TRES LECHES - NAJSOČNIJI KOLAČ NA SVIJETU




Tres leches – najsočniji kolač na svijetu

 

 

Već smo pisali o kolaču koji se smatra najsočnijim na svijetu. Radi se o kolaču tres leches koji potječe iz Latinske Amerike, a kod nas je poznat kao kolač "tri leće", no točan prijevod bio bi mu "tri mlijeka". Za njegovu pripremu kod nas se koristi slatko i kiselo vrhnje te kondenzirano mlijeko, a sada smo pronašli recept u kojem kondenzirano mlijeko nije potrebno. Umjesto toga koristite mlijeko u prahu.

 

 

 

Les treches

 

Sastojci:

 

Za biskvit:

 

·       6 jaja

·       200 g brašna

·       300 g šećera

·       200 g griza

·       prašak za pecivo

·       vanilin šećer

·       prstohvat soli

 

 

Za preljev:

 

·       1 l slatkog vrhnja

·       500 ml mlijeka

·       150 g mlijeka u prahu

 

 

Za karamel:

 

·       100 g šećera

·       100 ml slatkog vrhnja

·       80 g maslaca

·       malo soli

 

 

 

Priprema:

 

Istucite bjelanjke

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg u koji ste dodali prstohvat soli. Dodajte vanilin šećer i šećer uz stalno miješanje. 

 

Dodajte žumanjke

Kad je odstajalo dodajte jedno po jedno žumanjke, brašno, griz i prašak za pecivo pa sve zajedno miješajte da dobijete glatku smjesu.

 

Pecite

Prebacite u protvan kojui ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 C oko pola sata. 

 

Izmiksajte

Stavite 300 ml mlijeka i dodajte mlijeko u prahu i slatko vrhnje, pa sve dobro izmiksajte. Kada je kolač gotov, izvadite ga na krpu i izbockajte vilicom na nekoliko mjesta.

 

Ulijte u kolač

Umućenu smjesu od mlijeka ulijte u protvan i vratite kolač unutra. Preostalih 200 ml mlijeka prelijte odozgo preko kolača.

 

Napravite karamel

Za karamel preljev u zdjelu stavite šećer, pa zagrijavajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj posudi zagrijte slatko vrhnje, pa kada proključa skinite s vatre. Kada se šećer otopi, sklonite zdjelu s vatre i ulijte zagrijano slatko vrhnje u tankom mlazu, sve vrijeme miksajte pjenjačom. Onda dodajte maslac i prstohvat soli, sve dobro promiješajte, pa kada je površina kolača upila mlijeko prelijte preko.

 

Ohladite

Ostavite da odstoji oko dva sata u hladnjaku prije posluživanja.

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?