JAJA OD KIKIRIKIJA - OMILJENA USKRSNA POSLASTICA
Jaja od kikirikija
- omiljena uskrsna poslastica
Ovih su nas dana
privukla uskrsna jaja, odnosno pisanice, koje su neodoljivo ukrašene – riječ
nije o pravim jajima, već o slatkim jajima nastalim od kombinacije maslaca od
kikirikija, bademovog brašna i čokolade.
Jaja od kikirikija
Sastojci:
- 315 g
kikiriki maslaca (bez šećera)
- 1/3
šalice bademovog brašna
- 60 ml
javorovog sirupa
- 30 g
šećera u prahu
- 1/2
žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat
soli
- 225 g
bijele čokolade
- 2
žličice kokosovog ulja
- 1/2
žličice plave spiruline (u prahu) i 1/4 žličice matche u prahu
- 1
žličica kakao praha
- 1
žlica hladne vode
Priprema:
- U
zdjeli za miješanje izmiksajte maslac od kikirikija, javorov sirup, šećer
u prahu, bademovo brašno, ekstrakt vanilije i prstohvat soli dok smjesa ne
postane glatka i sjedinjena.
- Podijelite
smjesu na porcije od po dvije žlice. Svaku porciju oblikujte rukama u
kuglicu, a zatim je oblikujte u oblik jajeta.
- Posložite
ih na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač dok pripremate
preljev.
- U
maloj zdjeli izmiješajte kakao prah i vodu pa ostavite sa strane.
- Bijelu
čokoladu i kokosovo ulje stavite u zdjelu i otopite na pari ili u
mikrovalnoj.
- Umiješajte
spirulinu i matcha prah (ili prehrambenu boju) te prilagodite boju po
želji. Ulijte smjesu u nisku čašu ili posudu.
- Najbolje
je umakati jaja dok su polusmrznuta, to pomaže da se bijela čokolada brzo
stvrdne i ne razlije kada ih stavite na pleh.
- Zabodite
čačkalicu u donji dio jajeta, zatim ga umočite u bijelu čokoladu.
- Kada
se čokolada skoro stvrdne, vratite jaje na papir za pečenje i odmah
izvadite čačkalicu. Ako predugo čekate, čokolada može popucati.
- Za
prskanje, umočite četkicu za kolače u smjesu kakaa i vode. Držeći je oko
20 cm iznad pleha, prstima lagano pređite preko vrha četkice kako bi
kapljice pale po jajima i stvorile efekt točkica.
- Stavite
u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne (otprilike 10 minuta).
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar