5 RAZLOGA ZAŠTO JESTI KOMORAČ




5 razloga zašto jesti komorač

 

 

Iako nije toliko popularno, jedno povrće bijelo-zelene boje koje izgleda poput lukovice, a ima zelene stabljike i listove, izuzetno je zdravo i nutritivno bogato. Pogađate - riječ je o komoraču. Iako se zapravo ne spominje toliko često kao sastavni dio zdrave i balansirane prehrane, njegov nutritivni sastav svakako upućuje na to da bi trebao.

 

 

 

Izvor balansiranih biljnih spojeva

 

Svi dijelovi komorača bogati su biljnim spojevima koji imaju dragocjena zaštitna svojstva. To uključuje klorogensku kiselinulimonen i kvercetin - studije pokazuju da oni koji uživaju u prehrani bogatoj biljnim spojevima poput ovih imaju manji rizik od kroničnih stanja kao što su bolesti srca, pretilost i dijabetes tipa 2.

 

 

Pomaže zdravlju srca

Dobar izvor vlakana, kao i hranjivih tvari pogodnih za srce poput kalija i folata znači da povrće poput komorača može podržati zdravlje srca. Kao rezultat toga, čini se da obilan unos u prehrani snižava krvni tlak i može kontrolirati kolesterol.

 

 

Potiče proizvodnju kolagena

Komorač sadrži beta-karoten (koji se u tijelu pretvara u vitamin A) i vitamin Cnutrijent važan za proizvodnju kolagena i obnavljanje tkiva. Obje ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kao i sluznice koja štiti dišni trakt.

 

 

Djeluje protuupalno

Bogat antioksidativnim nutrijentima poput vitamina C i biljnim flavonoidima poput kvercetina, komorač u koncentriranom obliku (ekstrakt sjemena komorača) može pomoći u smanjenju upale.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?