MASCARPONE CHEESECAKE S LIMUNOM I ZAPEČENOM MERINGOM 🍋





Mascarpone cheesecake s limunom i zapečenom meringom 



Postoji nešto posebno u kolaču koji spaja bogatstvo i svježinu u jednom zalogaju. Cheesecake je klasik koji rijetko razočara, a u ovoj verziji dobiva citrusni zaokret koji ga čini idealnim desertom za svaku priliku – od svečanih večera do lijenih popodneva uz kavu.




Mascarpone cheesecake s limunom i zapečenom meringom 


Sastojci:

Za podlogu:

160 g mljevenih graham keksa
žlica šećera
3 žlice otopljenog maslaca
prstohvat soli


Za kremu:

450 g krem sira sobne temperature
225 g mascarponea sobne temperature
220 g šećera
3 velika jaja sobne temperature
1 i pol žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
60 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
naribana korica 1-2 limuna
kipuća voda


Za meringu:

3 bjelanjka
165 g šećera
prstohvat soli




Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup promjera 20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Vanjsku stranu (dno i stranice) dobro obložite aluminijskom folijom. U posudi pomiješajte mljevene kekse, šećer, sol i otopljeni maslac da se ravnomjerno povežu. Smjesu utisnite u dno pripremljenog kalupa i pecite 8 minuta.

Za nadjev u velikoj zdjeli mikserom sjedinite krem sir, mascarpone i šećer. Na srednje niskoj brzini dodajte jedno po jedno jaje. Čekajte da se svako dobro poveže prije sljedećeg. Po potrebi sastružite smjesu sa stijenki posude. Dodajte vaniliju i kratko izmiksajte. Umiješajte sol, limunov sok i koricu, tek toliko da se sjedine.

Kalup s korom stavite u veću duboku posudu. Dodajte nadjev preko kore, a zatim u veću posudu ulijte kipuću vodu tako da doseže polovicu visine kalupa. Pecite 60-70 minuta, dok se rubovi ne stegnu, a sredina ostane lagano drhtava.

Ugasite pećnicu, odškrinite vrata i ostavite cheesecake u vodi još jedan sat dok se sve polako hladi. Pažljivo izvadite iz pećnice i iz vodenog omotača te ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Kada je potpuno ohlađen, premjestite ga u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.

Za meringu stavite bjelanjke, šećer i sol u zdjelu otpornu na toplinu. Zdjelu postavite iznad lonca s lagano kipućom vodom bez da dodiruje vodu. Neprestano miješajte pjenjačom dok se šećer ne otopi i bjelanjci ne postanu topli na dodir, oko 5 minuta.

Uklonite s pare i miksajte na srednje jakoj brzini dok se ne stvore čvrsti, sjajni vrhovi, 8-10 minuta. Skinite obruč kalupa i papir za pečenje s ohlađenog cheesecakea. Meringu rasporedite po vrhu pomoću lopatice i pažljivo zapecite površinu kuhinjskim brenerom.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE