Postovi

PASTIRSKA PITA S PILETINOM

Slika
Pastirska pita s piletinom  Tražite li jelo koje je savršeno za zimske dane, praktično i idealno za obiteljski ručak, pastirska pita s piletinom svakako je pravi izbor. Kremasti umak, sočna piletina i zlatno zapečen pire krumpir stvaraju savršenu kombinaciju okusa koja podsjeća na domaću kuhinju u najboljem izdanju.  Pastirska pita s piletinom  Sastojci: za nadjev: 500 g piletine narezane na kockice 1 sitno sjeckani luk 2 češnja češnjaka 2 mrkve narezane na kockice 200 g graška 2 žlice maslaca ili ulja 1 žlica brašna 200 ml pilećeg temeljca 150 ml vrhnja za kuhanje Sol, papar, timijan ili peršin po želji za pire krumpir: 700 g krumpira 50 g maslaca 50–100 ml mlijeka Sol i papar po želji malo parmezana Priprema: Krumpir oguliti, narezati i skuhati u posoljenoj vodi do mekane teksture. Zatim ga izgnječiti s maslacem i mlijekom u glatki pire te začiniti po ukusu. Na zagrijanom maslacu ili ulju popržiti sitno sjeckani luk do staklaste boje, pa dodati češnjak. Ubac...

PISTACHIO CHEESECAKE

Slika
Pistachio cheesecake  U posljednje vrijeme pistacije su postale pravi hit, kako na društvenim mrežama tako i u modernim receptima; njihova bogata zelena boja i kremasti okus čine ih idealnim dodatkom za deserte i sve vrste jela pa nije ni čudo da ih svi obožavaju. Pistachio cheesecake  Sastojci: Za podlogu: 1½ šalica mljevenih graham krekera (ili drugih keksa po želji) ½ šalice neslanog maslaca, rastopljenog Za kremasti nadjev: 3 pakiranja krem sira (po 225 g), omekšanog 1 šalica kristalnog šećera 3 velika jaja 1 šalica vrhnja za šlag (ili duplog vrhnja) 1 žličica ekstrakta vanilije 1 šalica prirodne paste od pistacija ½ šalice očišćenih pistacija, grubo sjeckanih (za ukras) Priprema: Pripremite pećnicu  na 175°C i namastite kalup za torte promjera 23 cm s pomičnim dnom. Podloga:  U zdjeli pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Utisnite smjesu u dno kalupa za formiranje čvrste podloge. Pecite podlogu 10 minut...

NOVOGODIŠNJE KOŠARICE S JABUKAMA

Slika
Novogodišnje košarice s jabukama  Donosim vam ukusne košarice od maslaca koje su punjene jabukama dinstanim u voćnom likeru. Mirišljave i fine, i dok se rade i dok se jedu. Novogodišnje košarice s jabukama  Sastojci: Za punjenje: 50 g maslaca 300 g jabuka 50 g meda 1 žličica cimeta 1 žličica ribanog đumbira (ili u prahu) sok 1 naranče sok 1 limuna 100 ml voćnog likera (ili ruma) Za tijesto: 1 žumanjak 100 g maslaca 200 g brašna 50 g šećera Priprema: 1. Prvo napravite punjenje jer će se ono trebati ohladiti. Jabuke nasjeckajte na sitno, kao luk za dinstanje. Dodajte sve ostale sastojke (ja sam ovaj put koristila liker od malvazije) i dinstajte dok jabuke ne omekšaju i tekućina ne ispari, otprilike pola sata. Prebacite u neku manju zdjelu i ostavite da se skroz ohladi. 2. Za tijesto pomiješajte sve sastojke i rukama zamijesite tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena, da se stisne. 3. Radnu površinu pobrašnite i razvaljajte tije...

KAKO BRZO SMANJITI STRES - JEDNOSTAVNE NAVIKE KOJE ODMAH POMAŽU

Slika
Kako brzo smanjiti stres - jednostavne navike koje odmah pomažu Svaka se osoba drukčije nosi sa stresom. Ponekad stres utječe pozitivno na naše ponašanje, motivirajući nas na rad, primjerice na učenje prije ispita ili temeljitu pripremu prije razgovora za posao. Međutim, ponekad nam stres može ozbiljno narušiti zdravlje i odnose s bližnjima, zbog čega je potrebno potražiti rješenje i smanjiti negativan utjecaj stresa. Što učiniti? Naučite upravljati stresom jer to pomaže, ne samo da se vratite u ravnotežu, nego i da eliminirate bolest i čak usporite proces starenja. Češljanje Tijekom radnog rana, npr. provedenog ispred monitora, mimična muskulatura postaje vrlo napeta, tako da glava postaje vrlo teška i počinje boljeti. Jedan od načina izbjegavanja i uklanjanja stresa jest češljanje ili četkanje kose u trajanju 10 do 15 minuta. Ta procedura pomaže “aktivirati” krv i osloboditi mišiće. Hrana Ukusna hrana – učinkoviti antistres doping. Za dobro raspoloženje i za oslobađanje o...

ZIMSKI RITUALI ZA TIJELO - KAKO USPORITI ZNAKOVE STARENJA?

Slika
Zimski rituali za tijelo - kako usporiti znakove starenja? Zima je razdoblje kada tijelo traži više njege nego inače. Hladan zrak, suhoća u prostoru zbog grijanja i manjak kretanja odražavaju se ne samo na raspoloženju, već i na koži i mišićnom tonusu. Dok lice često dobiva najviše pažnje, koža tijela ostaje zanemarena upravo onda kada joj najviše treba brige. Tuširanje kao temelj zimske njege tijela Njega započinje izborom pravog sredstva za čišćenje. Tijekom zime koža postaje tanja i osjetljivija, pa je ključno koristiti proizvode koji ne skidaju prirodna ulja. Losioni i gelovi s dodatkom ceramida, glicerinom ili hijaluronskom kiselinom pomažu u očuvanju vlage. Ulja od badema, jojobe ili suncokreta pružaju dodatnu zaštitu i ostavljaju tanki film na koži koji sprječava dehidraciju. Nakon tuširanja, kožu ne treba snažno brisati, već lagano tapkati ručnikom kako bi se zadržala vlažnost. Najbolji trenutak za nanošenje mlijeka ili kreme za tijelo je odmah nakon brisan...

KAKO HRANOM PODIĆI RASPOLOŽENJE, ENERGIJU I MIR?

Slika
Kako hranom podići raspoloženje, energiju i mir? Kada razina serotonina u tijelu pada, obično u hladnijim mjesecima, u razdobljima stresa ili kad jedemo neredovito, to osjećamo doslovno u svakoj stanici: raspoloženje se spušta, želja za slatkim raste, san postaje površniji, a koncentracija slabija. Jutro: „Zapali“ svoj serotonin Zobena kaša s bananom, bademima i tamnom čokoladom Zob je jedna od najboljih namirnica za pomoć triptofanu da lakše dospije do mozga, dok banana sadrži prekursore serotonina koji dodatno aktiviraju proces. Bademi dodaju zdrave masti i stabilnu energiju, a tamna čokolada potiče lučenje endorfina i donosi onaj mali jutarnji „boost“ koji nam svima treba. Ovaj doručak stabilizira šećer u krvi i daje osjećaj smirenog fokusa, idealno za početak dana. Ručak: Proteinski obrok koji hrani mozak Losos s rižom i zelenim povrćem Losos je bogat triptofanom, omega-3 masnim kiselinama (koje dokazano smanjuju upale u tijelu i podižu raspoloženje) te vitaminom D, koj...

MORINGA - ČUDOTVORNO DRVO ŽIVOTA

Slika
Moringa - čudotvorno drvo života  Zbog širokog spektra djelovanja koristi se kod umora, probavnih tegoba, slabog imuniteta, problema s kožom, hormonalnih disbalansa, kroničnih bolesti i upalnih stanja. Moringa je zbog svoje sigurnosti pogodna za dugotrajnu uporabu, a budući da je jednostavna za uzgoj, često se ističe kao biljka budućnosti. Zašto djeluje? Ima snažno antibakterijsko djelovanje (učinkovita protiv E. coli i stafilokoka). Beta-karoten iz moringe u koži se pretvara u vitamin A – ključan za obnovu stanica. Sprječava stvaranje viška keratina koji začepljuje pore. Vitamin C posvjetljuje pigmentacije i potiče kolagen. Vitamin E štiti kožu od UV oštećenja i ubrzava zacjeljivanje. Dobrobiti za mentalno zdravlje Moringa se u ayurvedi stoljećima koristi za jačanje živčanog sustava. Sadrži aminokiseline poput   triptofana koje potiču proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Istraživanja pokazuju da moringa pomaže kod stresa, smanjuje promjene ras...

