GERMKNEDLE





GERMKNEDLE

 

 

 

Austrijski specijalitet germknedle proglašen je svojedobno najpopularnijim slatkišem, a porijeklom je iz Bavarske, Austrije i Češke.

 

 

 

 

GERMKNEDLE

 

 

Sastojci:

 

• 500 g brašna

• 15 g kvasca 

• 220 ml mlijeka

• 2 jaja

• 50 g maslaca

• žlica šećera 

• pola žličice soli 

 

 

Preljev:

 

• 4 žumanjka 

• 200 g šećera 

• 200 ml mlijeka

• 150 g maslaca 

• 200 g badema 

• džem od šljiva 

• mak za posipanje 

 

 

 

 

Priprema:

 

 

U malo toplog mlijeka razmutite kvasac sa žlicom šećera i ostavite da se diže 15 minuta. 

 

Brašno i sol pomiješajte s ostatkom mlijeka, jajima i maslacem koji ste prethodno rastopili u tavi, pa dodajte kvasac.

 

Umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže oko pola sata.

 

Kada se smjesa udvostruči preselite je na radnu površinu i podijelite na četiri dijela.

 

Od svake četvrtine napravite po četiri okruglice i svaku napunite džemom od šljiva. 

 

Napunjene germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, a zatim ih skuhajte u loncu kipuće vode koju ste malo posolili. 

 

Svaku knedlu prije kuhanja probodite čačkalicom na nekoliko mjesta jer će inače previše narasti.

 

Kuhajte ih 10 minuta, a tijekom kuhanja ne zaboravite ih okrenuti. 

 

Sve sastojke za preljev izmiksajte pa njime prelijte germknedle. 

 

Pospite makom. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?