ZELENA GALETTA




Zelena galetta 

 

Odličnu kombinaciju hrskavog tijesta te bogatih nadjeva osvježili smo proljetnom verzijom u kojoj posebno vesele šparoge, a dobrodošle su kako divlje tako i uzgojene.

 

 

 

Sastojci:

 

Za tijesto:

 

• 120 g hladnog maslaca 

• 200 g brašna

• prstohvat soli 

• 1 jaje

 

 

Za nadjev:

 

• 450 g šparoga, odstranite tvrdi dio 

• 450 g očišćenih gljiva po izboru i narezane na polumjesece 

• 600 g poriluka očišćenog i nasjeckanog na kolutiće 

• malo svježe nasjeckane majčine dušice 

• 60 g maslaca 

• 55 g naribanog sira 

• 1 jaje

• maslinovo ulje 

• sol

 

 

 

Priprema:

 

Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom pa stavite sat vremena u hladnjak. 

 

U međuvremenu operite, očistite i nasjeckajte povrće. 

 

U većoj tavi zagrijte 4 žlice maslinova ulja. 

 

Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne poprime smećkastu boju.

 

Dodajte šparoge, po potrebi malo maslinova ulja te malo vode. 

 

Pirjajte i miješanjem povežite sve sastojke te posolite. 

 

U drugoj tavi zagrijte malo maslaca i dodajte nasjeckani poriluk. 

 

Pirjajte dok ne omekša, na kraju dodajte i malo soli.

 

Poriluk dodajte šparogama i gljivama te sve dobro promiješajte. 

 

Dodajte naribani sir i sve dobro prožmite. 

 

Razvaljajte tijesto na 3 mm debljine i izrežite krugove. 

 

Rubove tijesta premažite umućenim jajetom. 

 

Na sredinu tijesta rasporedite nadjev, dodajte masline i po želji naribanim sirom pospite povrće.

 

Rubove tijesta preklopite preko nadjeva.

 

Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju. 

 

Poslužite toplo. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE