CRUMBLE OD MARELICA






Crumble od marelica 



Kasno ljeto nosi posebni osjećaj nostalgije. Dani su još uvijek topli, ali u zraku već osjetimo prve mirise jeseni. Upravo tada uživamo i u posljednjim trzajima sezone sočnog voća. Breskve, šljive i, naravno, marelice, pravi su dar prirode i najbolja inspiracija za lagane, brze i neodoljive slastice.





Crumble od marelica 


Sastojci za četiri porcije:

  • 1 kg svježih marelica

  • 80 g smeđeg šećera (po želji prilagoditi količinu)

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 100 g glatkog brašna

  • 70 g hladnog maslaca

  • 50 g zobenih pahuljica

  • prstohvat cimeta

  • prstohvat soli




Priprema :

  • Marelice operite, izvadite koštice i narežite. Stavite ih u zdjelu, dodajte polovicu šećera i vaniliju pa lagano promiješajte.
  • Prebacite voće u manju vatrostalnu posudu ili keramičke zdjelice.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice, ostatak šećera, cimet i sol.
  • Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Smjesu ravnomjerno rasporedite preko marelica.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, odnosno dok površina ne postane zlatno-smeđa, a voće počne lagano kipjeti.
  • Poslužite toplo, idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije ili žlicu grčkog jogurta.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE