ZELENA GALETTA
Zelena galetta
Odličnu kombinaciju
hrskavog tijesta te bogatih nadjeva osvježili smo proljetnom verzijom u kojoj
posebno vesele šparoge, a dobrodošle su kako divlje tako i uzgojene.
Sastojci:
Za tijesto:
• 120 g hladnog maslaca
• 200 g brašna
• prstohvat soli
• 1 jaje
Za nadjev:
• 450 g šparoga, odstranite tvrdi dio
• 450 g očišćenih gljiva po izboru i
narezane na polumjesece
• 600 g poriluka očišćenog i nasjeckanog na
kolutiće
• malo svježe nasjeckane majčine
dušice
• 60 g maslaca
• 55 g naribanog sira
• 1 jaje
• maslinovo ulje
• sol
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko
tijesto (po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom pa
stavite sat vremena u hladnjak.
U međuvremenu operite, očistite i
nasjeckajte povrće.
U većoj tavi zagrijte 4 žlice maslinova
ulja.
Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte uz
povremeno miješanje dok ne poprime smećkastu boju.
Dodajte šparoge, po potrebi malo maslinova
ulja te malo vode.
Pirjajte i miješanjem povežite sve sastojke
te posolite.
U drugoj tavi zagrijte malo maslaca i
dodajte nasjeckani poriluk.
Pirjajte dok ne omekša, na kraju dodajte i
malo soli.
Poriluk dodajte šparogama i gljivama te sve
dobro promiješajte.
Dodajte naribani sir i sve dobro
prožmite.
Razvaljajte tijesto na 3 mm debljine i
izrežite krugove.
Rubove tijesta premažite umućenim
jajetom.
Na sredinu tijesta rasporedite nadjev,
dodajte masline i po želji naribanim sirom pospite povrće.
Rubove tijesta preklopite preko nadjeva.
Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na
200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar