DATULJE SU U TRENDU - NOVI NEZAOBILAZAN SASTOJAK




Datulje su u trendu  - novi nezaobilazni sastojak

 

 

Datulje su posljednjih nekoliko godina postale pravi hit – od grilanih do sastojka za savršeni karamel. Recepti s datuljama doživljavaju novu eru popularnosti, i to s razlogom!

 

 

Medjool datulje – kraljevske datulje

 

Iako su u nekim dijelovima svijeta, poput Bliskog istoka i sjeverne Afrike, datulje nezaobilazna namirnica, kod nas su često zapostavljene ili se koriste samo kao povremena poslastica. A zapravo, ovaj sočan plod skriva ogroman potencijal. Najčešće ih viđamo u sušenom obliku, a iako postoji oko 200 vrsta, Medjool datulje su one koje najčešće nalazimo na policama trgovina. U arapskim zemljama koriste se za pripremu kolača poput maamoula – prhkih keksića punjenih pastom od datulja. U sjevernoj Africi dodaju se u pikantna jela s mesom i začinima. Medjool datulje poznate su kao kraljevske datulje zbog svoje veličine, bogatog okusa i sočne teksture.

 

 

Datulje u slanim jelima

U bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji datulje se često dodaju jelima s mesom, poput piletine ili janjetine, gdje balansiraju začine poput kima, korijandera i čilija. U salatama datulje donose bogatu, karamelastu notu i odlično se slažu s fetom, plavim sirom, orašastim plodovima i citrusnim preljevima. Isprobajte ih nasjeckane u salati s rikulom, orasima i kozjim sirom ili ih dodajte u tabbouleh.

 

 

Kako ih koristiti u svakodnevnoj prehrani?

 

Datulje se mogu koristiti na razne načine u svakodnevnoj prehrani. Odličan su izbor za brzi međuobrok, posebno u kombinaciji s orašastim plodovima ili grčkim jogurtom. U kolačima mogu poslužiti kao zamjena za šećer, a često se pune i prelijevaju tamnom čokoladom za dodatnu slatkoću. Također su izvrstan sastojak zdravih napitaka – dovoljno ih je dodati u smoothie zajedno s bananom i bademovim mlijekom. U slanim jelima  mogu se nasjeckati i dodati u salate ili poslužiti kao dodatak jelima s piletinom i kus-kusom. Osim toga, datulje su savršeni zanimljivi zalogaji kada se kombiniraju sa slanim sirevima poput plavog ili kozjeg sira, a mogu se puniti orasima, bademima ili tahinijem.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE