Postovi

MIRISNI GRČKI GULAŠ OD SVINJETINE

Slika
Mirisni grčki gulaš od svinjetine  Gulaš od svinjetine s limunom grčki   je specijalitet kojem mediteranski štih daju origano i maslinovo ulje. Koristite li svježi origano ,  dodajte ga na kraju kuhanja, a suhi se dodaje ranije - desetak minuta prije kraja kako bi se razvile fine arome. Za pripremu možete koristiti pristupačnije komade mesa, kao što je vratina .  Gulaš poslužite s pireom od krumpira, širokim rezancima ili kriškama domaćeg kruha i omiljenom salatom. Mirisni grčki gulaš od svinjetine  Sastojci: 1 kg svinjetine (vratina) 30 g glatkog brašna 3 žlice ulja 2 glavice luka 1 češanj češnjaka 2 mrkve 2 žlice maslinova ulja 200 ml bijelog vina sok od 2 limuna 500 ml temeljca 2 žlice senfa 1 žlica svježeg origana Priprema: Zagrijte lonac na jakoj vatri i dodajte ulje. Narežite svinjetinu na komade od 2-3 cm, posolite, popaprite i uvaljajte u brašno. Promiješajte da meso bude potpuno prekriveno. Dodajte svinjetinu u lonac i dobro j...

SLANI PUŽ OD SIRA I ŠPEKA

Slika
Slani puž od sira i špeka  Slani zalogajčići od lisnatog tijesta odlična su ideja kada nam se jede nešto fino za doručak, gablec ili međuobrok. Ako vam se ne da do pekare, ne brinite. Ukusne zalogaje možete napraviti i kod kuće u relativno kratkom vremenu. Slani puž od sira i špeka  Sastojci: 1 paket kupovnog lisnatog tijesta 225 g krem sira 100 g naribanog cheddara 6-8 kriški špeka začinsko bilje po želji biljno ulje za podmazivanje Priprema: Nasjeckajte špek na manje komade i prepecite ih na tavi. Pecite ih otprilike 5 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Krem sir izmiksajte sa začinskim biljem po želji. Premažite ga preko razvučenog kupovnog lisnatog tijesta. U sirni namaz dodajte prepečene komadiće špeka, a preko svega pospite naribani sir cheedar. Pažljivo zamotajte lisnato tijesto tako da dobijete debelu kobasicu. Oštrim je nožem narežite na kriške debljine oko jednog centimetra. Položite kriške u obliku pužića na lim za pečenje koji ste prethodno n...

7 MOĆNIH LJEKOVITIH BILJAKA KOJE POMAŽU U JAČANJU IMUNITETA

Slika
6 moćnih ljekovitih biljaka koje pomažu u jačanju imuniteta  U sezoni prehlada i viroza, priroda nam nudi brojne saveznike za jačanje imuniteta. Donosimo 6 biljaka čija su ljekovita svojstva poznata stoljećima, a mnoge od njih imaju i dokazano antivirusno djelovanje. Astragalus Ova drevna kineska biljka poznata je po svojoj sposobnosti da jača imunološki sustav i povećava energiju u stanicama. Bogata je polisaharidima koji potiču imunitet, a sadrži i snažna antivirusna svojstva. Često se koristi u prevenciji i liječenju prehlada, hepatitisa C i drugih virusnih infekcija, osobito u kombinaciji s drugim biljkama. Taheebo (Lapacho) Stoljećima cijenjen u Južnoj Americi, taheebo se koristi zbog svoje iznimno snažne kore koja sadrži spojeve lapachol i beta-lapachol – poznate po antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Pomaže jačanju imunološkog sustava i štiti organizam od respiratornih infekcija, bakterija i parazita. Šumski lišaj Poznat po antibakterijskim svojstvima i b...

JAJA SA SEZAMOM I MOZZARELLOM

Slika
Jaja sa sezamom i mozzarellom  Jaja su omiljen doručak većini ljudi jer su brza, hranjiva i zasittna, a mogu se pripremiti na nebrojeno mnogo načina. Kuhana, pečena, poširana, u omletu ili kajgani, izvrsna su u svim oblicima, a osim toga, važan su sastojak u brojnim slanim i slatkim delicijama. Jaja sa sezamom i mozzarellom  Sastojci: 3 žlice bijelog sezama 3 žlice crnog sezama 60 g ribane mozzarelle 1 žlica maslaca 2 jaja Sol, papar Priprema: Tostirajte sezam u tavi bez ulja 4-5 minuta, stalno miješajući. Pomaknite tostirani sezam prema rubovima tave tako da oblikujete prsten. Posipajte ribanu mozzarellu preko sezama i pustite da se rastopi. Stavite maslac u sredinu, pustite da se rastopi i dodajte jaja. Dodajte sol i papar po vrhu i poklopite tavu na 1 minutu. Neposredno prije nego što jaja postignu željenu konzistenciju, preklopite rubove kao na videu. Poslužite uz komad svježeg ili tostiranog kruha. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PREPOZNATI JE LI VAS UHVATILA SEZONSKA DEPRESIJA?

Slika
Kako prepoznati je li vas uhvatila sezonska depresija? Zimski mjeseci mogu biti poprilično depresivno razdoblje. Dani traju sve kraće pa to utječe i na naše raspoloženje, a i dolazak božićnog razdoblja zna u nekima pobuditi negativne emocije. Morate se više nego ikada potruditi da budete fokusirani na ono što radite Jedan od najčešćih simptoma sezonske depresije je da vam počne padati koncentracija i da vam je sve teže fokusirati se na dnevne obaveze i zadatke. Možda vam treba duže da obavite stvari koje inače odradite u tren oka ili se morate danima nagovarati da neku obavezu uopće maknete sa svoje liste zadataka. Nemate volje za stvarima koje inače volite raditi Svi imamo neke aktivnosti ili hobije koji nas vesele i u kojima uživamo. Kada vam ni oni više   ne donose toliku sreću kao inače i sve se manje njima bavite, to je još jedan znak koji bi mogao ukazivati na sezonsku depresiju. Jedete i spavate lošije nego inače Bilo koji oblik depresije će utjeca...

DAN DAN REZANCI

Slika
Dan dan rezanci  Dan dan rezanci su tradicionalno kinesko jelo iz provincije Sichuan – ono obuhvaća dobro začinjene rezance poslužene s mljevenim mesom i povrćem te uz dodatak pikantne juhe. Dan dan rezanci  Sastojci: 600 ml pilećeg temeljca 250 g kineskih rezanaca od jaja 250 g mljevene piletine 200 g gljiva po želji 80 ml ulja od sezama 80 ml vode 60 ml hoisen umaka 45 g svježih listića špinata 45 g maslaca od kikirikija 5-6 češnja češnjaka 2 mlada luka 2 žlice rižinog octa 1-2 žlice mljevenih suhih čili pahuljica 1 ljutika 1 žlica meda biljno ulje po želji sol i papar po želji Priprema: U tavi zagrijte ulje od sezama na srednje jakoj vatri i dodajte očišćeni češnjak narezan na tanke kriške i čili pahuljice pa pirjajte sve zajedno oko tri do četiri minute dok češnjak ne zamiriše, ali ne i zagori. Uklonite sve zajedno s vatre i pažljivo prelijte u posudu. Stavite sa strane. U zasebnoj zdjelici pomiješajte umak od soje, hoisin umak, med, rižin ocat, maslac od kikir...

BANG BANG UMAK - NAJBOLJE OD ISTOKA I ZAPADA

Slika
Bang bang umak - najbolje od istoka i zapada  Kremast, slatkast i pikantan osobine su popularnog umaka koji je prešao granice od Kine do SAD-a, a danas diljem svijeta služi za umakanje piletine, škampa i kozica, daje sočnost tortiljama i pecivima. Svoj naziv, bang bang umak (ili bum bum kako bismo ga nazvali u našim krajevima) duguje originalnom kineskom receptu za ovo jelo: najprije se piletina dobro izlupa batom kako bi se stanjila, a zatim se prži i poslužuje s umakom na bazi sezamove paste, čilija, octa i češnjaka. Bang bang umak  Sastojci: 8 žlica (120 g) majoneze 2 žlice slatkog thai chili umaka 1 žlica Sriracha umaka 1 žličica rižinog octa Priprema: U maloj zdjelici pomiješajte majonezu, slatki čili umak, Srirachu i rižin ocat dok ne dobijete glatku smjesu. Pripremila: Ivana Matas 

ZIMSKA PALOMA - CITRUSNA ALKOHOLNA ELEGANCIJA

Slika
Zimska Paloma - citrusna alkoholna elegancija  Zima i kokteli često se ne spajaju u istoj rečenici, ali zimska Paloma dokazuje da i najhladniji mjeseci mogu imati svoj svjež, vibrantan potpis u čaši. Klasična meksička  Paloma  poznata je po svojoj okusnoj lakoći:  tequila , grejp, limeta i soda stvaraju piće koje miriše na sunce i odmor. No, zimska verzija donosi dublji, topliji karakter, uz bogatstvo začina i sezonskih nota koje nas griju dok vani pada snijeg. Ili se barem samo gradovi ‘utapaju’ u maglama. Zimska Paloma  Sastojci (za 1 koktel): 50 ml bijele  tequile 80 ml soka od crvenog grejpa (svježe iscijeđenog) 15 ml soka od limete 20 ml sirupa od meda i cimeta (vidi dolje) Soda voda (po želji, za dulju verziju) Morska sol, šećer i cimet za rub čaše Led Svježi ružmarin ili kolutić grejpa za dekoraciju Sirup od meda i cimeta: 2 žlice meda 60 ml vode 1 štapić cimeta Priprema: Sastojke za sirup od meda i cimeta lagano zagrijte dok se med ne ot...

SLOŽENAC SA SLATKIM KRUMPIROM I ORASIMA

Slika
Složenac sa slatkim krumpirom i orasima  Složenac od slatkog krumpira jedno je od jela koja se također servira za Dan zahvalnosti. Riječ je o svojevrsnom desertu koje se zapeče u pećnici s pekan orasima i šećerom. Složenac sa slatkim krumpirom i orasima  Sastojci: 1 kg slatkog krumpira 200 g smeđeg šećera 120 g pekan oraha 120 ml punomasnog mlijeka 120 g maslaca 60 g glatkog brašna 2 jaja 1,5 čajna žličica soli 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića biljno ulje po želji Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premažite srednje veliku vatrostalnu posudu biljnim uljem i stavite po strani. Ogulite batat, narežite ga na manje kocke i skuhajte na štednjaku. Za to će vam biti potrebno oko pola sata. Ocijedite batat od viška vode i pustite da se malkice ohladi. Ohlađeni batat prebacite u veliku zdjelu. Dodajte 60 grama maslaca sa sobne temperature i zgnječite sve zajedno vilicom dok ne dobijete gustu kašu. Potom dod...

EMPATIJA - ZAŠTO JE VAŽNA I KAKO POTAKNUTI NJEZIN RAZVOJ?

Slika
Empatija - zašto je važna i kako potaknuti njezin razvoj? Prepoznavanje i razumijevanje misli i osjećaja druge osobe te sposobnosti su koje se podrazumijevaju pod pojmom empatija. Njezino razvijanje ključno je za uspostavljanje odnosa s drugima, suosjećajno ponašanje i odnosi se na „mogućnost stavljanja u cipele“ druge osobe. Empatija nam omogućuje razumijevanje situacije u kojoj se drugi nalazi te se smatra sastavnim dijelom moralnog rasuđivanja i vještinom koja je od izrazite važnosti za zdrav emocionalni i moralni razvoj. Kako razviti empatiju? Jedan od alata za razvoj empatije je i glazba. Sviranje glazbe i sinkronizacija mogu potaknuti razvoj i održavanje empatije. Zapravo, tvrdi se da je glazba evoluirala kao način dijeljenja emocionalnih i društvenih veza. Znanstvenici smatraju kako je upravo uloga glazbe važna u sinkronizaciji   raspoloženja emocija i radnji dviju ili više osoba. Empatija se može razvijati sviranjem glazbe, uključujući dijeljenje osjećaja, ...