ŠTO JE MEDENA VODA I KAKO SE PRIPREMA?




Što je medena voda i kako se priprema?

 

 

Prema brojnim istraživanjima, visokokvalitetni med ima protuupalna, antioksidativna i antimikrobna svojstva. Zato se kombinacija vode i meda – osobito uz dodatak svježeg limunovog soka, kurkume ili cimeta – preporučuje za smirivanje probavnih tegoba, upale grla i još mnogo toga.

 

 

 

Zdravstvene prednosti medene vode

Medena voda može pomoći u regulaciji tjelesne težine, osobito ako zamijeni slatka pića poput gaziranih sokova i energetskih napitaka. Dok čaša medene vode sadrži oko 25 do 50 kalorija i 6 do 12 grama šećera, limenka gaziranog soka često sadrži više od 30 grama šećera i preko 100 kalorija.

 

 

Kako pripremiti medenu vodu?

Mnogi ljudi piju medenu vodu ujutro na prazan želudac kako bi potaknuli rad probavnog sustava. Također, kombinacija vode, meda, cimeta, kurkume i mlijeka (poznata kao „Mjesečevo mlijeko“) može biti odličan napitak prije spavanja jer pomaže u opuštanju i lakšem uspavljivanju.

·        Savjet: Nemojte koristiti kipuću vodu jer može uništiti hranjive tvari u medu.

·        Dodaci: Osim cimeta, limunovog soka i đumbira, u medenu vodu možete dodati i kurkumu, kajenski papar ili jabučni ocat

 

 

 

Iako je med izuzetno zdrav, evo tko bi ga ipak trebao izbjegavati:

·        Med je siguran za unutarnju i vanjsku upotrebu, ali neki ljudi mogu imati alergijske reakcije. Ako nakon konzumacije osjetite iritaciju kože, bol u želucu, pojačano znojenje, proljev ili mučninu, prestanite ga koristiti.

 

·        Ako koristite med kao dio svakodnevne prehrane, a uzimate lijekove, posavjetujte se s liječnikom o mogućim interakcijama.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?