VRIJEME JE ZA NAMAZ OD MRKVE
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a238018/Domaci-namaz-od-mrkve-recept.html
Prijelaz iz zime u proljeće idealno je vrijeme za uživanje u jelima koja se pripremaju od korjenastog povrća.
Naizgled skromno ovo je povrće riznica hranjivih tvari i mnogo više od dodataka juhama i varivima. Mrkva sadrži obilje hranjivih tvari poput eteričnih ulja, pigmenata i karotenoida od kojih crvena i grimizna mrkva sadrže više antocijanina i likopena, narančasta više beta-karotena, a žuta luteina i ksantofila. Zdravi korijen mrkve mora biti čvrst, gladak i intenzivne boje. Zato ovoga proljeća napravite namaz od mrkve i opskrbite tijelo potrebnim nutrijentima.
Sastojci:
5 većih mrkava
4 češnja češnjaka
maslinovo ulje
voda
sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Mrkve operite, očistite i narežite na kolutiće. Češnjak očistite i narežite na krupnije komade.
Mrkvu i češnjak začinite maslinovim uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte. Pecite oko sat vremena. Pečeno povrće usitnite blenderom, a ovisno o potrebi dodajte malo vode i maslinova ulja. Začine prilagodite ukusu, pa poslužite.
Primjedbe
Objavi komentar