ČOKOLADNE KOCKE S KOLOM
Čokoladne kocke s kolom
Ovaj recept za čokoladne kocke uključuje kolu, a koja se
dodaje u biskvit, ali i preljev. Kola je gazirani slatki napitak s okusom
karamele koji nadopunjuje i produbljuje okus čokolade u kolaču, te mu daje
dodatnu sočnost.
Čokoladne kocke s kolom
Sastojci:
Za kolač:
- 350 ml kole
- 350 g šećera
- 280 g brašna
- 225 g maslaca
- 180 g kiselog vrhnja
- 50 g nezaslađenog kakaa
- 2 jaja
- 1,5 čajne žličice sode
bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta
vanilije
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 400 g šećera u prahu
- 350 ml kole
- 115 g maslaca
- 25 g nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i/ili obložite ga papirom
za pečenje i stavite sa strane.
2. Napravite biskvit: u lončiću zagrijte kolu, maslac i nezaslađeni
kakao prah uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a maslac ne rastopi.
3.
U velikoj zdjeli
pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu na bazi
kole i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije.
Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
4.
Prelijte dobivenu
smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta.
Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
Pustite da se biskvit ohladi.
5.
Napravite glazuru: 350
ml kole zagrijte u loncu i kuhajte je 15-ak minuta na srednje jakoj vatri dok
se tekućina ne reducira i ne zgusne. Potom dodajte maslac i kakao - povežite
sastojke žustrim miješanjem u trajanju oko 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i
malo soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
Premažite dobivenu glazuru preko kolača, narežite ga i poslužite. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar