3 METODE KAKO IZRAVNATI VALOVITU I KOVRČAVU KOSU NA PRIRODAN NAČIN
Kako izravnati kosu na prirodan način
Hranjiva maska koja ravna valove
Proteini iz punomasnog mlijeka privremeno zaglađuju kutikulu, dok med veže vlagu i čini vlas poslušnijom. Rezultat je mekši pad i manje “odskakivanja” valova.
Recept i primjena: U posudi pomiješajte 250 ml punomasnog mlijeka s 1–2 žlice meda dok ne postane tekuće, kao lagani preljev. Nanesite na čistu, ručnikom prosušenu kosu od korijena prema vrhovima; širokim češljem nježno rasporedite. Ostavite 45–90 minuta te potom isperite blagim šamponom i pustite da se kosa prirodno osuši. Masku korisite jednom tjedno kroz 4–6 tjedana za kumulativan učinak.
Ako ste skloni masnom vlasištu, nanosite mješavinu od sredine kose prema vrhovima.
Noćna wrap tehnika
Frizerski klasik, poznat kao dominikanski ili doobie wrap, iz vremena prije “vrućih alata”: kosa se suši i ostaje u ravnom položaju. Ujutro je glađa, poslušnija, bez frizz efekta.
Kako: Operite kosu i pustite je da se prosuši do “vlažno, ne mokro”. Razdijelite po sredini. Jednu stranu počešljajte ravno preko tjemena i glave, prislonite uz vlasište i pričvrstite plosnatim špangicama (što ravnije, to bolje). Izbjegavajte grube, metalne ukosnice; mat, plosnate kopčice i svilene marame su vaš saveznik. Ponovite s drugom stranom u suprotnom smjeru, kao da radite turban od vlastite kose. Prekrijte svileni šal ili kapicu kako biste izbjegli trenje. Prespavajte.
Za koga je: Valovita do blago kovrčava kosa srednje gustoće. Ako su vam vlasi jako glatke i “bježe”, prije zamatanja na dužinu kose nanesite kap-dvije laganog seruma za kosu ili hidrolata (primjerice, ružinu vodicu) – tek toliko da se vlas slegne.
Banding s gelom od sjemenki lana
Prirodni polisaharidi iz lana stvaraju tanak, elastičan film koji smiruje kovrčanje, dok gumice rastegnu val u dulju, ravniju liniju. Učinak je nježan, ali s vremenom “pegla kosu” finije od četke i sušila.
Recept i primjena: U lončić ulijte 500 ml vode i dodajte tri žlice sjemenki lana. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 7-10 minuta miješajući dok se ne dobije prozirni, sluzavi gel. Procijedite kroz gusto cjedilo (ili najlon čarapu) dok je još toplo, ohladite i spremite u čistu posudu (u hladnjaku traje 5-7 dana).
Na čistu, vlažnu kosu, veličinu lješnjaka do badema gela rasporedite dužinom. Počešljajte četkom s gustim zupcima prema dolje kako biste poravnali kutikulu. Zatim podijelite kosu u 4-8 odjeljaka i svaku sekciju olabavljeno spiralno omotajte mekanim, širokim gumicama od tkanine u razmacima od oko 3 cm, od korijena do vrhova. Pustite neka se potpuno osuši (idealno preko noći) te potom nježno uklonite gumice i pročešljajte prstima. Ponavljate 2-3 puta tjedno, odnosno ovisno o vašem rasporedu pranja.
Ako su vrhovi vaše kose suhi, prije bandinga dodajte kap ulja samo na zadnjih 5-7 cm.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar