CRUMBLE OD MARELICA
Crumble od marelica
Kasno ljeto nosi posebni osjećaj nostalgije. Dani su još uvijek topli, ali u zraku već osjetimo prve mirise jeseni. Upravo tada uživamo i u posljednjim trzajima sezone sočnog voća. Breskve, šljive i, naravno, marelice, pravi su dar prirode i najbolja inspiracija za lagane, brze i neodoljive slastice.
Crumble od marelica
Sastojci za četiri porcije:
1 kg svježih marelica
80 g smeđeg šećera (po želji prilagoditi količinu)
1 žličica ekstrakta vanilije
100 g glatkog brašna
70 g hladnog maslaca
50 g zobenih pahuljica
prstohvat cimeta
prstohvat soli
Priprema :
- Marelice operite, izvadite koštice i narežite. Stavite ih u zdjelu, dodajte polovicu šećera i vaniliju pa lagano promiješajte.
- Prebacite voće u manju vatrostalnu posudu ili keramičke zdjelice.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice, ostatak šećera, cimet i sol.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite preko marelica.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, odnosno dok površina ne postane zlatno-smeđa, a voće počne lagano kipjeti.
- Poslužite toplo, idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije ili žlicu grčkog jogurta.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar