KADA SE KORISTI SODA BIKARBONA, A KADA PRAŠAK ZA PECIVO?





Kada se koristi soda bikarbona, a kada prašak za pecivo?

 

 

Prašak za pecivo i soda bikarbona dva su sastojka bez kojih je teško zamisliti većinu slastica, no često izazivaju nedoumice. Koja je razlika? Kada se koristi jedno, a kada drugo? Može li se jedno zamijeniti drugim – i što se događa ako se pogriješi?

 

 

 

Kad se koristi soda bikarbona?

Soda bikarbona, poznata i kao natrijev hidrogenkarbonat, koristi se u receptima koji već sadrže neku kiselinu.

U kontaktu s kiselinom i vlagom, soda odmah reagira stvarajući mjehuriće ugljičnog dioksida koji dižu tijesto. Zbog toga je važno kolač staviti peći odmah nakon miješanja – jer većina magije događa se prije nego što uopće uđe u pećnicu.

 

Kada se koristi prašak za pecivo?

Za razliku od sode, prašak za pecivo je kompletna mješavina – sadrži i bazu (sodu bikarbonu) i kiselinu, kao i škrob koji ih drži na sigurnom dok ne dođu u doticaj s vlagom ili toplinom. Upravo zato ne ovisi o drugim sastojcima u receptu.

Najčešće se koristi takozvani dvostruko djelujući prašak za pecivo – dio reagira odmah s tekućinom, a dio tek pri pečenju, što daje dodatnu garanciju da će se kolač lijepo dignuti.

 

Mogu li se zamijeniti?

Tehnički – mogu, ali uz određene prilagodbe. Ako recept traži sodu bikarbonu, a koristi se prašak za pecivo, treba ga dodati barem dvostruko više. S druge strane, pri zamjeni praška za pecivo sodom bikarbonom, potrebno je dodati i neku kiselinu kako bi reakcija uopće nastala.

Ipak, najbolji rezultat uvijek se postiže kada se slijedi ono što recept traži – jer svaki je već pomno izbalansiran za određenu teksturu i okus.

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE