DATULJE SU U TRENDU - NOVI NEZAOBILAZAN SASTOJAK
Datulje su u trendu
- novi nezaobilazni sastojak
Datulje su posljednjih nekoliko
godina postale pravi hit – od grilanih do
sastojka za savršeni karamel. Recepti s datuljama doživljavaju novu
eru popularnosti, i to s razlogom!
Medjool datulje – kraljevske datulje
Iako su u nekim dijelovima svijeta, poput Bliskog istoka i
sjeverne Afrike, datulje nezaobilazna namirnica, kod nas su često zapostavljene
ili se koriste samo kao povremena poslastica. A zapravo, ovaj sočan plod skriva
ogroman potencijal. Najčešće ih viđamo u sušenom obliku, a iako postoji oko 200
vrsta, Medjool
datulje su one koje najčešće nalazimo na policama trgovina. U
arapskim zemljama koriste se za pripremu kolača poput maamoula – prhkih keksića
punjenih pastom od datulja. U sjevernoj Africi dodaju se u pikantna jela s
mesom i začinima. Medjool datulje poznate su kao kraljevske datulje zbog svoje
veličine, bogatog okusa i sočne teksture.
Datulje u slanim jelima
U bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji datulje se često dodaju
jelima s mesom, poput piletine ili janjetine, gdje balansiraju začine poput
kima, korijandera i čilija. U salatama datulje donose bogatu, karamelastu notu
i odlično se slažu s fetom, plavim sirom, orašastim plodovima i citrusnim
preljevima. Isprobajte ih nasjeckane u salati s rikulom, orasima i kozjim sirom
ili ih dodajte u tabbouleh.
Kako ih koristiti u svakodnevnoj prehrani?
Datulje se mogu koristiti na razne načine u svakodnevnoj prehrani. Odličan su izbor za
brzi međuobrok, posebno u kombinaciji s orašastim plodovima ili grčkim
jogurtom. U kolačima mogu poslužiti kao zamjena za šećer, a često se pune i
prelijevaju tamnom čokoladom za dodatnu slatkoću. Također su izvrstan sastojak
zdravih napitaka – dovoljno ih je dodati u smoothie zajedno s bananom i
bademovim mlijekom. U
slanim jelima mogu se nasjeckati i dodati u salate ili poslužiti kao
dodatak jelima s piletinom i kus-kusom. Osim toga,
datulje su savršeni zanimljivi zalogaji kada se kombiniraju sa slanim sirevima
poput plavog ili kozjeg sira, a mogu se puniti orasima, bademima ili tahinijem.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar