Postovi

SLATKI TIRAMISU UMAK

Slika
Slatki tiramisu umak  Tiramisu je tradicionalni talijanski desert sastavljen od piškota umočenih u kavu, prekrivenog bogatom kremom na bazi sira mascarpone i posipan kakao prahom. Nije ga teško napraviti, ali zahtijeva određenu dozu strpljenja i truda. Ako vam se jede tiramisu, a nemate više od 10 minuta za pripremu ovaj slatki umak savršeno je rješenje. Donosi sve okuse kao i tiramisu krema, a umače se s – piškotama. Slatki   tiramisu umak dobra je i ideja i za blagdane, a poslužiti ga možete i s božićnim keksima za ukućane i goste. Tako slasno, a tako jednostavno za složiti. Slatki tiramisu umak  Sastojci: 225 g sira mascarpone 175 g krem sira sa sobne temperature 125 ml vrhnja za šlag 75 g šećera u prahu 2 čajne žličice instant kave 1 čajna žličica kakaa u prahu 1 čajna žličica ekstrakta vanilije piškote za posluživanje Priprema: U zdjelici pomiješajte vrhnje za šlag, ekstrakt vanilije, instant kavu i kakao prah povežite sastojke pjenačom dok ne d...

BOŽIĆNE KOCKE

Slika
Božićne kocke  Shortbread   je tradicionalni škotski keks koji se radi od tri osnovna sastojka: brašna, šećera i visokog udjela maslaca, a koji mu daje vrlo bogat okus i prhku teksturu. Božićne kocke  Sastojci: Za prhko tijesto: 330 g glatkog brašna 225 g maslaca sa sobne temperature 110 tamnog šećera 60 ml melase 2 čajne žličice mljevenog đumbira 1 čajna žličica mljevenog cimeta ¼ čajne žličice mljevenih klinčića Za karamelu: 400 ml kondenziranog zaslađenog mlijeka 140 g smeđeg šećera 85 g maslaca 1 čajna žličica mljevenog đumbira Za čokoladnu glazuru: 300 g tamne čokolade prstohvat soli Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane. Napravite prhko tijesto: mikserom izradite maslac, smeđi šećer i melasu u glatku smjesu. Začinite je mljevenim đumbirom, cimetom i klinčićem i nastavite miksati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte brašno i nastavite miksati dok se sastoj...

VRUĆA SANGRIJA - BOLJE OD KUHANOG VINA 🍷

Slika
Vruća sangrija - bolje od kuhanog vina  Sangrija je popularan španjolski koktel   koji obuhvaća crno vino, narezano voće i male količine nekog žestokog pića poput brendija. Sastojci se pomiješaju i ostave da odstoje u hladnjaku kako bi se okusni profil produbio, a potom serviraju ohlađeni s nešto leda u sparnim ljetnim noćima. Jeste li znali da ovo piće ima i svoju zimsku verziju? Vruća sangrija je poboljšana verzija klasičnog kuhanog vina, koja predstavlja savršen izbor za prosinačke zabave. Vruća sangrija  Sastojci: 750 ml voćnog crnog vina 350 ml jabučnog soka 60 ml brandyja 60 ml meda 4-5 klinčića 2 štapića cimeta 1 zvjezdasti anis 1 jabuka 1 naranča Priprema: U lonac ulijte jabučni sok i začinite sa klinčićima, cimetom i zvjezdastim anisom. U sok dodajte i naribanu koricu jedne naranče. Kuhajte sve zajedno oko 30 minuta na laganoj temperaturi kako biste aromatizirali sok. Uklonite sok sa štednjaka i pustite da se malkice ohladi, pa zat...

KAKO DA VAM LAK ZA NOKTE TRAJE DULJE?

Slika
Kako da vam lak za nokte traje dulje? Proveli ste gotovo sat vremena pažljivo lakirajući nokte u savršenoj nijansi, a već nakon par sati primijetite prve ogrebotine i sitna pucanja? Klasična manikura u pravilu bi trebala trajati barem tjedan dana, no ako vaš lak ne izdrži ni polovicu tog vremena, problem je najčešće u pripremi .  Uz nekoliko jednostavnih koraka, lak možete zadržati postojanim i sjajnim znatno dulje. Kako spriječiti pucanje laka za nokte Najčešći razlozi za prerano pucanje laka su loša priprema noktiju, nekvalitetan lak i preskakanje završnog sloja. Evo što učiniti: 1. Operite ruke Kvalitetna manikura počinje pripremom, a prvi korak je temeljito pranje ruku. Nokte treba oprati antibakterijskim sapunom, kao da čistite lice, kako biste uklonili svu masnoću i nečistoće s površine nokta. 2. Očistite nokte alkoholom Kada se nokti potpuno osuše, nanesite izopropilni alkohol (75 % ili više) pomoću vatice ili štapića. Alkohol djeluje kao adstringens, te...

SAVJETI ZA USKLAĐIVANJE KARIJERE I OBITELJSKOG ŽIVOTA

Slika
Savjeti za usklađivanje karijere i obiteljskog života  Usklađivanje karijere i obiteljskih obveza jedan je od najvećih izazova modernog života. Uz dobru organizaciju, jasne prioritete i spremnost na prilagodbu, moguće je pronaći ritam koji unosi mir i stabilnost u svakodnevni život. Komunikacija s obitelji i poslodavcem Bez otvorene i iskrene komunikacije teško je postići pravu ravnotežu. Obitelj i posao dva su stupa svakodnevnog života i kako bi funkcionirali u skladu, svi uključeni moraju znati vaše potrebe, obveze i granice. Ključno je razgovarati o planovima i prioritetima s obitelji. Ako imate važan poslovni projekt, objasnite partneru i djeci da ćete neko vrijeme biti dodatno zauzeti, ali istovremeno obećajte i posvetite im kvalitetno vrijeme kada obveze završe. S druge strane, važno je i prenijeti realne granice poslovnom okruženju. Ako imate obiteljske obveze koje ne možete ignorirati, transparentna komunikacija s poslodavcem ili kolegama može pomoći u pron...

KRUH U MLIJEKU ILI BIJELOJ KAVI

Slika
Kruh u mlijeku ili bijeloj kavi  Toplo mlijeko u koje umačemo natrgane komadiće kruha, ili pak u njega umačemo kekse dok potpuno ne omekšaju, a potom jedemo žlicom, jelo je na koje smo gotovo zaboravili. Ovaj brz doručak idealan je za spore zimske dane kada bismo se najradije sakrili pod dekicu i gledali filmove cijeli dan. Juha od mlijeka vjerojatno je najbrži mogući doručak za pripremu, a u toplo mlijeko možete dodati i par kapi crne kave ili malo šećera, dok osim kruha i keksa u mlijeko možete ubaciti i panettone ili kolače – posebice ako su se već počeli sušiti pa nisu tako ukusni svježi! Kruh u mlijeku ili bijeloj kavi  Priprema: Zagrijte mlijeko u lončiću. U šalicu ili zdjelicu s 250-300 ml mlijeka dodajte oko 35 g starog kruha/keksa (ili sve napravite odokativno). Dok se mlijeko zagrijava, kruh narežite na kockice i podijelite u šalice. Koristite domaći stari kruh, bolje se natopi i savršeno drži mlijeko u sebi – pustite da upije mlijeko, no pazite da ne pos...

KRUH, MASLAC I MED 🍯 🍞

Slika
Kruh, maslac i med  Kruh, maslac i med nekoć se smatrao izvrsnim doručkom – punio nas je energijom, ugodnim slatkim notama i zdravljem iz meda. Ovo jelo ima dugu tradiciju i popularno je u mnogim kulturama zbog svoje lakoće pripreme i savršenog spoja slatkog i kremastog. Ipak, danas med najčešće dodajemo zdravijim doručcima poput zobenih kaša ili smoothieja. Naravno, ako koristimo zdrav, integralni kruh, malu količinu kvalitetnog maslaca i domaći med, ovaj doručak i danas “prolazi”. Ipak, iz djetinjstva najviše pamtimo običan bijeli kruh ili meka mliječna peciva. Kruh, maslac i med  Priprema: Uzmite komad svježeg ili tostiranog kruha. Namažite tanki sloj maslaca dok je kruh još topao (za lakše mazanje). Prelijte žličicom meda i ravnomjerno ga razmažite. Po želji pospite cimetom ili orasima. Pripremila: Ivana Matas 

GRIZ NA MLIJEKU

Slika
Griz na mlijeku  Klasično i jednostavno jelo koje smo u djetinjstvu često jeli za doručak i večeru, danas gotovo da više nikada ne kuhamo. Uz dodatak kakaa ili naribane čokolade, pšenična krupica je bila zdravija varijanta popularnih čokoladnih žitnih pahuljica. Griz na mlijeku je nježno, lagano i ukusno jelo koji bismo mogli vratiti na svoje menije! Griz na mlijeku  Sastojci: 500 ml mlijeka (ili vode) 4-5 žlice griza 1-2 žličice šećera (ili meda) Po želji: cimet Priprema: U zdjelu ulijte mlijeko i stavite ga na srednju vatru. Dodajte šećer, pa pričekajte da mlijeko zavrije. Polako dodajte griz u mlijeko uz neprekidno miješanje. Kuhajte griz na laganoj vatri uz miješanje, 3-5 minuta, dok se ne zgusne. Po želji dodajte cimet.   Pripremila: Ivana Matas 

PALENTA S MLIJEKOM ILI JOGURTOM

Slika
Palenta s mlijekom ili jogurtom  Palenta je svestrano jelo koje se može jesti na razne načine, no za doručak ili večeru jeli smo ju s jogurtom ili mlijekom. Palenta se brzo kuha i jednostavna je za pripremu, a u nastavku donosimo klasičan recept koji i danas volimo. Palenta s mlijekom Skuhajte palentu prema uputama (s vodom ili mlijekom). Prelijte je toplim mlijekom ili kakaom. Poslužite u zdjelici. Palenta s jogurtom Skuhajte palentu i ostavi je da se malo ohladi. Prelijte palentu s jogurtom ili kiselim vrhnjem. Možete dodati komadiće sira ili prepržene slanine. Pripremila: Ivana Matas 

TIRAMISU KUGLICE

Slika
Tiramisu kuglice  Blagdansko vrijeme ne mora značiti sate provedene u kuhinji. Ako tražite brz, ukusan i jednostavan desert koji će sve oduševiti, lijene tiramisu kuglice su upravo ono što vam treba. Savršen spoj kremastog mascarponea, mirisne kave i bogatog kakaa, sve to u malom zalogaju spremnom za samo 10 minuta. Tiramisu kuglice  Sastojci: 12 piškota 85 g mascarponea 2 žlice šećera u prahu par kapi ekstrakta vanilije 2-4 žlice jake skuhane i ohlađene kave 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu Opcionalno – Krema: 250 g Mascarponea 2 žlice šećera u prahu Priprema: U blenderu usitnite piškote dok ne dobijete teksturu nalik finim mrvicama. Dodajte mascarpone, ekstrakt vanilije, šećer i kavu. Sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete glatku, podatnu smjesu. Od smjese oblikujte kuglice veličine zalogaja. Kuglice lagano uvaljajte u kakao prah, osiguravajući da su ravnomjerno prekrivene. Ako radite kremu, pomiješajte mascarpone i šećer u prahu i poslužite uz kugli...