ČAJ OD BOROVIH IGLICA





Čaj od borovih iglica

 

 

Borove iglice pomalo su zanemarena zdrava namirnica, a upravo od njih moguće je napraviti čaj koji donosi brojne zdravstvene prednosti.

 

 

 

Zdravstvene prednosti čaja od borovih iglica

1.    Antioksidativno djelovanje – zaštita stanica od slobodnih radikala

2.    Antikancerogeni učinci – zabilježeni u ispitivanjima na stanicama i životinjama

3.    Antimikrobno djelovanje – osobito kod ekstrakata cedra (Cedrus deodara)

4.    Učinak protiv starenja – povezano s receptorima koji reguliraju metabolizam

5.    Zaštita srca – zahvaljujući proantocijanidinima u nekim vrstama bora

6.    Utjecaj na imunološki sustav – također povezan s proantocijanidinima

 

 

 

 

 

Kako pripremiti čaj od borovih iglica?

Priprema čaja od borovih iglica je jednostavna i korisna za zdravlje, a iglice možete sami ubrati tijekom cijele godine.

1.    Pronađite jestivu vrstu bora i uberite onoliko iglica koliko vam treba za jedan čaj. Što više iglica, to je jači okus.

2.    Iglice možete i osušiti za kasniju upotrebu – sušene također djeluju dobro.

3.    U loncu zagrijte vodu gotovo do vrenja (ali ne dopustite da zavrije jer visoka temperatura može uništiti dio hranjivih tvari).

4.    Dodajte borove iglice i ostavite ih da se kuhaju na laganoj vatri oko 10 minuta.

5.    Kada osjetite jak miris bora, čaj je spreman. Procijedite i ulijte u šalice.

6.    Možete dodati i malo meda za slađi okus.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE