DOMAĆI LIKER OD KADULJE
Domaći liker od kadulje
Ako tražite nježan,
aromatičan liker s biljnim notama i daškom mediteranske topline, domaći liker
od cvijeta kadulje pravi je izbor. Ovaj tradicionalni recept koristi cvjetove
kadulje u punom cvatu, a balansira ih slatkim sirupom i rakijom – savršen digestiv
ili poklon iz domaće radinosti.
Domaći liker od kadulje
Sastojci:
- 150 g cvjetova kadulje ili oko 60 listova kadulje
- 1 l kvalitetne domaće rakije (najčešće lozovača, a može
i votka)
- 200 g šećera
- 1 limun narezan na ploške
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Cvjetove ili listove kadulje pažljivo operite.
- U veću steriliziranu staklenku stavite kadulju, šećer,
limun i vaniliju po želji.
- Ulijte rakiju i dobro zatvorite staklenku.
- Staklenku ostavite na toplom i sunčanom mjestu
(prozorska daska, balkon) najmanje šest tjedana.
- Svakih nekoliko dana lagano protresite ili promiješajte
sadržaj staklenke.
- Nakon šest tjedana liker procijedite kroz gusto cjedilo
ili gazu.
- Ulijte u sterilizirane boce. Dobro zatvorite i čuvajte
na tamnom i hladnom mjestu.
Savjet:
Ako želite zdraviju
varijantu, šećer djelomično zamijenite medom (dodajte ga nakon procjeđivanja,
dobro promiješajte i ostavite još 1–2 tjedna da se sjedini).
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar