DOMAĆA I ROLANA U MREŽICI - KOLIKO DUGO SE KUHA ŠUNKA?
Domaća i rolana u mrežici
- koliko dugo se kuha šunka?
Šunka zauzima središnje mjesto na uskrsnom blagdanskom stolu – zajedno s
pincom, kuhanim jajima, francuskom salatom, lukom i rotkvicama.
Kako skuhati domaću šunku?
Domaća šunka od svinjskog buta koja je sušena na zraku i lagano
dimljena, a kakva se može kupiti po hrvatskim mesnicama kuha se onoliko koliko
je teška. Primjerice, šunka od četiri kilograma mora se kuhati četiri sata.
Domaća šunka se prethodno namoči u hladnoj vodi kako bi se izvukao višak
slanosti iz nje. Ako nije rolana, dobro ju je povezati konopcem da zadrži oblik
tijekom termičke obrade.
Šunka se stavlja u lonac s
hladnom vodom (do vrha da se prekrije komad mesa) i lagano zagrijava na
umjerenoj temperaturi te termički obrađuje ovisno o njezinoj težini i veličini.
U Slavoniji se uz vodu stavlja i bijelo vina – otprilike trećina vode zamijeni
se za vino, a u mnogim hrvatskim kućanstvima dodaje i lovorov list te papar u
zrnu.
Nakon kuhanja ostavite šunku u vodi barem sat
vremena kako bi se zadržala sočnost mesa. Potom je posušite, narežite i
poslužite ili zamotajte u aluminijsku foliju i pohranite u hladnjak.
Koliko dugo se kuha rolana
šunka u mrežici?
Posljednjih godina za Uskrs sve je popularnije nabaviti
industrijski dimljenu šunku, vratinu ili rolanu lopaticu u mrežici koja se
obično prodaju u hrvatskim supermarketima.
Iako na njihovim deklaracijama obično stoji kako je riječ o
toplinski obrađenom mesnom proizvodu ili polutrajnom suhomesnatom proizvodu
koji ne iziskuje termički obradu, mnogi ove „šunke“ kuhaju u zavreloj vodi
barem pola sata prije nego što ih posluže.
Ako ste kupili rolanu lopaticu, skinite mrežicu odmah nakon termičke
obrade. Mrežicu je lakše ukloniti odmah nakon kuhanja prije nego što se meso
ohladi.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar