Postovi

ČAJ OD ĐUMBIRA

Slika
Čaj od đumbira  Biljka đumbir podrijetlom je iz daleke nam Kine, a već se stoljećima koristi u ljekovite svrhe. Korisna je kod želučanih tegoba i sprečavanja bolesti srca. Jedan čaj od đumbira će možda otopiti kakvo ledeno srce, zato se bacite na pripremu. Čaj od đumbira  Sastojci: 100 g svježeg đumbira 10 g crnog čaja 2 dl mlijeka 1/2 l vode Priprema: Stavite đumbir u vodu te pustite da zavrije. Nakon vrenja u napitak dodajte čaj i pustite pet minuta da odstoji. Napitak crnog čaja i đumbira ulijte u mikser te dodajte mlijeko. Miješajte dok ne postane pjenasto. Nakon par minuta čaj od đumbira je spreman za posluživanje i uživanje. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO POMOĆI NEKOME TKO PROLAZI KROZ TEŠKO RAZDOBLJE?

Slika
Kako pomoći nekome tko prolazi kroz teško razdoblje? Kroz što god da prolazi vama draga osoba, najmanje što možete napraviti je biti tu za njih. Ovo su neke stvari koje možete napraviti za njih da pokažete da ste tu. Dajte do znanja da ste tu kada želi pričate Nekada je potrebno osobi dati vremena i prostora da prvo sama procesira sve što se događa i da se može otvoriti nekome drugome. Svi se drugačije nosimo s teškim razdobljima i problemima i trebamo imati razumijevanja za svačiji proces. Bitno je da date do znanja da ste tu i da vam se uvijek može javiti. Nemojte siliti da priča što je bilo ako očigledno to u tom trenutku ne želi. Nemojte biti zabadalo koje samo pokušava doći do sočnih informacija Ipak smo ljudi i zanima nas što se dogodilo, ali ako uporno pokušavate izvući sve informacije, to može izgledati loše i kao da ste tu samo da biste saznali što se dogodilo. Želite pokazati da ste tu jer cijenite tu osobu i stalo vam je do nje, a ne da saznate...

BEZGLUTENSKI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Slika
Bezglutenski kolač sa šljivama  Obično je brašno zamijenjeno uglavnom bademovim, što znači – puno sočnosti i okusa. Kombinacija zrelih šljiva, toplih nota cimeta i nježne orašaste teksture badema čini ovaj kolač savršenim jesenskim desertom. Bezglutenski kolač sa šljivama  Sastojci: 200 g bademovog brašna 50 g rižinog brašna 100 g kokosovog šećera 3 jaja 100 g otopljenog kokosovog ulja 1 čajna žličica bezglutenskog praška za pecivo 1 čajna žličica cimeta 200 g prepolovljenih šljiva Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Jaja umutite sa šećerom do pjenaste teksture, a potom umiješajte i otopljeno kokosovo ulje. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo i rižino brašno te cimet i prašak za pecivo. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup. Po vrhu rasporedite šljive. Pecite oko 40 minuta dok kolač ne pozlati, a dodatno provjerite čačkalicom. Pripremila: Ivana Matas 

TOPLI SENDVIČ SA ŠPEKOM, SIROM I JABUKOM

Slika
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom  Jeste li ikada probali topli sendvič sa sirom, špekom, karameliziranim lukom i – jabukom? Riječ je o obroku s prekrasno uravnoteženim okusima kod kojeg jabuka daje savršenu kiselkastu notu koja se sjajno sljubljuje sa slatkoćom luka i slanošću sira i špeka. Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom  Sastojci: 2 kriške kruha po želji 80 g cheddar sira 2 čajne žličice maslaca sa sobne temperature 2 kriške špeka 1 čajna žličica majoneze 1 čajna žličica senfa Dijon 1 čajna žličica smeđeg šećera ½ manjeg luka ½ kisele jabuke poput Granny Smith Priprema:  Na tavici prepirjajte špek – pirjajte ga oko pet minuta dok ne postane hrskav i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Uklonite ga iz tave i stavite sa strane. Na preostaloj masnoći karamelizirajte luk – pirjajte nasjeckane kriške limuna oko pet do 10 minuta sa smeđim šećerom dok ne postignete željenu teksturu i okus. Složite sendvič: preko jedne kriške kruha premažite majonezu...

SOČNI KOLAČ S JABUKAMA

Slika
Sočni kolač s jabukama  Ako tražite kolač koji će ispuniti kuću mirisom doma i toplinom svježih jabuka, ovaj recept je pravi izbor. Sočan, mekan i pun okusa — spaja sve što volimo u jednoj poslastici: svježinu jabuka, kremasti sir i neodoljivu hrskavost oraha i badema. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je kolač kojem ćete se uvijek rado vraćati. Sočni kolač s jabukama  Sastojci: za biskvit: 2 jaja 140 g šećera 1 vanilin šećer 150 ml ulja 180 ml mlijeka ½ praška za pecivo 240 g glatkog brašna za sloj od oraha i badema: Šaka krupnije blendanih oraha Šaka krupnije blendanih badema za sloj od sira: 500 g svježeg kravljeg ili posnog sira 2 jaja 140 g šećera 1 vanilin šećer Korica jednog limuna za sloj s jabukama: 3 jabuke 1 vanilin šećer Malo cimeta 2 žlice šećera Priprema: Prvo napravimo biskvit. Umutimo jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Zatim dodamo ulje i mlijeko, promiješamo, pa umiješamo brašno i prašak za pecivo. Smjesa tre...

PIZZA S PROKULICAMA, KARAMELIZIRANIM LUKOM I KOZJIM SIROM 🍕

Slika
Pizza s prokulicama, karameliziranim lukom i kozjim sirom  Uz pravi izbor sastojaka, pizza se s lakoćom može pretvoriti u profinjeno jelo koje ne bi bilo neumjesno ni na tanjuru restorana s finom kuhinjom. Kombinacija karameliziranog crvenog luka, kozjeg sira i pečenih prokulica dokaz je da i najpoznatije jelo na svijetu može poprimiti sasvim novi, elegantan karakter. Pizza s prokulicama, karameliziranim lukom i kozjim sirom  Sastojci: Za karamelizirani luk: 1-2 žlice maslinovog ulja 2 velike crvene glavice luka narezane na tanke ploške 3 režnja češnjaka 3 žlice balzamičnog octa sol Za prokulice: 230 g prokulica 2 žličice maslinovog ulja sol i papar Za pizzu: tijesto za pizzu (domaće ili kupovno) 170-225 g mozzarelle, naribane 60-85 g razmrvljenog kozjeg sira Priprema: Pećnicu zagrijte na 220°C. Prokulicama odrežite tvrde donje dijelove i odstranite vanjske listove. Polovicu prokulica narežite na tanke listiće, a drugu polovicu naribajte ili sitno nasjeckajte i odb...

JESENSKI RITUALI ZA UNUTARNJI BALANS, USPORAVANJE, ZAHVALNOST I POVRATAK K SEBI

Slika
Jesenski rituali za balans, usporavanje, zahvalnost i povratak sebi Nakon dinamičnog ljeta, vrijeme je za povlačenje, sabiranje i njegu onog unutarnjeg prostora koji ljeti često zanemarujemo. Jesen je, simbolički i fizički, poziv na balans, između svjetla i tame, aktivnosti i odmora, davanja i primanja. Jutarnji ritual svjesnog buđenja Kako započneš dan, često određuje ton svega što slijedi. Umjesto naglog ustajanja i brzog hvatanja za mobitel, uvedi miran početak: nekoliko minuta svjesnog disanja šalicu tople vode s limunom ili biljnog čaja zahvalnost za tri stvari prije nego što ustaneš. Ovaj jednostavan ritual usporava um, regulira disanje i potiče osjećaj prisutnosti. Jesenska svitanja idealna su za blago buđenje, uz tišinu, svjetlo svijeće i topli napitak. Toplina kroz hranu i napitke Prema ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, jesen traži topliju, zemljaniju prehranu. Zamijeni hladne smoothieje i sirove obroke s juhama, varivima i začinima...

KAKO SVAKODNEVNO ZAŠTITI KOSU OD HLADNOĆE?

Slika
Kako svakodnevno zaštititi kosu od hladnoće? Dok se mi ušuškavamo u kapute, šalove i kape, naša kosa često ostaje nezaštićena od zimskih izazova. Niske temperature, suh zrak i grijanje u zatvorenim prostorima stvaraju savršenu kombinaciju za isušivanje, lomljenje i gubitak prirodnog sjaja. Pokrijte kosu, ali pametno Hladan vjetar, snijeg i suhi zrak oštećuju vlasi kose izvana, dok znoj i trenje ispod kape mogu dodatno pogoršati situaciju. Najbolji izbor su kape i šalovi sa svilenom ili satenskom podstavom, oni stvaraju zaštitni sloj koji sprječava lomljenje vlasi i statički elektricitet. Ako nosite vunene kape, pod njih možete staviti laganu svilenu maramu kako biste dodatno zaštitili pramenove i frizuru. Hidratacija iznutra i izvana Zimi je vlažnost zraka niska, a to znači da kosa brže gubi vlagu. Kombinacija hladnog zraka vani i suhog zraka u grijanim prostorima iscrpljuje i vlasi i tjeme. Rješenje? Dubinska hidratacija. Uvedite hranjivu masku za kosu barem jednom tjedno,...

IMATE LI HRABROSTI ŽIVJETI SVOJU AUTENTIČNOST?

Slika
Imate li hrabrosti živjeti svoju autentičnost? Autentičnost je riječ koju danas često čujemo, ali rijetko je istinski živimo. Biti autentičan ne znači uvijek govoriti sve što mislimo ili ići protiv struje, već živjeti u skladu sa sobom, s onim što istinski osjećamo i vrijednostima koje nas vode. Što znači biti autentičan u praksi? Autentičnost nije statično stanje, već proces samospoznaje. Ponekad to znači izgovoriti “ne” i kad će drugi možda biti razočarani. Ponekad znači priznati da više ne želimo ono što smo nekad željeli. A ponekad znači jednostavno priznati sebi: “umorna sam, i to je u redu”. Body scan kao ogledalo istine U svijetu buke, usporedbe i stalne glume, autentičnost se rađa u tišini. U trenucima kad ne pokušavamo ništa dokazati, ni drugima, ni sebi. Tišina, svjesno disanje, zapisivanje misli ili samo šetnja bez mobitela, to su trenuci kad se glas unutarnjeg “ja” konačno može čuti. Ne zato što je glasniji, nego zato što smo mi tiši. Mindfulness tehnika koj...

MEKSIČKI RUŽIČASTI KOLAČ

Slika
Meksički ružičasti kolač  Zbog prepoznatljive glazure cortadillo često nazivaju i   ružičasti kolač. Potječe iz sjeverne regije Nuevo Leon, a ime je dobio od španjolske riječi cortar ili rezati – obično se reže na male kvadratne ili trokutaste komade. Meksički ružičasti kolač  Sastojci: Za biskvit: 440 g glatkog brašna 360 ml mlijeka 300 g bijelog šećera 180 ml biljnog ulja 20 g praška za pecivo 6 jaja 2 vanilin šećera 2 žlice naribane narančine korice prstohvat soli Za glazuru: 400 g šećera u prahu 100 ml mlijeka 2-3 kapi ružičaste prehrambene boje šećerne mrvice po želji Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pravokutni kalup za biskvit premažite uljem i/ili obložite papirom za pečenje te stavite sa strane. Pripremite biskvit: prosijano brašno pomiješajte s praškom za pecivo i malo soli. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer i koricu naranče. Dodajte ulje i nastavite miksati smjesu. Postupno dodajte brašno i mlijeko i mi...