3 jednaka dijela pa svaki posebno stavite između dva papira za pečenje i razvaljajte u krug promjera oko 23 cm.
Uklonite neravne rubove s pomoću pomičnog ruba.
Koru namažite ostatkom mlijeka.
Preko prve kore nanesite kremu s Nutellom, premažite, pa prekrijte marcipan korom.
Ostatak kreme premažite Nutellom ali dio odvojite za dekoraciju pa tortu prekrijte korom.
Zatim premažite mlijekom pa dodajte dio kreme s kakaom i rumom.
Prekrijte drugom marcipan korom pa premažite ostatkom kreme s rumom.
Poklopite trećom korom i premažite mlijekom pa dodajte dio kreme od pistacija, zatim prekrijte trećom korom od marcipana.
Nanesite i rasporedite ostatak kreme s pistacijama pa prekrijte četvrtom korom.
Premažite mlijekom pa dodajte zadnji sloj kreme s kakaom.
Tortu stavite u hladnjak na 3 sata.
Ostatak smjese od marcipana 200 g razvaljajte valjkom u krug promjera kao i prethodni.
Rubove torte pospite kakaom, a na vrh stavite koru od marcipana, zarežite je prema sredini tako da dobijete oblik sunca.
Ostatak smjese s Nutellom koju ste ostavili stavite sa strane u kalup za tortu, pa ukrasite rubove torte.
U sredinu torte stavite malo kreme s Nutellom, zatim stavite Mozart kuglicu unutra.
Ostale Mozart kuglice narežite na četvrtine i rasporedite po rubovima nadjeva od Nutelle.
Primjedbe
Objavi komentar