PITA ZELJANICA IZ TAVE
Pita
zeljanica iz tave
Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo tko može ostati
ravnodušan. Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt – dobijemo
omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo. U nastavku vam donosimo recept
za pite zeljanice za koje ne morate paliti pećnicu, a tako su ukusne da u
sekundi nestaju s tanjura.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paket suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 3 žlice ulja
- 2 žlice jogurta
- 1 žličica soli
- 300 ml mlake vode
Nadjev:
- 300 g svježeg špinata
- malo nasjeckanog
poriluka
- 300 g kremastog sira
(najbolje feta)
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
- Zamijesite tijesto.
- Od ukupne količine
odvojite 200 ml vode pa je zagrijte.
- U toplu vodu
dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira.
- U dubljoj posudi
promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani
kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje.
- Umijesite meko,
elastično i neljepljivo tijesto.
- Prebacite ga na
pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest jednakih dijelova.
- Pokrijte krpom i
ostavite da odmara barem sat vremena.
- Pripremite nadjev.
- Špinat blanširajte i
sitno nasjeckajte, dodajte mu sjeckani poriluk pa sve dobro sjedinite sa
sirom.
- Svaku kuglu tijesta
tanko razvaljajte, napunite nadjevom pa preklopite.
- Svaku zatvorenu piticu
premažite uljem pa pecite na suhoj tavi bez ulja dok ne poprimi zlatnu
boju sa svake strane.
- Poslužite uz
jogurt.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar