TRES LECHES - NAJSOČNIJI KOLAČ NA SVIJETU
Tres leches – najsočniji kolač na svijetu
Već smo pisali o kolaču koji se smatra najsočnijim na
svijetu. Radi se o kolaču tres leches koji potječe iz Latinske Amerike, a kod
nas je poznat kao kolač "tri leće", no točan prijevod bio bi mu
"tri mlijeka". Za njegovu pripremu kod nas se koristi slatko i kiselo vrhnje te kondenzirano
mlijeko, a sada smo pronašli recept u kojem kondenzirano
mlijeko nije potrebno. Umjesto toga koristite mlijeko u prahu.
Les treches
Sastojci:
Za biskvit:
·
6 jaja
·
200 g brašna
·
300 g šećera
·
200 g griza
·
prašak za pecivo
·
vanilin šećer
·
prstohvat soli
Za preljev:
·
1 l slatkog vrhnja
·
500 ml mlijeka
·
150 g mlijeka u prahu
Za karamel:
·
100 g šećera
·
100 ml slatkog vrhnja
·
80 g maslaca
·
malo soli
Priprema:
Istucite bjelanjke
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke
tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg u koji ste dodali prstohvat soli. Dodajte
vanilin šećer i šećer uz stalno miješanje.
Dodajte žumanjke
Kad je odstajalo dodajte jedno po jedno žumanjke, brašno, griz i
prašak za pecivo pa sve zajedno miješajte da dobijete glatku smjesu.
Pecite
Prebacite u protvan kojui ste prethodno obložili papirom za
pečenje. Pecite na 200 C oko pola sata.
Izmiksajte
Stavite 300 ml mlijeka i dodajte mlijeko u prahu i slatko
vrhnje, pa sve dobro izmiksajte. Kada je kolač gotov, izvadite ga na krpu i
izbockajte vilicom na nekoliko mjesta.
Ulijte u kolač
Umućenu smjesu od mlijeka ulijte u protvan i vratite kolač
unutra. Preostalih 200 ml mlijeka prelijte odozgo preko kolača.
Napravite karamel
Za karamel preljev u zdjelu stavite šećer, pa zagrijavajte dok
se šećer ne rastopi. U drugoj posudi zagrijte slatko vrhnje, pa kada proključa
skinite s vatre. Kada se šećer otopi, sklonite zdjelu s vatre i ulijte
zagrijano slatko vrhnje u tankom mlazu, sve vrijeme miksajte pjenjačom. Onda
dodajte maslac i prstohvat soli, sve dobro promiješajte, pa kada je površina
kolača upila mlijeko prelijte preko.
Ohladite
Ostavite da odstoji oko dva sata u hladnjaku prije posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar