KADA I ZBOG ČEGA KORISTIMO LOVOROV LIST U KUHINJI?
Kada i zbog čega koristimo lovorov list u kuhinji?
Lovor je jedan od
najsvestranijih začina. Može se koristiti u mnogim jelima – dodaje se juhama,
mesnim jelima poput gulaša, variva i pečenja, u ribljim i mesnim marinadama, u
rižotima, umacima od primjerice rajčica uz tjestenine i u ribljim jelima. Oni koji
vole eksperimentirati, iskoristit će ga i u desertima.
Laurus nobilis = hvaljen i plemenit
Tradicionalan za Mediteran, pa time i
mediteransku kuhinju, lovor je višegodišnja biljka s prekrasnim latinskim
imenom – Laurus nobilis.
Značenje imena je hvaljen i plemenit (laurus =
hvaljen & nobilis =
plemenit), simbolika koja seže još u antička vremena. Lovorove grančice
darivale su se pobjednicima i pjesnicima u antičkoj Grčkoj, dok je u antičkom
Rimu lovorov vijenac bio simbol pobjede i znak najveće počasti. Navodno je i
vidovnjačke sposobnosti starogrčka proročica Delphi zahvaljivala zapaljenim
listovima lovora.
Dugo se smatralo kako lovorovo stablo koje
propada nagoviješta veliku nesreću. U srednjem vijeku, lovor se počinje
koristiti u medicinske svrhe zbog svojih antibakterijskih svojstava, ali i zbog
činjenice da kao sredstvo protiv nadutosti poboljšava probavu. Konačno, u vrijeme renesanse, njegova se upotreba širi i na kulinarstvo
gdje se dodaje jelima zbog arome i okusa.
Kada brati, kako sušiti i gdje skladištiti
lovor?
Iako je najbolji kad iz vrta ili tegle
stigne u lonac, može se koristiti i sušeni. Kod većine začinskog bilja osušeni
listovi imaju jaču aromu, međutim, kod lovora to nije slučaj. Svježe lišće lovora ima jaču aromu od sušenog, pa ga koristite
pažljivije. Ako recept navodi sušeni lovor, a vi
imate svježi, prepolovite njegovu količinu.
Velika je prednost lovora što se njegovi
listovi za sušenje mogu skupljati tijekom cijele godine, neovisno o vegetacijskom razdoblju biljke. Ipak, najbolje
je razdoblje u ljetnim mjesecima, u prijepodnevnim satima dok su eterična ulja
u punoj snazi. Biraju se najljepši, mirisni, zeleni, cijeli i neoštećeni
listovi, pa se suše se na mračnom i prozračnom mjestu kako bi se što bolje
sačuvale arome i boja.
Ovako osušeni listovi čuvaju se u čvrsto
zatvorenim staklenkama na tamnom mjestu. Kad počnu gubiti boju, te postanu
krhki i lomljivi, listove je najbolje baciti. S vremenom sušeni listovi gube
svoj prepoznatljiv gorkasti okus, pa je sušeni lovor najbolje iskoristiti u
roku godine dana. Dužim stajanjem i njegova aromatska svojstva slabe.
Kako koristiti lovorov list u kuhinji?
Okus lovora je suptilan i lagano gorak
i fino će pristajati varivima, gulašima i juhama. Svježi lovor pažljivo
koristite kako ne bi potpuno preuzeo okus jela. Dovoljna su tek dva listića
koji će otpustiti svoje arome. Lovor
se najčešće koristi u jelima koja se kuhaju dugo i polako, a u lonac se dodaje
na samom početku kako bi imao vremena otpustiti svoje arome. Ne
zaboravite ga izvaditi iz posude prije posluživanja hrane.
Lovorov list u marinadi omekšat će meso,
zahvaljujući njegovoj laganoj gorčini teški gulaši i variva djelovat će
lakšima, a zbog svog karminativnog
svojstva, smanjit će nadutost, plinove i grčeve u želucu, te pospješiti
probavu. Kako ima i antimikrobna svojstva, pomoći
će u smanjenju infekcija u probavnom traktu, a može i potaknuti apetit.
Osim kao začin, lovor je zanimljiv i kao čaj, jer
će zbog antioksidansa, vitamina C i vitamina A, doprinijeti jačanju imunološkog
sustava. Primjenjuje se kod tegoba respiratornog sustava,
poput kroničnog bronhitisa, prehlada, gripa i virusnih infekcija. Redovitim
konzumiranjem može se povećati otpornost organizma na infekcije i bolesti.
Međutim, kao i sa svakom ljekovitom biljkom, važno je ne pretjerivati kako
lijek ne bi postao toksičan.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar