ČAJ OD BOROVIH IGLICA
Čaj od borovih iglica
Borove iglice pomalo su zanemarena zdrava
namirnica, a upravo od njih moguće je napraviti čaj koji donosi brojne
zdravstvene prednosti.
Zdravstvene prednosti
čaja od borovih iglica
1.
Antioksidativno djelovanje – zaštita stanica od slobodnih radikala
2.
Antikancerogeni učinci – zabilježeni u ispitivanjima na stanicama i životinjama
3.
Antimikrobno djelovanje – osobito kod ekstrakata cedra (Cedrus deodara)
4.
Učinak protiv starenja – povezano s receptorima koji reguliraju metabolizam
5.
Zaštita srca – zahvaljujući proantocijanidinima u nekim vrstama bora
6.
Utjecaj na imunološki sustav – također povezan s proantocijanidinima
Kako pripremiti čaj od
borovih iglica?
Priprema čaja od borovih iglica je jednostavna i korisna za
zdravlje, a iglice možete sami ubrati tijekom cijele godine.
1.
Pronađite jestivu vrstu
bora i uberite onoliko iglica koliko vam treba za jedan čaj. Što više iglica,
to je jači okus.
2.
Iglice možete i osušiti
za kasniju upotrebu – sušene također djeluju dobro.
3.
U loncu zagrijte vodu
gotovo do vrenja (ali ne dopustite da zavrije jer visoka temperatura može
uništiti dio hranjivih tvari).
4.
Dodajte borove iglice i
ostavite ih da se kuhaju na laganoj vatri oko 10 minuta.
5.
Kada osjetite jak miris
bora, čaj je spreman. Procijedite i ulijte u šalice.
6.
Možete dodati i malo
meda za slađi okus.
Primjedbe
Objavi komentar