8 TRIKOVA ZA SAVRŠENA JELA OD TJESTENINE
8 trikova za savršena jela od tjestenine
Tjesteninu je najlakše i najbrže napraviti, stoga ne čudi da
su jela u kojoj je ona glavna uloga često na stolu zaposlenih. Ali kako bi jela
bila savršena, potrebno je pridržavati se određenih kulinarskih trikova.
Uvijek dodajte sol u vodu
Vodu za kuhanje tjestenine treba dobro posoliti jer jedino
tada tjestenina može upiti sol i dobiti puni okus.
Pravilo: 1 žlica soli na 1 litru vode. Sol
dodajte tek kad voda prokuha – jer će voda bez soli brže prokuhati.
Nemojte dodavati ulje
u vodu
Iako mnogi misle da ulje sprječava lijepljenje tjestenine, ono
zapravo stvara sloj na tjestenini zbog kojeg se umak kasnije ne lijepi. Umjesto
ulja, tjesteninu promiješajte u prvim minutama kuhanja jer se tada najviše
lijepi.
Tjestenina mora biti
kuhana al dente
Al dente znači da je tjestenina čvrsta pod zubima, što je
idealno za teksturu i daljnje kuhanje u umaku. Provjerite upute na pakiranju i
kuhajte 1 minutu kraće od preporučenog vremena. Na kraju tjesteninu uvijek
završite kuhanjem u umaku.
Sačuvajte malo vode od
kuhanja tjestenine
Voda za tjesteninu je zlatna tekućina! Bogat je škrobom pa
pomaže da se umak bolje veže za tjesteninu. Prije nego što ocijedite
tjesteninu, odvojite 1 šalicu te vode i dodajte je u umak. To mu daje kremastu
teksturu i dodatni okus.
Dovršite kuhanje
tjestenine u umaku
Nakon što ocijedite tjesteninu, prebacite je direktno u tavu s
umakom i zajedno kuhajte 1-2 minute. Tjestenina će upiti dio okusa umaka, a
škrob iz tjestenine će vezati umak i dati mu kremastiju konzistenciju.
Nemojte ispirati
tjesteninu (osim za hladna jela)
Ispiranjem se uklanja škrob iz tjestenine, što znači da se umak
neće lijepo zalijepiti. Ako radite hladnu salatu od tjestenine, možete je
isprati hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje i spriječili lijepljenje.
Tek na kraju pospite
sirom
Ako koristite parmezan ili neki drugi sir, pospite ga nakon
miješanja tjestenine s umakom, nikako prije. To omogućuje da se sir ravnomjerno
otopi i lijepo uklopi u jelo.
Trik za pečenu tjesteninu (lazanje, zapečena
tjestenina)
Ako radite zapečenu tjesteninu, dodajte malo naribanog maslaca
na vrh prije nego što je stavite u pećnicu - dobit ćete prekrasnu zlatnu i
hrskavu koricu.
Primjedbe
Objavi komentar