KRAFNE KAO SLATKI GRIJEH


https://amazonke.com/slatki-grijeh-krafne-s-kremom-od-mascarponea/



Krafne su poslastica koju pripremamo od prženog tijesta u koje ide kvasac pa osvajaju nepce mekanom, napuhnutom unutrašnjosti koja nastaje dizanjem tijesta, ali i kao rezultat dodira tijesta s vrućim uljem. Naime pri pečenju plinovi zagrijavanjem ekspandiraju, a voda iz tijesta pretvara se u paru koja nastavlja ekspanziju zbog visoke temperature. Idealna temepratura ulja i prava receptura tijesta uz obavezan dodatak alkohola najčešće ruma ili rakije osigurat će optimalnu hrskavost i ograničiti količinu masnoće koja prodire u tijesto. Prženo tijesto koje ne sadrži kvasac još je hrskavije, ali nerijetko i masnije. Možda je jednostavnije krafne kupiti nego napraviti, ali okušajte se u pripremi jer vrijedi. Krafne nadjednite po želji i budite kreativni.




Krafne s kremom od mascarponea 


Za tijesto:

2,5 dl svježeg mlijeka 
500 g brašna
25 g svježeg kvasca 
2 jaja
50 g šećera 
1 kuhani krumpir 
ulje za prženje 
šećer u prahu 



Za nadjev:

300 g mascarponea 
2 jaja
3 žlice šećera 
1 žličica arome vanilije 


Stavite sve sastojke u multipraktik ili ih miksajte mikserom dok tijesto ne umijesite u glatku i elastičnu loptu. Tijesto možete umijesiti i ručno. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže otprilike dva sata. Kada se udvostruči obujam razvaljajte tijesto na debljinu oko 1 cm. Krafne izrežite kalupom ili čašom, stavite ih pobrašnjenom stranom prema gore, ponovno pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu otprilike pola sata.


U međuvremenu pripremite kremu. Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Zatim pomiješajte žumanjke i šećer te dodajte mascarpone. Kada kremu od mascarponea, žumanjaka i šećera dodate snijeg od bjelanjaka bit će gotova.


U velikom loncu ili dubljoj tavi zagrijte dostatnu količinu ulja pa u njega stavljajte krafne. Pripazite da na ulje prvo stavite onu stranu koja je tijekom posljednjeg dizanja bila okrenuta prema gore. Poklopite i pržite nekoliko minuta odnosno dok lijepo ne porumene, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite isto toliko vremena.


Kada su krafne gotove izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ubruse da se upije višak masnoće. Pred sam kraj krafne nadjenite kremom od mascarponea pospite šećerom u prahu i uživajte.



Primjedbe