Postovi

PANETTONE

Slika
Panettone  Panettone je tradicionalni talijanski božićni kolač koji se već stoljećima peče u vrijeme blagdana. Njegova mekana, prozračna tekstura, bogat okus voća i maslaca te neodoljiva aroma čine ga omiljenim desertom na božićnim stolovima diljem svijeta. Ovaj slatki kruh potječe iz Milana, ali brzo je osvojio srca ljubitelja slastica širom svijeta. Jednostavan za pripremu, panettone zahtijeva malo strpljenja zbog dizanja tijesta, ali rezultat vrijedi svakog trenutka čekanja. Donosimo jednostavan domaći recept koji možete pripremiti uz minimalan trud i maksimalan užitak. Panettone  Sastojci: 80 ml mlijeka 140 g šećera 1⁄2 vrećice instant kvasca Dolcela 450 g pšeničnog glatkog brašna Podravka 4 jaja 170 g maslaca 1 žličica praška za pecivo 1 žličica soli 3 žumanjka 1 vanilin šećer 1 limun šećer 100 g grožđica 80 g kandiranog limuna i naranče Priprema: 1. U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera i instant kvasac, dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto. Pokrij...

DJEDOV BRK

Slika
Djedov brk  Djedov brk jedan je od onih starinskih kolača koji mirišu na dom, blagdane i toplinu obiteljskog stola, a mi se baš uvijek razveselimo kad ga ugledamo na blagdanskom stolu. Djedov brk  Sastojci: za tijesto: 180 g margarina sobne temperature 3 žumanjka 1 cijelo jaje 3 žlice kiselog vrhnja 50 ml mlijeka 100 g šećera 470 g oštrog brašna 10 g praška za pecivo za nadjev: 3 bjelanjka 120 g šećera 200 g mljevenih oraha 8 žlica pekmeza od šljiva (sobne temperature) šaka oraha za posipavanje za ukrašavanje: Šećer u prahu čokoladna glazura Priprema: Pripremite tijesto. Mikserom izradite margarin i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumanjke i cijelo jaje pa ponovno dobro izmiksajte. Umiješajte kiselo vrhnje i mlijeko te kratko izmiksajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa tijesto dovršite ručno, dok ne postane kompaktno i mekano. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 30 minuta. Pripremite nadjev...

KLASIČAN TIRAMISU

Slika
Klasičan tiramisu  Donosimo recept kojem se uvijek vraćamo, koji svaki put uspije i za koji se na druženjima uvijek traži recept. A uz sve to, priprema je kraća i jednostavnija nego što mislite. Klasičan tiramisu  Sastojci: 4 žumanjka 100 g šećera u prahu 500 g mascarponea 200 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog) 200-300 g piškota 250-300 ml kuhane crne kave 4 žlice ruma kakao u prahu za posip Priprema: Pjenjačom umutite jaja i šećer kuhajući ih na pari 7-8 minuta, dok smjesa jaja i šećera na postane svijetle boje i poveća joj se volumen. Miješajte ih lagano cijelo vrijeme kako se ne bi stvorile grudice. Ostavite da se malo ohladi pa u smjesu jaja i šećera dodajte mascarpone. Izmiksajte. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu. Stavite u hladnjak. Skuhajte crnu kavu, prelijte je u duboki tanjur i dodajte joj rum. Ostavite da se ohladi. U kavu i rum umačite jednu po jednu piškotu, a zatim ih slažite na dno kalupa. Na piškote dodajte 1...

5 ZNAKOVA DA STE PRERASLI SVOJ POSAO

Slika
5 znakova da ste prerasli svoj posao  Kraj godine se približava, a on često donosi i brojna preispitivanja, od privatnog života, financija, ostvarenih i neostvarenih želja te ono što mnoge muči – jeste li zadovoljni na poslu? Ako se sve češće uhvatite u razmišljanju da niste više zadovoljni, posao vam je postao rutinski ili odlazite na njega s grčem na posao? Ili pak više ne možete napredovati niti išta naučiti, možda je vrijeme da se zapitate: jeste li prerasli svoj posao? No, kako znati da je vrijeme za novi početak? Više ne učite ništa novo (i ne želite učiti) Ako vas posao više ne izaziva, ne potiče poslovni, ali i osobni razvoj i ne donosi nova znanja, vrlo je moguće da ste ga prerasli. Nedostatak profesionalnog izazova često vodi u stagnaciju što znači da kreativnost slabi, a samopouzdanje postupno pada. Isto tako sve postaje rutina, a unutarnji poriv da napredujete sve je tiši.  Emotivno ste se “odjavili” Ne mora svaki dan biti sjajan, ali posao bi trebao no...

KAKO OSTATI SMIRENI TIJEKOM BLAGDANA KAD NAS PREPLAVE OBAVEZE, EMOCIJE I OČEKIVANJA?

Slika
Kako ostati smireni tijekom blagdana kad nas preplave obaveze, emocije i očekivanja? Blagdani nam svake godine stižu s istim kontrastom: s jedne strane nose toplinu, zajedništvo, svjetlucave trenutke i tradiciju, a s druge cijeli val očekivanja, obaveza, planova i emocija koje se lako mogu nagomilati. Iako ih zamišljamo kao idilično razdoblje mira, stvarnost često izgleda drugačije. Kombinacija društvenih događanja, darivanja, obiteljskih odnosa, priprema, financijskog pritiska i opće blagdanske užurbanosti zna stvoriti osjećaj preplavljenosti. U takvim trenucima, najvažnije što si možemo pokloniti jest – smirenost. Kako zadržati ‘hladnu glavu’ tijekom blagdana? U vrijeme kada se čini da svi oko nas imaju savršene planove i idealne obiteljske trenutke, lako je upasti u zamku uspoređivanja ili osjećaja da ‘trebamo’ više, bolje i ljepše. No blagdani nisu natjecanje; oni su prilika da se spojimo s onim što nam je zaista važno. Upravo zato, ključ je spustiti tempo i postaviti z...

5 TRIKOVA ZA ODRŽAVANJE KUHINJSKIH ELEMENATA VISOKOG SJAJA

Slika
5 trikova za održavanje kuhinjskih elemenata visokog sjaja  Svi koji uživaju u kuhanju znaju koliko je važno da kuhinja bude uredna i čista. Čiste površine ne samo da zrače higijenom nego prostoru daju dodatnu svježinu i osjećaj ugodnosti. Sa svakodnevnim obavezama, održavanje kuhinje često zvuči kao "težak" zadatak. Uz pravi odabir materijala za kuhinjske površine, čišćenje može postati brzo i jednostavno. Što je medijapan? Medijapan, poznat i kao MDF ( Medium Density Fiberboard ) već dugo vremena drži status favorita među materijalima za kuhinje. Njegova popularnost sve je veća, a osim što prati trendove minimalizma i ravnih linija, izuzetno je izdržljiv i praktičan. Izrađuje se prešanjem drvenih vlakana na visokim temperaturama čime se postiže čvrstoća, otpornost i mogućnost precizne obrade. Ovo je materijal koji se lako prilagođava različitim stilovima - bilo da preferirate matirane, sjajne ili čak kombinirane završne obrade. Osim toga, njegova čvrstoća i stab...

ADVENTSKO VESELJE ILI ADVENTSKO LUDILO - KAKO SU POVEZANI ADVENT I MENTALNO ZDRAVLJE?

Slika
Adventsko veselje ili adventsko ludilo - kako su povezani advent i mentalno zdravlje? Lampice se pale, kućice s pićem i hranom su postavljene i gužva u gradu veća nego ikada - da, stiglo je vrijeme adventa! Mnogi su jedva dočekali ovo doba godine kada sa svojim prijateljima, partnerima i obitelji mogu obilaziti razna događanja, lijepo uređena mjesta u gradu, isprobavati novu hranu i zabavljati se u božićnom duhu. Ovakvi događaji mogu biti uvelike povezani   s mentalnim zdravljem ljudi - kod mnogih će izazvati sreću i pozitivne emocije, ali kod nekih mogu izazvati neugodne emocije. Pozitivne strane Sudjelovanje u blagdanskim događajima te provođenje vremena s bližnjima mogu biti pozitivno povezani s mentalnim zdravljem stvarajući osjećaj zajedništva, pripadnosti i općeg blagostanja te smanjujući osjećaj usamljenosti, posebno u kolektivističkim kulturama, kao što je slučaj i u balkanskim zemljama, gdje se naglašava važnost socijalnih interakcija ...

10 ZNAKOVA KOJI OTKRIVAJU DA VAS MUŠKARAC DOISTA POŠTUJE

Slika
10 znakova da vas muškarac doista poštuje  Poštovanje je temelj svakog odnosa — od prijateljskog do poslovnog, a posebno ono zauzima ključno mjesto u ljubavnim vezama. Žena nikada ne bi trebala pristati na manje od toga da je muškarac istinski poštuje, cijeni njezina osjećanja i granice te je vidi kao ravnopravnu partnericu. Sluša vas s punom pažnjom Kad muškarac poštuje ženu, on zaista čuje što mu govori. Ne prekida vas, ne umanjuje vaše osjećaje i ne čeka samo svoj red da progovori. Vaše misli i stavovi za njega su vrijedni. Uvažava vaša mišljenja, čak i kad se razlikuju Nije mu problem priznati da se ne slaže, ali to čini nježno i argumentirano. Ne pokušava vas "nadglasati", nego vidi različitost kao bogatstvo odnosa. Bitno mu je da se osjećate sigurno u izražavanju sebe. Poštuje vaše granice Razumije vaše potrebe za prostorom, vremenom ili nečim što vam je važno. Ne stvara pritisak ni osjećaj krivnje kada kažete "ne". Vaše granice shvaća ozbiljno — i...

ŠTO KUPITI ZA BOŽIĆ OSOBI KOJA NE ŽELI NIŠTA ILI NE ZNA ŠTO ŽELI?

Slika
Što kupiti za Božić osobi koja ne želi ništa ili ne zna što želi? Najbolje je dati konkretan odgovor kada vas netko pita što želite za Božić ili bilo koju drugu prigodu. Imajte samo na umu osobu i njenu financijsku situaciju pa nemojte tražiti neke ludo skupe poklone. Osim što ćete tako olakšati osobi koja vam kupuje poklon, zapravo ćete i dobiti nešto što želite ili što vam je korisno. U suprotnom često završimo s nekim poklonima koji nam ne trebaju i koji samo skupljaju prašinu. Sigurno je i vama netko rekao neki od ovakvih odgovora kada ste ih pitali što žele za Božić. Što im tada kupiti? Ako nemate ideje, ovo su   8 poklona koje možete lako prilagoditi osobi kojoj kupujete, a koji će ispasti top! Kozmetički set U božićno vrijeme dućane preplave različiti   kozmetički i parfemski setovi. Ovo je poklon koji će osoba moći i iskoristiti, a lako ga i prilagodite bilo kome. Ovakav poklon može biti i skuplji i jeftiniji pa će se lako prilagoditi i razli...

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐

Slika
Bor od lisnatog tijesta s kruškama i đumbirom  Dok ulice mirišu na kuhano vino i fritule, neka se u vašoj kuhinji događa vlastita mala svečanost. Ako ne znate kakve slastice pripremati ovog Božića, one od lisnatog tijesta uvijek su brzo i fino rješenje. U nastavku donosimo recept za lisnati ‘bor’ s kruškama i đumbirom. Bor od lisnatog tijesta s kruškama i đumbirom  Sastojci: 110 g maslaca 100 g šećera 2 žličice svježe naribanog đumbira 400 g krušaka, oguljenih i narezanih na ploške debljine 6 mm 500 g lisnatog tijesta veliko jaje žlica vode šećer u prahu 80 g marmelade od marelice Priprema: U loncu na srednjoj vatri rastopite maslac i šećer uz miješanje. Šećer se treba otopiti, ali ne karamelizirati. Umiješajte naribani đumbir i kriške krušaka pa kuhajte uz miješanje 4-6 minuta da omekšaju. U potpunosti ohladite kruške. Obložite pleh papirom za pečenje i njega stavite razvaljano lisnato tijesto. Nožem ucrtajte oblik bora kao na fotografiji. Kada ste zadovoljni, paž...