SOČNA ZIMSKA TORTA




Sočna zimska torta

 

 

Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i 'običnog' obiteljskog) stola. Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce.


 

Sočna zimska torta

 

Sastojci za 12 osoba:

 

Za tijesto:

 

·       jaje 2 kom

·        vanilin šećer 8 g

·        šećer 100 g

·        suncokretovo ulje 50 ml

·       maslac 50 g

·       brašno 340 g

·       prašak za pecivo 10 g


 

Za kremu:

 

·       breskve iz kompota 200 g

·        mlijeko 400 ml

·        vanilin šećer 10 g

·        žumanjak 1 kom

·        šećer 3 žlica

·        gustin (kukuruzni škrob) 4 žlica

·        vrhnje za šlag 200 ml

·       listići badema

 

 

 

Priprema:

 

Priprema tijesta:

 

U veliku zdjelu stavi jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj maslac te umiješaj. Zatim dodaj brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesi tijesto. Od tijesta odvoji dio te napravi kuglu veličine šake, omotaj taj dio tijesta prozirnom folijom pa stavi na 20 minuta u zamrzivač.

 Namašćeni okrugli kalup (promjera cca 24 cm) obloži preostalim tijestom po dnu i malo po rubu.


 

Priprema kreme:

 

 Nareži breskve na kockice. U lonac ulij mlijeko, dodaj vanilin šećer, žumanjak i 3 žlice šećera. Zatim dodaj 4 žlice kukuruznog škroba te sve promiješaj pjenjačom da dobiješ finu kremu. Ulij vrhnje za šlag te sve dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj usitnjene breskve i dobro ih umiješaj.

 Prebaci kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribaj tijesto iz zamrzivača. Po tome pospi listiće badema. Peci u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva oko 25 minuta. Izvadi tortu iz pećnice i kalupa te pospi šećerom u prahu. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?