KAKO NAPRAVITI DOMAĆU VEGETU?
Kako napraviti domaću vegetu?
Vegeta
je nekima omiljeni začin i u sve je stavljaju. No ako biste svojoj obitelji
htjeli kuhati što zdravije, sa što manje aditiva, vegeta bi prva trebala biti
izbačena. Ipak to ne znači da je se morate potpuno odreći. Evo jedan način kako
napraviti domaću vegetu. Tako je fina i ukusna da sigurno nećete poželjeti onu
kupovnu. Idealno bi bilo da imate domaće povrće, ali ako nemate može i ono iz
trgovine.
Domaća vegeta
Sastojci:
·
1 poriluk
·
1 veća kapula
·
pola glavice češnjaka
·
3 mrkve (po mogućnosti s lišćem)
·
stručak selena
·
stručak peršina
·
1/3 glave korijena celera
pasternak
·
korijen peršina
·
komorač
Začini:
· 2 žlice soli
· žlica crvene paprike
· pola žlice kurkume
· pola žlice gustina
Priprema:
Krenimo
s pripremom! Sve povrće trebate oprati, osušiti i narezati na što tanje ploške.
Rasporedite ga na par masnih papira i stavite sušiti u pećnicu ili u
dehidrator. Vrijeme sušenja ovisi o debljini i vlažnosti povrća. Lišće odvojite
od svega jer je njemu potrebno najkraće vrijeme sušenja. Ja sam sušila
otprilike 12h u dehidratoru na 50 °C. Ako ćete sušiti u pećnici, onda stavite
na 70-75 °C uz funkciju ventilatora kroz otprilike 5h. Povrće je skroz suho
kada lagano krcka pod prstima. Nakon sušenja ohladite i usitnite povrće.
Usitnjenom povrću dodajte 2 jušne žlice soli, žlicu paprike, pola žlice kurkume
i pola žlice gustina (ili tapioka škrob za one koji konzumiraju gluten free
proizvode). Od ove doze dobijete otprilike 300-400 g vegete. Uživajte u novoj
noti koju će domaća vegeta dati vašim jelima!
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar