GERMKNEDLE
GERMKNEDLE
Austrijski
specijalitet germknedle proglašen je svojedobno najpopularnijim slatkišem, a
porijeklom je iz Bavarske, Austrije i Češke.
GERMKNEDLE
Sastojci:
•
500 g brašna
• 15
g kvasca
•
220 ml mlijeka
• 2
jaja
• 50
g maslaca
•
žlica šećera
•
pola žličice soli
Preljev:
• 4
žumanjka
•
200 g šećera
•
200 ml mlijeka
•
150 g maslaca
•
200 g badema
•
džem od šljiva
•
mak za posipanje
Priprema:
U
malo toplog mlijeka razmutite kvasac sa žlicom šećera i ostavite da se diže 15
minuta.
Brašno
i sol pomiješajte s ostatkom mlijeka, jajima i maslacem koji ste prethodno
rastopili u tavi, pa dodajte kvasac.
Umijesite
glatko tijesto i ostavite da se diže oko pola sata.
Kada
se smjesa udvostruči preselite je na radnu površinu i podijelite na četiri
dijela.
Od
svake četvrtine napravite po četiri okruglice i svaku napunite džemom od
šljiva.
Napunjene
germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, a zatim ih skuhajte u loncu kipuće
vode koju ste malo posolili.
Svaku
knedlu prije kuhanja probodite čačkalicom na nekoliko mjesta jer će inače
previše narasti.
Kuhajte
ih 10 minuta, a tijekom kuhanja ne zaboravite ih okrenuti.
Sve
sastojke za preljev izmiksajte pa njime prelijte germknedle.
Pospite
makom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar