DOMAĆI LIKER OD KADULJE





Domaći liker od kadulje

 

 

Ako tražite nježan, aromatičan liker s biljnim notama i daškom mediteranske topline, domaći liker od cvijeta kadulje pravi je izbor. Ovaj tradicionalni recept koristi cvjetove kadulje u punom cvatu, a balansira ih slatkim sirupom i rakijom – savršen digestiv ili poklon iz domaće radinosti.

 

 

Domaći liker od kadulje

 

 

Sastojci:

 

  • 150 g cvjetova kadulje ili oko 60 listova kadulje
  • 1 l kvalitetne domaće rakije (najčešće lozovača, a može i votka)
  • 200 g šećera
  • 1 limun narezan na ploške
  • 1 vanilin šećer

 

 

Priprema:

 

  1. Cvjetove ili listove kadulje pažljivo operite.
  2. U veću steriliziranu staklenku stavite kadulju, šećer, limun i vaniliju po želji.
  3. Ulijte rakiju i dobro zatvorite staklenku.
  4. Staklenku ostavite na toplom i sunčanom mjestu (prozorska daska, balkon) najmanje šest tjedana.
  5. Svakih nekoliko dana lagano protresite ili promiješajte sadržaj staklenke.
  6. Nakon šest tjedana liker procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu.
  7. Ulijte u sterilizirane boce. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

 

 

Savjet:

 

Ako želite zdraviju varijantu, šećer djelomično zamijenite medom (dodajte ga nakon procjeđivanja, dobro promiješajte i ostavite još 1–2 tjedna da se sjedini). 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE