Postovi

GUSTA PILEĆA JUHA S CHILLIJEM I LIMETOM

Slika
Gusta pileća juha s chillijem i limetom  Sigurni smo da vam se nakon nabrojanih sastojaka na prvi pogled čini da ovo jelo iziskuje dosta vremena i truda. Međutim, to nije slučaj. Nakon što se svi sastojci sjedine i prokuhaju, juha je gotova za najviše 40 minuta. Nalik na japansku miso juhu, sve namirnice koje se koriste u pripremi su zdrave i izvor brojnih vitamina i minerala. Zato je upravo ona naš prijedlog za  soup of the day! Gusta pileća juha s chillijem i limetom  Sastojci : 1 žlica maslinovog ulja luk srednje veličine paprika tri režnja češnjaka 600 – 700g pilećih prsa 240 ml pilećeg temeljca konzerva bijelog graha konzerva crvenog graha 1 konzerva pelata 170 g smrznutog kukuruza žličica kima žličica chilli paprike u prahu žličica soli pola žličice papra 280 g grčkog jogurta Sastojci za serviranje sok od limete naribani sir svježi peršin chilli sos grčki jogurt Priprema:  Luk, papriku i češnjak nasjeckajte na komadiće. Sjedinite ih i propržite na m...

STALNO STE GLADNI? EVO RJEŠENJA

Slika
Stalno ste gladni? Evo rješenja  Glad je vrlo neugodan, ponekad čak i bolan osjećaj. Pretvara se u zadovoljstvo točno u onom trenutku kada počnemo jesti. Najčešće je posve beskorisno mučiti se glađu: vjerojatnije je da ćete prije ili kasnije podleći iskušenju, makar i vrlo nezdravom. Slastičarnice, police u samoposluživanjima, kiosci s hamburgerima, hrenovkama, sendvičima – sve su to velika iskušenja za našu moć samosvladavanja. Donosimo nekoliko trikova koje ćete lako provesti. Reagirajte već na prvi znak i ne čekajte da ogladnite ‘kao vuk’, jer je osjećaj gladi tada mnogo teže kontrolirati. Popijte odmah, u malim gutljajima, čašu vode i pojedite kakav dijetni keks ili kreker. Vlakna što ih sadrže upijaju vodu i ‘popunjavaju’ želudac, smirujući tako glad. Primite se odmah nekog posla koji će vas zaokupiti. Posvetite se nekoj ugodnoj i zabavnoj aktivnosti koju nećete htjeti prekinuti radi jela. Pojedite neku niskokaloričnu namirni...

KAKO OSMISLITI BLAGDANSKI STOL KOJI ĆE SVE OBORITI S NOGU?

Slika
Kako osmisliti blagdanski stol koji će sve oboriti s nogu? Blagdanski stol predstavlja više od same hrane – to je mjesto gdje se okuplja obitelj, mjesto sreće, stvaranja novih uspomena i uživanja u blagdanskim danima. Ako ste često domaćin za Božić ili možda ove godine prvi put preuzimate tu ulogu, sigurni smo da želite da sve bude savršeno, od slasnih delicija do ukrasa i detalja koji daju posebnu blagdansku notu i razvesele sve prisutne. Stolnjak kao fokus dekoracije blagdanskog stola Ako odlučite da stolnjak bude fokus vašeg ovogodišnjeg blagdanskog stola, nećete pogriješiti s tartan uzorkom preko cijelog stola, budući da je ovo najtraženiji božićni uzorak ove sezone. Sredinu stola ukrasite zimzelenim granjem – borom, eukaliptusom ili grančicama s crvenim bobicama, odnosno božikovinom. Ako želite još jednostavniju varijantu, jer je uzorak stolnjaka sam po sebi vrlo atraktivan, na sredinu stola možete staviti samo ukras od borovih grančica s nekoliko detalja te svijeć...

ČISTOĆA BEZ KOMPROMISA - SNAGA AKTIVNOG UGLJENA

Slika
Čistoća bez kompromisa - snaga aktivnog ugljena  Koliko zapravo poznajemo sastojke sredstava koja svakodnevno koristimo u svojim domovima? U želji za besprijekornom čistoćom, mnogi od nas posežu za proizvodima koji obećavaju trenutačne rezultate, ne razmišljajući o tome što se zaista krije iza – na etiketi. Često posežemo za jakim kemikalijama, vjerujući da je upravo njihova oštrina jamstvo čistoće. No, koliko puta nakon čišćenja osjetimo miris koji predugo ostaje u zraku, iritaciju na koži ili suhoću zraka u prostoru? Nova generacija potrošača želi više – žele čistoću bez kompromisa, uz inovativne, sigurne i učinkovite formule koje poštuju i dom i zdravlje. Čišćenje kao životni stil Danas, čišćenje više nije samo obveza, već dio životnog stila. Moderni potrošači traže proizvode koji su brzi, sigurni, transparentni i odgovorni – one koji djeluju odmah, bez agresivnih kemikalija i nepotrebnih rizika. Istraživanja pokazuju da se način čišćenja mijenja: ljudi sve češće bir...

VRUĆA ČOKOLADA S LJEŠNJAKOM I TUČENIM VRHNJEM 🍫

Slika
Vruća čokolada s lješnjacima i tučenim vrhnjem  Kremasta, bogata i apsolutno okus luksuza kao desert u čaši. Vruća čokolada s lješnjacima i tučenim vrhnjem  Sastojci: 50 ml vrhnja za šlag 1 žličica čokoladno-lješnjakovog namaza (npr. Nutella) 150 ml punomasnog mlijeka 25 g mliječne čokolade, nasjeckane 25 ml likera od lješnjaka 1 žličica tostiranih sjeckanih lješnjaka Priprema: Istucite vrhnje i lagano umiješajte čokoladno-lješnjakov namaz. Zagrijte mlijeko do laganog vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, vratite kratko na vatru i umiješajte liker od lješnjaka. Ulijte u šalicu, dodajte tučeno vrhnje i pospite tostiranim lješnjacima. U slast! Pripremila: Ivana Matas 

VRUĆA ČOKOLADA SA SLANOM KARAMELOM I RUMOM 🍫

Slika
Vruća čokolada sa slanom karamelom i rumom  Prava zimska poslastica kojoj je teško odoljeti s dozom alkohola, slane karamele i toplog mliječnog okusa. Vruća čokolada sa slanom karamelom i rumom  Sastojci: 25 ml tamnog ruma 2 žličice guste karamele) 150 ml punomasnog mlijeka 50 g mliječne čokolade, nasjeckane Priprema: U maloj zdjelici pomiješajte rum i karamelu dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte mlijeko do laganog vrenja. Maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Vratite kratko na vatru da se ugrije, zatim umiješajte karamelu s rumom i dodajte prstohvat krupne morske soli. Ulijte u šalicu i poslužite odmah. Pripremila: Ivana Matas 

VEGANSKA VRUĆA ČOKOLADA 🍫

Slika
Veganska vruća čokolada  Kremasta, aromatična i nježna, apsolutno savršena za one koji ne konzumiraju mliječne proizvode. Veganska vruća čokolada  Sastojci : 500 ml zobenog mlijeka 100 g veganske tamne čokolade, sitno nasjeckane 1 mala cimetova štapić (opcionalno) 2 zgnječene mahune kardamoma (opcionalno) 1⁄2 žlice javorovog sirupa (opcionalno) Priprema: Sve sastojke stavite u lončić i zagrijavajte na laganoj vatri, često miješajući, dok se čokolada ne otopi. Ako ste dodavali začine, izvadite ih žlicom prije posluživanja. Pripremila; Ivana Matas 

BLAGDANSKA MENTA VRUĆA ČOKOLADA 🍫

Slika
Blagdanska menta vruća čokolada  Čokolada i menta savršena su dva okusa koja, sigurno smo, možete baš kao i mi kombinirati cijelu godinu. Blagdanska menta vruća čokolada  Sastojci: 200 g tamne čokolade, razlomljene 600 ml mlijeka 150 ml vrhnja (slatko ili kiselo) šećer po želji ekstrakt mente ili After Eight čokoladice Priprema: Stavite čokoladu i mlijeko u lonac te lagano zagrijavajte uz miješanje dok se čokolada potpuno ne otopi. Nastavite grijati dok se lagano ne zapari, maknite s vatre i umiješajte vrhnje te par kapi ekstrakta mente. Ako radite s dodatnom After Eight čokoladica, i njih stavite odmah s mlijekom dok se ne otope. Savjet: ovo je recept za šest šalica vruće čokolade. Možete ih poslužiti i s candy cane štapićima kako bi posložili za miješanje i dodatan okus mente. Pripremila: Ivana Matas 

LUKSUZNA VRUĆA ČOKOLADA S MARSHMALLOWIMA 🍫

Slika
Luksuzna vruća čokolada s marshmallowima  Za istinske obožavatelje čokolade, donosimo jednostavni recept, bogatog okusa koji je gotov za svega nekoliko minuta. u ovom receptu možete koristiti tamnu ili mliječnu čokoladu, ovisno o tome želite li intenzivniji ili blaži okus. Luksuzna vila čokolada s marshmallowima  Sastojci: 600 ml mlijeka 142 ml vrhnja za šlag 100 g nasjeckane čokolade Priprema: Ulijte mlijeko i vrhnje u lonac te dodajte nasjeckanu čokoladu. Lagano zagrijavajte do vrenja, neprestano miješajući pjenjačom dok smjesa ne postane potpuno glatka. Poslužite u šalicama i ukrasite mini marshmallowima i malo naribane čokolade. Savjet: probajte i s dvije do tri male žličice brendija. Pripremila: Ivana Matas 

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

Slika
Zašto tijelo tijekom hladnijih dana traži više masnoća, ugljikohidrata i začina? S padom vanjske temperature naš se organizam počinje ponašati po vrlo predvidljivim, biološki utemeljenim obrascima. Metabolizam se prilagođava hladnijem okruženju, termoregulacija troši više energije, a hormoni koji reguliraju apetit i raspoloženje mijenjaju se pod utjecajem kraćeg dana i manjka sunčeve svjetlosti. Što se događa u našem tijelu? Kad temperatura padne, tijelo ulazi u režim pojačanog trošenja energije. Više energije trošimo na održavanje tjelesne temperature, a samim time raste i potreba za kaloričnijom hranom. Masnoće u tom procesu nisu neprijatelji, nego gorivo. Zato nam salate odjednom zvuče manje primamljivo, a gulaš ili toplo varivo imaju gotovo magnetsku privlačnost. Kad jedemo toplu hranu, aktivira se parasimpatički živčani sustav, onaj koji smiruje, usporava puls i stvara osjećaj ugode. Topla hrana i napitci doslovno šalju signal tijelu da smo sigurni. Zato čaj naveče...