3 RAZLOGA ZAŠTO TRADICIONALNA MUŠKOST POSTAJE PRIJETNJA MUŠKOM MENTALNOM ZDRAVLJU

Slika
3 razloga zašto tradicionalna muškost postaje prijetnja muškom mentalnom zdravlju  Toksičnost u prijateljstvu, ljubavi, u poslovnim odnosima… ima je posvuda, kao da je ušla u svaku poru ovog društva. Ima mnoge oblike i gotovo se uvijek ogleda u negativnom kontekstu kada je o međuljudskim odnosima riječ. Međutim, od svih tih brojnih dimenzija važno je naglasiti i toksičnost koja je povezana s rodnim ulogama. Duboko u korijenu takve toksičnosti nastanio se i fenomen toksične muškosti. Toksična muškost nije ništa novo s čime se još nikada niste susreli, baš naprotiv, to je nešto čemu bi se u suvremenom društvu itekako trebalo pridavati više pažnje. Iza pojma toksične muškosti krije se zapravo splet ponašanja i normi koje se često nameću muškarcima u vidu nekakvih pravila ponašanja koje se od njih očekuje u okvirima društva.  Unutar fenomena toksične muškosti nalazi se vrtlog (rodnih) očekivanja prema muškarcima, da budu jaki, dominantni, emocionalno nedostupni i ...

TORTA OD MEDA

Slika
Torta od meda Ako volite medenjake, svidjet će vam se i ova torta od meda. Sjajno se sljubljuje s čajem i sivim poslijepodnevima, a sve sastojke vjerojatno već i imate kod kuće. Torta od meda  Sastojci: 170 g meda 140 g maslaca 85 g smeđeg muscovado šećera 2 jaja, istučena 200 g brašna, prosijanog 2 čajne žličice praška za pecivo voda Za glazuru 55 g šećera u prahu 1 žlica meda topla voda Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli kalup promjera 18 centimetara namastite maslacem. Med, maslac i šećer stavite u veliki lonac. Dodajte žlicu vode i lagano zagrijavajte dok se sve ne rastopi. Maknite s vatre i umiješajte jaja i brašno. Žlicom prebacite smjesu u kalup za tortu. Pecite 40-45 minuta dok se torta ne počne odvajati od stjenki kalupa. Ostavite tortu da se malo ohladi u kalupu. Dok je kolač još topao napravite glazuru. Pomiješajte šećer i med s 2-3 čajne žličice vruće vode i još topao sirup prelijte preko torte. Pripremila: Ivana Matas 

ZAPEČENI KRUMPIR S JAJIMA 🥔

Slika
Zapečeni krumpir s jajima  Krumpir i jaja osnovne su namirnice koje su u prošlosti nosile brojne recepte. Hranjive, zasitne i ukusne i bez previše začina ili kompliciranih postupaka, bile su osnovne u kuhinji naših starih. Zapečeni krumpir s jajima  Sastojci: 3 krumpira 3 jaja 1 crveni luk, nasjeckan 1 žlica maslinovog ulja 50 ml mlijeka 1/2 čajne žličice soli 1/2 čajne žličice papra 1/2 čajne žličice mljevene paprike 30 g ribanog sira 1 žlica svježe sjeckanog peršina Priprema: Krumpire ogulite, narežite na tanke ploške, a potom ih oko pet minuta prokuhajte u vodi. Potom u zdjeli umutite jaja s mlijekom i svim začinima. Na maslinovom ulju lagano prodinstajte luk dok ne postane staklast. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite posudu, a potom na dno složite red krumpira, potom malo luka i ponovite postupak dok ne potrošite navedene sastojke. Prelijte smjesom jaja i mlijeka te pecite složenac do pola sata dok se jaja ne stvrdnu. Izvadite složenac iz pećnice,...