5 RAZLOGA ZAŠTO JESTI KOMORAČ
5 razloga zašto jesti komorač
Iako
nije toliko popularno, jedno povrće bijelo-zelene boje koje izgleda poput
lukovice, a ima zelene stabljike i listove, izuzetno je zdravo i nutritivno bogato.
Pogađate - riječ je o komoraču. Iako se zapravo ne spominje toliko često
kao sastavni dio zdrave i balansirane prehrane, njegov nutritivni sastav
svakako upućuje na to da bi trebao.
Izvor balansiranih biljnih spojeva
Svi dijelovi komorača bogati su biljnim spojevima koji imaju
dragocjena zaštitna svojstva. To uključuje klorogensku kiselinu, limonen i kvercetin - studije
pokazuju da oni koji uživaju u prehrani bogatoj biljnim spojevima poput ovih
imaju manji rizik od kroničnih stanja kao što su bolesti srca, pretilost i
dijabetes tipa 2.
Pomaže zdravlju srca
Dobar izvor vlakana, kao i hranjivih tvari pogodnih za srce
poput kalija i folata znači da
povrće poput komorača može podržati zdravlje srca. Kao rezultat toga, čini se
da obilan unos u prehrani snižava krvni tlak i može kontrolirati kolesterol.
Potiče proizvodnju
kolagena
Komorač sadrži beta-karoten (koji
se u tijelu pretvara u vitamin
A) i vitamin
C, nutrijent važan
za proizvodnju kolagena i obnavljanje tkiva. Obje ove
hranjive tvari igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kao i sluznice
koja štiti dišni trakt.
Djeluje protuupalno
Bogat antioksidativnim nutrijentima poput vitamina C i biljnim flavonoidima poput
kvercetina, komorač u koncentriranom obliku (ekstrakt sjemena komorača) može
pomoći u smanjenju upale.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar