SOČNA ZIMSKA TORTA
Sočna zimska torta
Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit
svakog slavljeničkog (ali i 'običnog' obiteljskog) stola. Ova torta
jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce.
Sočna zimska torta
Sastojci za 12 osoba:
Za tijesto:
·
jaje 2 kom
·
vanilin
šećer 8 g
·
šećer
100 g
·
suncokretovo ulje 50 ml
·
maslac 50 g
·
brašno 340 g
·
prašak za pecivo 10 g
Za kremu:
·
breskve iz kompota 200 g
·
mlijeko
400 ml
·
vanilin
šećer 10 g
·
žumanjak
1 kom
·
šećer 3
žlica
·
gustin
(kukuruzni škrob) 4 žlica
·
vrhnje
za šlag 200 ml
·
listići badema
Priprema:
Priprema
tijesta:
U veliku zdjelu stavi jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te
dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj maslac te umiješaj. Zatim dodaj brašno i
prašak za pecivo te rukama zamijesi tijesto. Od tijesta odvoji dio te napravi
kuglu veličine šake, omotaj taj dio tijesta prozirnom folijom pa stavi na 20
minuta u zamrzivač.
Namašćeni
okrugli kalup (promjera cca 24 cm) obloži preostalim tijestom po dnu i malo po
rubu.
Priprema kreme:
Nareži breskve
na kockice. U lonac ulij mlijeko, dodaj vanilin šećer, žumanjak i 3 žlice
šećera. Zatim dodaj 4 žlice kukuruznog škroba te sve promiješaj pjenjačom da
dobiješ finu kremu. Ulij vrhnje za šlag te sve dobro promiješaj pjenjačom.
Dodaj usitnjene breskve i dobro ih umiješaj.
Prebaci
kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribaj tijesto iz zamrzivača.
Po tome pospi listiće badema. Peci u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva
oko 25 minuta. Izvadi tortu iz pećnice i kalupa te pospi šećerom u prahu.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar