MARMELADA OD SMOKAVA






Marmelada od smokava 




Svatko voli mirise i okuse svojeg djetinjstva. Kome kupovna marmelada ili ajvar nisu dovoljno ukusni, taj će zimnicu napraviti sam. Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova, kao ni ajvara ili ukiseljenog povrća. Ili su pak  bili preskupi. Ljeti bi se na selu iskorištavale namirnice iz vlastita vrta a u gradu jeftino kupovale krajem sezone, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane cijele jeseni i zime. Kako se danas doista sve može kupiti cijele godine, izrada pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte prorijedila se.




Marmelada od smokava 


Sastojci:

1 kg smokava
2 kriške limuna
sok od pola limuna
korica jedne naranče, sitno naribana
250 g šećera za marmeladu (s pektinom)
po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)




Priprema:

Smokve narezati po želji i oguliti ako je kora debela. Staviti u lonac, dodati ostale sastojke i kuhati na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sve dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.
2. Odmah puniti u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja držati u hladnjaku i konzumirati u roku od 7 do 14 dana.

Marmeladu od 1 kilograma smokava možete napraviti i sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ta je marmelada, upravo poput svježih smokava, odličan dodatak sirevima i nije ju potrebno previše sladiti.




Pripremila: Ivana Matas 




Primjedbe