VARAŽDINSKI KLIPIĆI
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a2927/provjereno-najbolji-recept-za-varazdinske-klipice.html
VARAŽDINSKI KLIPIĆI
Varaždinski klipić kako mu glasi naziv na kajkavskom narječju, hrvatski je proizvod zaštićen u Europskoj uniji. Dobar tek!
Varaždinski klipići
Sastojci:
• 1 kg glatkog brašna
• 1 svježi kvasac
• 600 ml mlijeka
• 250 g ulja
• 1 žlica šećera
• 1,5 žličica soli
• žumanjak za premazivanje
• sezam, kumin ili sol za posipanje
Priprema:
Kvasac izmrvite u 200 ml toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera, pa ostavite da se aktivira 10 do 15 minuta.
Pomiješajte brašno, žlicu šećera i žličicu i pola soli te dodajte aktiviranu smjesu kvasca i mlijeka.
Ulje pomiješajte s preostalim toplim mlijekom.
Žlicom ili mikserom s nastavkom za dizano tijesto mijesite brašno s kvascem i postupno dodajte toplo mlijeko s uljem.
Tijesto zamijesite rukom u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu bez propuha barem 45 minuta dok se ne udvostruči.
Premjesite tijesto, pa od kugla tijesta napravite 30 loptica približno iste veličine.
Svaku razvaljajte u duguljasti ovalni oblik.
Rukama počnite valjati tijesto od sebe, ali tako da ruke lagano razmaknete prema van kako biste dobili oblik duguljastog klipića.
Zarolane klipiće stavite na lim prekriven papirom za pečenje i ostavite da odstoji 20 minuta.
Premažite ih žumanjkom umućenim s malo vode, soli i šećera i po želji sjemenkama.
Za to vrijeme pripremite i drugu turu.
Klipiće pecite na 190 stupnjeva 20 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar