Postovi

ZAŠTO VAM SE SVA PRIJATELJSTVA BRZO PREKIDAJU?

Slika
Zašto vam se sva prijateljstva prekidaju? Prijatelji nam svima trebaju. Koliko god voljeli svoje vrijeme i raditi stvari sami, sigurno ima situacija kada vam je drago da imate nekoga koga možete nazvati ili pozvati negdje.   Kada smo manji, puno nam je lakše sklapati prijateljstva, nego kada odrastemo .  Čini se da što smo stariji, to je teže upoznati nove prijatelje i održati prijateljstva. Kada se pronađete u situaciji da vam se prijateljstva sva redom raspadaju i nekako se udaljite od ljudi koji su vam postali prijatelji, postoji razlog zašto se to događa. Kada vam prijateljstva ne mogu opstati duže od par godina,   evo gdje bi mogao biti problem. Očekujete da se drugi trude, ali vi se ne trudite Očekivati da će netko uvijek vas pozivati na kave, prvi se javljati i biti tu za vas, a da vi ne radite isto baš nikada, onda ni to prijateljstvo neće dugo opstati. Svi se volimo osjećati poželjno, a kada ne ulažete nikakav trud u odnos, on se počne gasit...

ŽIVITE LI DOSADNIM ŽIVOTOM?

Slika
Živite li dosadnim životom? Nitko ne voli biti nazvan dosadnim. Shvaćamo ovo kao uvredu, ali dosadno nije uvijek loše. Postoje situacije kada je čak i dobro biti malo dosadan. Ono što ne bismo smjeli dopustiti je da nam život postane dosadan i da živimo u rutini koju iz dana u dan već obavljamo automatski. Tako ćemo se   osjećati nezadovoljnije, tužnije i općenito lošije .  Nije tako teško učiniti život zanimljivijim i uzbudljivijim. Sve je u nekim malim sitnicama koje svatko može dodati u svoju rutinu. Je li vaš život posao dosadan i rutinski? Provjerite pronalazite li se u ovim znakovima. U što se više njih pronađete, to vam je život dosadniji. Vikede provodite doma pred TV-om Jedva čekate vikende, a onda ih provedete doma ispred televizije. Nemate nikakve planove za njih, ne radite ništa posebno i uopće ih ne iskoristite. Svaki vam je vikend isti. Već odavno niste radili nešto po prvi put ili isprobali nešto novo Kada ste zadnji put radili n...

KAKO VLASTITI UZGOJ MOŽE DONIJETI UŠTEDU I MIR?

Slika
Kako vlastiti uzgoj može donijeti uštedu i mir? U nestabilnim vremenima društvo se oduvijek vraćalo jednostavnijim, održivijim navikama. Tako su u vrijeme svjetskih ratova obiteljski vrtovi bili ključni izvor svježeg voća, povrća i začina, dok su u novije vrijeme sličnu ulogu ponovno preuzeli tijekom pandemije, kada su mnogi odlučili zasaditi svoje prve gredice. Vrtlarstvo nije samo praktičan način uštede, ono vraća osjećaj kontrole, povezanosti s prirodom i zadovoljstva u stvaranju. Svaka biljka posađena vlastitim rukama podsjetnik je da i male promjene mogu donijeti velike rezultate. Kako vrtlarstvo može pomoći kućnom budžetu? Čak i mali vrt ili nekoliko tegli na prozorskoj dasci mogu znatno smanjiti troškove kupnje hrane. U većini klimatskih zona moguće je uzgajati razne vrste voća, povrća i začina, od rajčice i salate do bosiljka i peršina, a ulaganje u sjemenke najčešće je vrlo nisko. Kada biljke...

ZIMSKI GODIŠNJI ODMOR - KAKO SE PRAKTIČNO PAKIRATI?

Slika
Zimski godišnji odmor - kako se praktično pakirati? Zimski godišnji odmor često znači više prtljage nego ljeti. Debeli kaputi, puloveri, gležnjače, skijaška oprema i puno slojeva brzo ispune kofer, a nerijetko završimo s previše stvari ili zaboravimo one najvažnije. Uz nekoliko praktičnih trikova putovanje može biti puno jednostavnije, a i kofer uredniji i lakši. Planirajte outfite unaprijed i izbjegnite pretrpani kofer Umjesto da pakirate „za svaki slučaj”, isplanirajte unaprijed nekoliko kombinacija koje se međusobno mogu slagati. Najbolje je držati se neutralnih tonova i komada koji se lako kombiniraju, poput jedne tople jakne, kvalitetne vune ili flisa, visokih čizama koje odgovaraju i dnevnim i večernjim kombinacijama i jednog elegantnijeg outfita. Tako ćete izbjeći nepotrebno pakiranje i imati jasnu sliku što nosite koji dan. Slojevito odijevanje: putujte u najglomaznijim komadima Kaputi, tople čizme, vuneni puloveri i debele jakne zauzimaju najviše mjesta u kofer...

DANSKI RIŽIN PUDING S BADEMOM I TOPLIM UMAKOM OD VIŠANJA

Slika
Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja  Danska  hygge  tradicija ima mnogo oblika, ali rijetko što je toliko povezano s blagdanima i zimskim ugođajem kao  risalamande , njihov kremasti rižin puding na mlijeku, poslužen uz aromatični, topli umak od višanja. Ovaj je desert nezaobilazno jelo svake danske božićne večeri ili ručka, a uz njega se veže i posebna tradicija – ona koja uključuje ‘skriveni badem’. Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja  Sastojci: Za rižin puding: 200 g  Arborio  ili okruglaste riže za puding 1 l punomasnog mlijeka 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta 70 g šećera Prstohvat soli 200 ml slatkog vrhnja (tučenog) 70 g nasjeckanih badema 1 cijeli oguljeni badem (za tradiciju) Za umak od višanja: 300 g višanja (svježih ili zamrznutih) 100 ml vode 80–100 g šećera (po ukusu) 1 žličica gustina + malo vode 1–2 žlice soka limuna Malo cimeta ili vanilije (opcionalno) Priprema: Riž...

ZAŠTO BOŽIĆNI VIJENAC STAVLJAMO NA VRATA?

Slika
Zašto božićni vijenac stavljamo na vrata? Božićni vijenac jedan je od najprepoznatljivijih blagdanskih ukrasa. Danas ga doživljavamo kao lijep detalj koji u trenu unosi toplinu, miris zime i blagdanski duh u naš dom. Povijest božićnog vijenca  Priča počinje još u antičkoj Grčkoj i Rimu, gdje su vijenci izrađeni od lovora, maslinovih grančica ili hrastova lišća bili simbol časti, pobjede i životne snage. Krug kao oblik imao je posebno značenje: predstavljao je vječnost, cikličnost prirode i stalno obnavljanje života. Kada su Rimljani u prosincu slavili Saturnalije, svoje su domove kitili zimzelenim biljem i vijencima, vjerujući da ono donosi sreću i zaštitu od tamnih sila koje su prema njihovim vjerovanjima lutale zimskim noćima. Upravo taj običaj ukrašavanja doma u najdužim i najhladnijim noćima godine prešao je u kasniju europsku tradiciju, neovisno o religiji. Zimzeleno bilje imalo je posebno mjesto u svim predkršćanskim kulturama. Biljke koje preživljavaju ...

LINZER PITA

Slika
Linzer pita  Slažemo se - blagdanski stol kao da nije potpun bez linzera. Ti prhki, nježno aromatični keksići jedni su od najstarijih europskih slastica koje su se zahvaljujući svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i voćnog pekmeza održale sve do danas. Linzer pita  Sastojci: za tijesto: 350 g glatkog brašna 250 g maslaca 100 g šećera 2 vanilin šećera 1 jaje dodatno: pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice) šećer u prahu Priprema: Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Podijelite ga u dva dijela. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180...

KAKO UREDITI DNEVNI BORAVAK ZA BOŽIĆ?

Slika
Kako urediti dnevni boravak za Božić? S blagdanskim danima, dolaze i razni božićni ukrasi i raznih detalja za uređenje doma .  Inspiracija je pregršt, no trebamo odlučiti kako ćemo urediti dom. Osim božićnog drvca, valja urediti i dom u blagdanskom duhu. Dnevni boravak ipak je središte u ovim veselim danima, stoga imamo nekoliko odličnih prijedloga kako ga urediti. Dnevni boravak Uz kuhinju, dnevni boravak je prostorija u kojoj   tijekom blagdana provodimo najviše vremena. Tu držimo bor, okupljamo se s prijateljima i obitelji, odmaramo nakon obilnog ručka i uživamo u omiljenim božićnim filmovima. Svatko na svoj način uživa u ukrašavanju doma uoči Božića, a ideja je zaista mnogo. Nije bitno hoćete li iskoristiti prošlogodišnje ukrase ili kupiti nove, važno je da se osjećate ugodno .  Stvaranje savršene božićne atmosfere u domu nije samo zabavno obiteljsko poslijepodne, već će vam prostor učiniti ugodnim mjestom za uživanje tijekom cijelih bl...

RASPUCANCI OD ČOKOLADE 🍫

Slika
Raspucanci od čokolade  Čokoladni raspucanci su nam već godinama obavezni na repertoaru svakog Badnjaka, bez njih blagdani jednostavno nisu potpuni. Raspucanci od čokolade  Sastojci: 75 g smeđeg šećera 25 g bijelog kristalnog 70 g maslaca 70 g (¼ šalice) melase 1 veliko jaje 1 žličica ekstrakta vanilije 240 g brašna 1 žličica praška za pecivo ¼ žličice soli 1 žličica mljevenog cimeta 1 žličica mljevenog đumbira ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića ⅛ žličice mljevenih klinčića 100 g šećera kristala – za uvaljati kekse prije pečenja 90 g šećera u prahu – za uvaljati kekse prije pečenja Priprema: U velikoj zdjeli pjenjačom izmiješajte tamni smeđi šećer, bijeli šećer, ulje, melasu, jaje i vaniliju dok se dobro ne sjedine i dok smjesa ne postane vidljivo svjetlija. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće, pa dodajte suhe sastojke mokrima. Miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete glatko, mekano i ljepljivo ...

5 TAJNI NAJUKUSNIJEG KUHANOG VINA 🍷

Slika
5 tajni najukusnijeg kuhanog vina  Crno ili bijelo vino — što birate? Zapravo, možete oboje. Ključ savršenog kuhanog vina nije u boji, nego u pristupu: kvaliteta prije kvantitete. Kvaliteta prije kvantitete Manje kvalitetno vino lako je „zamaskirati“ šakom začina, vanilijom, medom ili anisom, no takvi trikovi rijetko rezultiraju pićem kojem ćete se poželjeti vratiti. Pravo kuhano vino počinje dobrim, čistim vinom koje zadržava svoju strukturu, aromu i karakter čak i kada se zagrije. Sa začinima lagano Tradicionalni recept je uvijek najbolji: cimet, klinčić, šećer i malo vode — ali u umjerenim količinama, tek toliko da naglase, a ne preuzmu aroma vina. Cilj je postići sklad, a ne sakriti ono što vino zapravo jest. Vino se ne smije prekuhati Najčešća greška? Predugo kuhanje. Vino treba maknuti s vatre čim zakipi. Tako ostaje svježe, aromatično i zadržava svoju punoću. Pregrijavanje samo spaljuje alkohol i gubi se šarm koji kuhano vino čini posebnim. Začini da, ali s mjero...