MARMELADA OD SMOKAVA
Marmelada od smokava
Svatko voli mirise i okuse svojeg djetinjstva. Kome kupovna marmelada ili ajvar nisu dovoljno ukusni, taj će zimnicu napraviti sam. Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova, kao ni ajvara ili ukiseljenog povrća. Ili su pak bili preskupi. Ljeti bi se na selu iskorištavale namirnice iz vlastita vrta a u gradu jeftino kupovale krajem sezone, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane cijele jeseni i zime. Kako se danas doista sve može kupiti cijele godine, izrada pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte prorijedila se.
Marmelada od smokava
Sastojci:
1 kg smokava
2 kriške limuna
sok od pola limuna
korica jedne naranče, sitno naribana
250 g šećera za marmeladu (s pektinom)
po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)
2 kriške limuna
sok od pola limuna
korica jedne naranče, sitno naribana
250 g šećera za marmeladu (s pektinom)
po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)
Priprema:
Smokve narezati po želji i oguliti ako je kora debela. Staviti u lonac, dodati ostale sastojke i kuhati na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sve dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.
2. Odmah puniti u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja držati u hladnjaku i konzumirati u roku od 7 do 14 dana.
Marmeladu od 1 kilograma smokava možete napraviti i sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ta je marmelada, upravo poput svježih smokava, odličan dodatak sirevima i nije ju potrebno previše sladiti.
2. Odmah puniti u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja držati u hladnjaku i konzumirati u roku od 7 do 14 dana.
Marmeladu od 1 kilograma smokava možete napraviti i sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ta je marmelada, upravo poput svježih smokava, odličan dodatak sirevima i nije ju potrebno previše sladiti.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar