Postovi

18 REČENICA KOJE NITKO NE VOLI ČUTI

Slika
18 rečenica koje nitko ne voli čuti  Nekada treba pametno birati riječi   jer kriva rečenica može samo dodatno potpaliti vatru i napraviti još goru situaciju nego što je bila. Ukoliko vam nije želja nekoga dodatno naljutiti, onda neke rečenice ne biste trebali često ponavljati. S njima ćete ljude naživcirati   jer ih baš nitko ne voli čuti. Moglo bi se činiti kao da namjerno to govorite kako biste im dignuli tlak. U nekim situacijama to može na kraju štetiti i vama te vašem odnosu s tom osobom. Evo kojih to   18 rečenica ne biste trebali govoriti ljudima ako ih ne želite dodatno naljutiti   i zamjeriti im se. Rekao/la sam ti! Tko ti je kriv, trebao/la si znati bolje Zato što sam ja tako rekao/la To nije moj problem Reći ću ti kasnije Trebao/la bi biti više kao… Pretjeruješ Ma samo se opusti Bez uvrede, ali… Tako je kako je Sve se događa s razlogom Da ti kažem ja nešto… Evo još jedan dokaz da sam ja uvijek u pravu Svejedno Ne želim zvučati ...

ČOKOLADNI BISKVIT S ČOKOLADNOM GLAZUROM 🍫

Slika
Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom  Brooklyn Blackout torta je bogata čokoladna torta koju je osmislila pekarnica Ebinger's iz New Yorka tijekom Drugog svjetskog rata, a koja je postala obožavani američki klasik. Bila je riječ o intenzivnoj čokoladnoj torti sastavljenoj od čokoladnog biskvita premazanog čokoladnim pudingom, čokoladnim premazom i mrvicama čokolade. Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom  Sastojci: Za biskvit: 350 g smeđeg šećera 230 g kiselog vrhnja 210 g glatkog brašna 180 ml vruće kave 120 ml biljnog ulja 65 g nezaslađenog kakaa u prahu 2 velika jaja 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1,5 čajna žličica sode bikarbone ¾ čajne žličice sode bikarbone prstohvat soli Za ganache: 240 g slatkog vrhnja za šlag 230 g tamne čokolade Priprema: Napravite ganache: ulijte slatko vrhnje u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijte je u intervalima od po 30 sekundi na najjačoj temperaturi. Prestanite kad se vrhnje počne parit...

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔

Slika
Varivo s oslićem i krumpirom  Varivo će biti još ukusnije ako mu dodate 1 – 2 kockice zamrznutog umaka od povrća. U tom slučaju smanjite količinu pirea rajčice. Umjesto oslića   možete koristiti drugu bijelu ribu, primjerice   bakalar . Varivo s oslićem i krumpirom  Sastojci: 3 žlice maslinova ulja 1 manji luk 2 češnja češnjaka 1 mrkva 1 komadić celera oko 700 g krumpira oko 500 g fileta oslića bez kože (smrznutih ili svježih) 50 g bijelog vina 250 g pirea rajčice ili 2 žlice koncentrata rajčice 500 g povrtnog ili ribljeg temeljca voda po potrebi 1 list lovora ½ žličice sušenog kopra sol i papar Priprema: Luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu i celer narežite na sitne kockice, a krumpir na kockice oko 1 x 1 cm. Za bržu pripremu luk, mrkvu, celer i češnjak zajedno usitnite u sjeckalici. Ribu pregledajte kako biste odstranili zaostale kosti pa narežite na komade veličine zalogaja. Može biti smrznuta ili svježa. U zdjeli zagrijte maslinovo ulje. Dodajte usit...

ZAPEČENI LUK SA SIROM

Slika
Zapečeni luk sa sirom  Zapečeni luk sa sirom ili Tennessee luk ukusno je jelo koje pretvara jednostavne sastojke u bogat, aromatičan i zasitan prilog. Luk se polako peče dok ne postane sasvim mekan i lijepo karameliziran, a zatim se posipa sirom koji se rastopi i još dodatno zapeče. Zapečeni luk sa sirom  Sastojci: ulje, za namastiti lim 3 velike glavice luka, oguljene 1 čajna žličica sušenog peršina 1 čajna žličica gorušćice 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 1/2 čajne žličice soli 1/2 čajne žličice sušenog origana 1/4 čajne žličice kajenskog papra 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra 115 g naribane mozzarelle 115 g naribanog zrelog cheddara 50 g šalice sitno naribanog parmezana 60 g maslaca, narezanog na kockice 120 ml povrtnog temeljca sitno nasjeckani svježi peršin, za posluživanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite lim za pečenje dimenzija 33 x 23 cm. Narežite luk ploške krugove debele oko pola centimetra. Odvojite u kolutove...

MIMOZA KOLAČ S BRUSNICAMA

Slika
Mimoza kolač s brusnicama  Kombinacija naranče, brusnica i prosecca   daje mu svježinu i laganu kiselkastu notu, dok je sama tekstura mekana i nježna, baš kao što se i očekuje od kolača za doručak. Mimoza kolač s brusnicama idealan je za brojne prigode jer izgleda svečano, a pravi se sasvim lako.   Mimoza kolač s brusnicama  Sastojci: ulje, za namastiti lim 230 g maslaca, omekšalog 350 g šećera, plus za posluživanje 2 žlice sitno naribane korica naranče, podijeljeno; plus još za posluživanje (od 2 naranče) 2 jaja 2 žumanjka 480 g glatkog brašna ½ čajne žličice praška za pecivo 1 čajna žličica soli ½ čajne žličice sode bikarbone 240 ml svježeg soka od naranče 125 g grčkog jogurta 120 ml prosecca 340 g brusnica, svježih ili smrznutih, podijeljeno Priprema:  Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Uljem namastite lim za pečenje dimenzija 33x23 cm, obložite ga papirom tako da ostavite po 5 cm sa svake strane prazno, pa namastite i papir. U...

KOLAČ S TOSTIRANIM KOKOSOM I PEKAN ORASIMA

Slika
Kolač s tostiranim kokosom i pekan orasima Originalni recept potječe iz četrdesetih godina prošlog stoljeća iz jedne američke kuharice. U biskvit se stavljaju komadići konzerviranog ananasa zajedno s pripadajućom tekućinom, a koji kolaču daju nevjerojatnu sočnost i slatkoću. Umjesto klasične glazure, kolač se preljeva mliječnim sirupom u koji se dodaje tostirani komadići kokosa i pekan orasi. Ako na raspolaganju nemate pekan orahe, poslužiti se možete i onim običnima. Kolač s tostiranim kokosom i pekan orasima  Sastojci: 560 g ananasa iz konzerve s tekućinom 300 g šećera 240 g glatkog brašna 200 ml punomasnog mlijeka 160 tostiranog ribanog kokosa 120 g pekan oraha 115 g maslaca 40 ml slatkog vrhnja 2 velika jaja 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1 čajna žličica sode bikarbone biljno ulje za podmazivanje prstohvat soli Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje kolača i stavite sa strane. U velikoj zdjeli ručno pomiješajt...

7 PROIZVODA KOJE NE MIJENJAMO DOVOLJNO ČESTO

Slika
7 proizvoda koje ne mijenjamo dovoljno često  Neke proizvode koristimo dok ih ne potrošimo, ali što je s onima koji nisu toliko potrošni?   Mijenjate li ih dovoljno često? Nekada ćemo koristiti neki proizvod koliko god dugo ide, dok se ne uništi. To nije uvijek pametna ideja. Kada koristimo neke proizvode malo predugo to može dovesti i   do zdravstvenih problema ,  a nekada će i njihova   funkcija biti oslabljena pa neće imati isti efekt kao i na početku. Trebali bismo barem okvirno znati prije koliko smo vremena uzeli primjerice novu četkicu za zube ili novu britvicu da znamo i kada ih trebamo zamijeniti i uzeti novu. Izdvajamo vam 7 proizvoda koja većina nas ne mijenja dovoljno često, a trebali bismo. Evo koji su to proizvodi i koliko bi ih često trebalo mijenjati. Četkica za zube Četkicu za zube ne bismo trebali koristiti sve do trenutka kada se potpuno raspadne, već bismo ju trebali zamijeniti svakih 3-4 mjeseca. Kada ju ...

ZAŠTO VAM SE SVA PRIJATELJSTVA BRZO PREKIDAJU?

Slika
Zašto vam se sva prijateljstva prekidaju? Prijatelji nam svima trebaju. Koliko god voljeli svoje vrijeme i raditi stvari sami, sigurno ima situacija kada vam je drago da imate nekoga koga možete nazvati ili pozvati negdje.   Kada smo manji, puno nam je lakše sklapati prijateljstva, nego kada odrastemo .  Čini se da što smo stariji, to je teže upoznati nove prijatelje i održati prijateljstva. Kada se pronađete u situaciji da vam se prijateljstva sva redom raspadaju i nekako se udaljite od ljudi koji su vam postali prijatelji, postoji razlog zašto se to događa. Kada vam prijateljstva ne mogu opstati duže od par godina,   evo gdje bi mogao biti problem. Očekujete da se drugi trude, ali vi se ne trudite Očekivati da će netko uvijek vas pozivati na kave, prvi se javljati i biti tu za vas, a da vi ne radite isto baš nikada, onda ni to prijateljstvo neće dugo opstati. Svi se volimo osjećati poželjno, a kada ne ulažete nikakav trud u odnos, on se počne gasit...

ŽIVITE LI DOSADNIM ŽIVOTOM?

Slika
Živite li dosadnim životom? Nitko ne voli biti nazvan dosadnim. Shvaćamo ovo kao uvredu, ali dosadno nije uvijek loše. Postoje situacije kada je čak i dobro biti malo dosadan. Ono što ne bismo smjeli dopustiti je da nam život postane dosadan i da živimo u rutini koju iz dana u dan već obavljamo automatski. Tako ćemo se   osjećati nezadovoljnije, tužnije i općenito lošije .  Nije tako teško učiniti život zanimljivijim i uzbudljivijim. Sve je u nekim malim sitnicama koje svatko može dodati u svoju rutinu. Je li vaš život posao dosadan i rutinski? Provjerite pronalazite li se u ovim znakovima. U što se više njih pronađete, to vam je život dosadniji. Vikede provodite doma pred TV-om Jedva čekate vikende, a onda ih provedete doma ispred televizije. Nemate nikakve planove za njih, ne radite ništa posebno i uopće ih ne iskoristite. Svaki vam je vikend isti. Već odavno niste radili nešto po prvi put ili isprobali nešto novo Kada ste zadnji put radili n...

KAKO VLASTITI UZGOJ MOŽE DONIJETI UŠTEDU I MIR?

Slika
Kako vlastiti uzgoj može donijeti uštedu i mir? U nestabilnim vremenima društvo se oduvijek vraćalo jednostavnijim, održivijim navikama. Tako su u vrijeme svjetskih ratova obiteljski vrtovi bili ključni izvor svježeg voća, povrća i začina, dok su u novije vrijeme sličnu ulogu ponovno preuzeli tijekom pandemije, kada su mnogi odlučili zasaditi svoje prve gredice. Vrtlarstvo nije samo praktičan način uštede, ono vraća osjećaj kontrole, povezanosti s prirodom i zadovoljstva u stvaranju. Svaka biljka posađena vlastitim rukama podsjetnik je da i male promjene mogu donijeti velike rezultate. Kako vrtlarstvo može pomoći kućnom budžetu? Čak i mali vrt ili nekoliko tegli na prozorskoj dasci mogu znatno smanjiti troškove kupnje hrane. U većini klimatskih zona moguće je uzgajati razne vrste voća, povrća i začina, od rajčice i salate do bosiljka i peršina, a ulaganje u sjemenke najčešće je vrlo nisko. Kada biljke...