ČOKOLADNE KOCKE S KOLOM




Čokoladne kocke s kolom

 

 

Ovaj recept za čokoladne kocke uključuje kolu, a koja se dodaje u biskvit, ali i preljev. Kola je gazirani slatki napitak s okusom karamele koji nadopunjuje i produbljuje okus čokolade u kolaču, te mu daje dodatnu sočnost.

 

 

 

Čokoladne kocke s kolom

 

 

Sastojci:

 

Za kolač:

 

  • 350 ml kole
  • 350 g šećera
  • 280 g brašna
  • 225 g maslaca
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 50 g nezaslađenog kakaa
  • 2 jaja
  • 1,5 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

 

 

Za glazuru:

 

  • 400 g šećera u prahu
  • 350 ml kole
  • 115 g maslaca
  • 25 g nezaslađenog kakao praha
  • prstohvat soli

 

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i/ili obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane.

2.     Napravite biskvit: u lončiću zagrijte kolu, maslac i nezaslađeni kakao prah uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a maslac ne rastopi.

3.     U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu na bazi kole i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.

4.     Prelijte dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Pustite da se biskvit ohladi.

5.     Napravite glazuru: 350 ml kole zagrijte u loncu i kuhajte je 15-ak minuta na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne reducira i ne zgusne. Potom dodajte maslac i kakao - povežite sastojke žustrim miješanjem u trajanju oko 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i malo soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Premažite dobivenu glazuru preko kolača, narežite ga i poslužite. Dobar tek!

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?