KREM JUHA OD KRUMPIRA 🥔





Krem juha od krumpira 



Ova kremasta juha od krumpira odlično prija za svježijih dana, ali i svaki put kada se zaželite nečeg jednostavnog, ukusnog i na žlicu. Bijeli grah učinit će njezinu teksturu još kremastijom, a začini će joj dati punoću. Juhu možete obogatiti komadićima pržene slanine, kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog kruha.




Krem juha od krumpira 


Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
  • 1 veliki bijeli luk, nasjeckan
  • ½ čajne žličice morske soli
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 5-6 krumpira, narezanih
  • 250 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
  • ½ čajne žličice dijon senfa
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • ¼ čajne žličice mljevene dimljene paprike
  • svježe mljeveni crni papar

Dodaci, po želji

  • Mladi luk ili vlasac, komadići pržene slanine, kiselo vrhnje



Priprema:

  1. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, sol i papar. Pirjajte 6 do 8 minuta, dok ne omekša.
  2. Dodajte češnjak, promiješajte i kuhajte još 2 minute. Umiješajte bijeli vinski ocat i kuhajte, miješajući, 30 sekundi, a zatim dodajte temeljac, krumpir i bijeli grah. Zakuhajte, smanjite vatru i pirjajte 30 minuta.
  3. Ostavite da se malo ohladi, a zatim prebacite polovicu juhe u blender s preostalom žlicom maslinovog ulja, senfom, limunovim sokom i paprikom. Miksajte dok ne postane glatka i vratite pasiranu juhu u lonac.
  4. Gnječilicom za krumpir lagano zdrobite komadiće krumpira i grah. Začinite po ukusu s još soli i papra i poslužite sa željenim dodacima.



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE