KAKO UVESTI MEDITERANSKU PREHRANU U SVAKODNEVICU?
Kako
uvesti mediteransku prehranu u svakodnevicu?
Mediteranska prehrana poznata je po svojoj
uravnoteženosti, raznolikosti i brojnim zdravstvenim prednostima. Bogata je
voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, zdravim masnoćama i ribom, a znanstvena
istraživanja potvrđuju da doprinosi zdravlju srca, smanjuje rizik od kroničnih
bolesti te pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase. Ako želite uvesti
mediteransku prehranu u svoj svakodnevni život, donosimo vam nekoliko
jednostavnih koraka i savjeta kako to možete postići.
Počnite s malim promjenama
Prebacivanje na mediteransku prehranu ne
mora biti drastičan korak. Počnite polako, zamjenjujući jedan obrok dnevno
mediteranskim jelom. Na primjer, zamijenite svoj uobičajeni doručak s voćem i
cjelovitim žitaricama poput zobenih pahuljica s orašastim plodovima i medom, a
za ručak umjesto pržene hrane odlučite se za pečenu ribu i povrće. Mediteranska
kuhinja bogata je biljem i začinima uz koje jednostavne i minimalno obrađene
namirnice možete jesti često na različite načine.
Povećajte unos povrća i voća
Povrće i voće ključni su sastojci
mediteranske prehrane pa ih nastojte uključiti u svaki obrok. Na svakom tanjuru
trebale bi se pronaći barem dvije trećine povrća i voća. Birajte sezonsko voće
i povrće, poput rajčica, paprika, tikvica, brokule, breskvi, smokava, naranči i
grožđa. Pokušajte pripremiti salate s različitim vrstama povrća ili kao priloge
uz glavna jela umjesto kruha.
Uključite cjelovite žitarice
Mediteranska prehrana uključuje mnoge
vrste cjelovitih žitarica koje su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.
Zamijenite bijeli kruh, tjesteninu i rižu s integralnim varijantama istih. Neki
od najpopularnijih izvora cjelovitih žitarica uključuju kvinoju, bulgur, ječam,
integralnu rižu i integralnu tjesteninu. Također, možete pripremati razne
kremaste juhe ili salate koje sadrže cjelovite žitarice. Iako je potrebno malo
navikavanja na pripremu i okus cjelovitih žitarica, dugoročno su najbolji izbor
za vaše zdravlje.
Osvježite obroke maslinovim uljem
Maslinovo ulje jedan je od temelja
mediteranske prehrane i koristi se kao glavni izvor zdravih masnoća. Možete ga
upotrebljavati za kuhanje, ali i kao preljev za salate. Osim toga, obogatite
svoje jela s malo limunovog soka i začinskog bilja poput origana, majčine
dušice ili bosiljka za dodatni okus i miris.
Povećajte unos ribe i morskih plodova
Riba i morski plodovi osnovni su izvor
proteina u mediteranskoj prehrani. Preporučuje se konzumiranje ribe barem dva
puta tjedno. Birajte masnije vrste poput lososa, tune, sardina i skuše koje su
bogate Omega-3 masnim kiselinama. Morske plodove poput kozica, dagnji i lignji
također možete dodati u razna jela - od salata do rižota i tjestenina.
Pijte vode, a povremeno uživajte u vinu
Mediteranci konzumiraju puno vode, ali
također često uživaju i u čaši crnog vina uz obrok. Umjereno pijenje vina nije
zabranjeno u mediteranskoj prehrani pa ako želite, možete povremeno uživati u
čaši vina. Naravno, idealno je izbaciti gazirane sokove i žestoka alkoholna
pića uz to.
Pronađite balans i uživajte u obroku
Mediteranska prehrana nije samo o hrani,
nego i o načinu života. Uživajte u obrocima, provodite vrijeme s obitelji i
prijateljima, a obrok doživite kao priliku za povezivanje s drugima.
Mediteranci polažu veliku pažnju na društvene aspekte jela pa si dajte vremena
i za opuštanje uz hranu!
Zaključak
Uvođenje mediteranske prehrane u
svakodnevicu ne mora biti teško ni zahtijevati radikalne promjene. Počnite
polako, unosite više povrća, voća i cjelovitih žitarica, upotrebljavajte
maslinovo ulje kao temelj zdravih masnoća i obogatite svoj jelovnik ribom i
plodovima mora. S vremenom ćete primijetiti zdravstvene prednosti, a obroci će
postati bogatiji okusima i mirisima.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar