Postovi

LISNATO POVRĆE IZ PEĆNICE S JAJIMA I GLJIVAMA 🍄

Slika
Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama  Ako volite jela koja kombiniraju sezonske namirnice, pregršt nutrijenata i malo kulinarske znatiželje, zeleno povrće s jajima i umakom iz pećnice brzo će ući u vašu stalnu rotaciju. Priprema je jednostavna, a okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama  Sastojci: pola glavice kelja veća vezica blitve 140 g baby špinata 3 žlice maslaca 225 g očišćenih i narezanih šampinjona 2 poriluka (bijeli i svijetlozeleni dio) 3 režnja češnjaka (2 nasjeckana, 1 cijeli za prepečeni kruh) 2 žlice glatkog brašna 120 ml vrhnja za kuhanje 120 ml mlijeka 3 žlice bijelog vina prstohvat muškatnog oraščića 2 žličice dijon senfa 75 g naribane gouda ili edamera 4-6 jaja prstohvat mljevene crvene paprike 4-6 kriški prepečenog i maslacem premazanog kruha sol i papar Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Kelj, blitvu i špinat kuhajte oko minutu u slanoj vodi pa ohladite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedi...

ZAŠTO VAM JE STALNO DOSADNO?

Slika
Zašto vam je stalno dosadno? Nekim ljudima kao da nikada nije dosadno i uvijek imaju nešto za raditi ili negdje za ići. S druge strane ima i onih ljudi kojima je non stop dosadno. Gdje je problem i kako je moguće da je vama stalno dosadno, a nekima nikada? Pasivna ste osoba Čekate da zabava i nešto za raditi dođe k vama, umjesto da to sami pronađete. Aktivni ljudi kreiraju sami svoju zabavu na način da se upuste u različite aktivnosti ili iniciraju druženja. Pasivni će ljudi čekati da ih netko pozove negdje ili da im kaže što raditi, neće se samoinicijativno oni angažirati. Nemate ciljeve Manjak osobnih   (ili profesionalnih) ciljeva   također može dovesti do konstantne dosade. Kako nemate nikakve ciljeve, tako nemate ni ideja što raditi. Imate previše vremena koje ne znate kako ispuniti. Prekomjerna stimulacija mozga Kada previše koristimo   društvene mreže i streaming servise ,  oni polako istreniraju naš mozak da uvijek, svake sekunde, ima ne...

KUGLICE OD PISTACIJA

Slika
Kuglice od pistacija  Čini se da su pistacije u posljednje vrijeme posvuda oko nas. Bilo da je riječ o ukusnim desertima ili umacima, činjenica je da se mogu iskoristiti u pripremi raznih jela. No, ovaj put ostajemo pri temi slastica – i to zbog jednostavnog recepta koji nam je odmah privukao pažnju. Kuglice od pistacija  Sastojci: 250 g mascarpone sira 160 g piškota 3 žlice namaza od pistacija po želji: mljevene pistacije za dekoraciju Priprema: Sjedinite mascarpone sir, piškote i namaz od pistacija. Ako namaz nije dovoljno sladak, dodajte malu količinu šećera u prahu. Uzmite malo smjese i izravnajte je na dlanu kako biste u nju stavili pola žličice namaza od pistacija. Potom je zatvorite i oblikujte kuglicu. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo mljevenih pistacija ili piškota. Na kraju kuglice uvaljajte u mljevene pistacije i ohladite ih oko pola sata. Od navedene količine sastojaka trebali biste dobiti deset većih kuglica. Pripremila: Ivana Matas ...

ZDRAVE I TOKSIČNE SVAĐE - KAKO PREPOZNATI RAZLIKU?

Slika
Zdrave i toksične svađe - kako prepoznati razliku? Svaki je odnos jedinstven i priča za sebe, no svi imaju nešto zajedničko – nesuglasica će uvijek biti i svađe će se događati. Možda ne zvuči kao najromantičnija stvar na svijetu ili kao nešto što zaljubljena osoba želi čuti, ali to je istina i od svađa ne treba bježati. Na samu riječ "svađa", mnogi će pomisliti na vikanje, psovke, lupanje vratima i udaljavanje pa će ju pod svaku cijenu željeti izbjeći. No to dovodi do drugog problema – potiskivanja emocija i izbjegavanja određenih tema. Drugim riječima, nemojte to raditi. Svađa ne mora značiti da je veza u krizi. Dapače, ima više vrsta svađa i načina svađanja, a dvije su ključne podjele: na zdrave i toksične svađe. Možda vam se na prvu ne čini da se išta dobrog može izroditi iz svađe, no to nije tako. Krenimo redom i definirajmo što su to zdrave svađe. Radi se o   konstruktivnim raspravama u kojima partneri otvoreno dijele svoje mišljenje...

MLJEVENO MESO SA SVJEŽIM KUPUSOM

Slika
Mljeveno meso sa svježim kupusom  Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept spaja sočno mljeveno meso sa svježim, hrskavim kupusom i aromatičnim začinima. Savršen je za brzi obiteljski ručak ili za pripremu unaprijed kada želite imati obrok i za drugi dan. Kombinacija povrća i mesa daje jelu bogatstvo okusa, a dodatak pasirane rajčice i svježeg peršina jelu daje nježnu, domaću aromu. Ovo je idealno rješenje kada želite nešto jednostavno, ali ukusno, bez nepotrebnog stresa u kuhinji. Isprobajte ovaj recept i uživajte u toplom, mirisnom ručku koji mami osmijeh na lice. Mljeveno meso sa svježim kupusom  Sastojci: 1 glavica luka 2 mrkve 3 režnja češnjaka pola glavice kupusa ili jedna manja glavica 600 g mljevenog mesa 250 ml pasirane rajčice peršin sol papar maslinovo ulje Priprema: 1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Dodajte im na kockice narezanu mrkvu. 2.  Zatim povrću dodajte mljeveno meso. Posolite. Kada meso dobije lijepu boju, dodajte m...

FIGARO OBLATNE

Slika
Figaro oblatne  Ova retro poslastica ne traži puno vremena ni kulinarskog umijeća, a rezultat je raskošan sloj zlatnog nadjeva oblatni koji se režu u savršene, slatke zalogaje. Idealan je kolač kad trebate nešto brzo, provjereno i ukusno – a najbolje od svega, preko noći postane još finiji. Figaro oblatne  Sastojci: 250 g šećera 250 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha 250 g maslaca 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije naribana korica 1 limuna Priprema: U lončiću otopite maslac. U zasebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja s pola količine šećera, dodajte otopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu. Umiješajte orahe pa sve vratite na laganu vatru. Miješajte cijelo vrijeme dok se smjesa ne počne zgušnjavati i postaje sjajna i kompaktna. Drugu polovicu šećera rastopite u zasebnoj posudi dok ne dobijete karamel. Pažljivo ga ulijte u toplu smjesu s orasima, miješajte brzo da se karamel ravnomjerno spoji. Na papir za pečenje položite prvu oblatnu (hrapava strana prema gore)....

KRALJEVSKI KOLAČ

Slika
Kraljevski kolač  Kraljevski kolač s orasima prava je poslastica za sve ljubitelje bogatih, domaćih kolača koji mirišu na djetinjstvo. Kraljevski kolač  Sastojci: za biskvit (tri kore): 15 bjelanjaka 300 g šećera 480 g krupno sjeckanih oraha 90 g brašna za kremu: 15 žumanjaka 100 g šećera 3 žlice instant kakaa 30 ml ruma 500 ml mlijeka 1 puding od čokolade 200 g čokolade za kuhanje 300 ml vrhnja za šlag dodatno: oko 100 g sjeckanih oraha Priprema: Pripremite biskvit. Miksajte 5 bjelanjaka dok ne zapjene. Postupno dodajte 100 g šećera i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte 30 g brašna pjenjačom. Dodajte 160 g krupno sjeckanih oraha i lagano sjedinite. Smjesu rasporedite na masni papir u kalupu dimenzija 22 × 29 cm. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Postupak ponovite još dva puta – ukupno trebate tri jednake kore. Pripremite kremu. Žumanjke i šećer izradite pjenasto. Dodajte puding u prahu i 100 ml mlijeka, pa izmiksajte. Ostatak mlijeka zagrijte do vr...

ZAŠTO MAGLA I KIŠA NEKIM LJUDIMA GODE?

Slika
Zašto magla i kiša nekim ljudima gode? Dok većina ljudi povezuje maglu i kišu s padom raspoloženja ili manjkom energije, neki ljudi upravo u takvim uvjetima osjećaju olakšanje, mir ili čak povećanu produktivnost. Manje podražaja i bolji fokus Kiša i magla smanjuju vizualnu stimulaciju i opću razinu aktivnosti u okolini. Ulice su tiše, promet sporiji, a društvena očekivanja kao što su izlazak, druženje i planovi manja. To mnogima omogućuje bolju koncentraciju i osjećaj mentalnog reda. Umirujući učinak zvuka i mirisa kiše Zvuk kiše djeluje poput prirodnog  bijelog šuma  – monoton, nenametljiv i ritmičan. Takvi zvukovi, prema psihologiji, snižavaju razinu stresa i pomažu u uspostavljanju stabilnog ritma disanja i otkucaja srca. Mnogi ljudi intuitivno biraju takve zvukove za spavanje ili rad, pa stvarna kiša ima isti učinak. Također, miris kiše, kao i maglovit, vlažan zrak kod nekih izazivaju pozitivne asocijacije na sigurnost, unutarnji prostor, odmor, djetinjstv...

SUHA KOŽA ZIMI - UZROCI I SIMPTOMI

Slika
Suha koža zimi - uzroci i simptomi  Hladnoća, vjetar, grijanje, nagle promjene temperatura… Zima je za kožu uvijek svojevrsni stres-test. I baš se svake godine iznova pitamo isto: što još mogu učiniti da mi koža prestane biti zategnuta, suha i gruba? Istina je jednostavna: u zimskim mjesecima koža gubi vlagu brže nego što je može nadoknaditi. Suhi zrak u zatvorenim prostorima „vuče“ vlagu iz kože, hladnoća usporava cirkulaciju, a zaštitna barijera postaje slabija i osjetljivija. Rezultat toga mnogi prepoznaju odmah — neugodno zatezanje, perutanje, crvenilo, pa čak i pogoršanje stanja poput atopijskog dermatitisa. Da bismo razumjeli što se zapravo događa, važno je znati da je naša koža građena od triju slojeva: hipodermisa, dermisa i epidermisa. Upravo epidermis djeluje kao štit koji nas brani od mikroorganizama, zagađenja i UV zraka. Kada se njegov lipidni sloj stanji zbog hladnoće i suhih uvjeta, voda jednostavno brže isparava — i koža ostaje suha, gruba i nadražena. S...

KAKO IZGLEDATI SREĐENIJE U TRENIRCI?

Slika
Kako izgledati sređenije u trenirci? Trenirka je preudoban komad odjeće koji svi volimo nositi, ali nekada ju preskočimo jer se u njoj ne osjećamo dovoljno sređeno. Kada ju kombinirate na ove načine, izgledat će ipak malo sređenije, a ne kao da ste krenuli na trening. Nosite komplet umjesto rasparene trenirke Monokromatski izgled može pomoći da izgledate sređenije. Čak i da trenirka nije u originalu došla u kompletu, možete napraviti svoj komplet i netko neće ni znati da zapravo nije došla tako spojena ako je istih boja. Sako i trenirka izgledaju iznenađujuće dobro zajedno Nikad možda ne biste spojili trenirku i sako, ali ova kombinacija može biti dokaz da ovo dvoje stvarno može ići dobro zajedno. Automatski ćete zbog sakoa izgledati sređenije. Modni dodaci će promijeniti izgled Od torbice do nakita – bitno je kakve modne dodatke birate. Nekoliko lančića, prstenje, slatka kapa, mala kožna torbica…to su sve dodaci koji će pomoći podignuti izgled. Nemojte dopustiti da vam se ...